Wiecie co....
Tęsknie za moimi żółwiami...

Ostatnio widziałem całą gromadkę (2 ż. stepowe i 1 ż. obrzeżony) na początku lipca, gdy były te upały.Oprócz tego całkiem niedawno dołączył do nich żółw grecki, o którym była burzliwa dyskusja na tym forum:
http://forum.zolw.info/gatunki/jaki-to-gatunek/Jeszcze go nie widziałem....

Żółwie przebywają jeszcze na swych wybiegach w ogrodzie.W deszczowe dni i na noc wybiegi zakrywane są folią.Tak już jest od lat.Żółw obrzeżony wynoszony jest na zewnątrz tylko w słoneczne dni.Jest bardzo mały, więc boję się, aby się nie przeziębił.Pozostałe - 2 stepowe i grecki są na zewnątrz cały czas.Zależy mi, aby grecki korzystał ze słońca ile jeszcze się da, bo z tego, co wiem u poprzednich właścicieli nie było takich okazji za wiele.Oprócz tego żółw ten był trzymany na podłodze i żywiony między innymi makaronem, śliwkami i pomidorem....Wymaga więc więcej uwagi.
Czy sądzicie, że pora zabrać już żółwie do domu?
Ale ja nie o tym chciałem pisać...
Zdecydowałem, że okres, w którym żółwie będą zimować w piwnicy wykorzystam na budowę nowych terrariów.Te obecne wydają mi się już zbyt skromne.Są to duże akwaria - obklejone jednobarwnym papierem z trzech stron.Spełniają swoją rolę, ale uważam, że moje żółwie zasługują na coś lepszego.
Dodam, że w terrariach przebywają tylko przez kilka tygodni w roku - od czasu zakończenia snu zimowego do końca kwietnia - początku maja, a potem od końca września do dnia, którym rozpoczynają zimowanie.
Mam cztery żółwie i chcę zbudować cztery nowe terraria.Największy żółw ma 16 cm (grecki), najmniejszy 6 cm (obrzeżony), pozostałe dwa mają około 15 cm (stepowe).
Pomyślałem, że najlepiej zrobię jak zbuduję możliwie jak największe terraria, aby posłużyły jak najdłużej.Wszystkie cztery będą miały takie same wymiary.Nie będę miał problemu z miejscem na ich ustawienie.
Myślę o terrarium na nóżkach - z płyty osb (z szybą z przodu).Najbardziej martwi mnie ochrona przed wilgocią....

Jakie wymiary Waszym zdaniem powinny mieć te terraria, aby żółwie korzystały z nich jak najdłużej?
Wiem, że najlepsze jest jak największe terrarium, ale gdybyście mieli doradzić mi tak ... rozsądnie.