Facetowi nie chce mi się już odpisywać, bo ja o tym, że widziałam zdjęcia, a on, że nie mam pojęcia jak trzyma żółwie, zresztą, sami zobaczcie ostatnią jego odp.:
"Po pierwsze nie ma w internecie żadnego zdjęcia jak przechowuje żółwie !!!
Jak jakiś weterynarz daje porady przez internet a nie na wizycie do pewnie jest tyle warty co nic!!!
A to jak ja przywoże żółwie to moge opowiedzieć przy spotkaniu a nie będe pisał przez mejla nie bądzmy dziećmi

Ja przywoże je osobiście i kupuje od pewnych osób a nie wierze ,że dostanie pani zdrowsze żółwie. I nie wiem jak ktoś mógł pomyśleć,że tak trzymam żółwie jak są na zdjęciach .Określa pani sprawe nie znając faktów.Powiem,że to mnie troche denerwuje bo nie powinna pani stwierdzać jak ja trzymam żółwie bo pani tego nie wie !!! Prosze się zastanowić zanim pani coś będze stwierdzać a nie pisać gupoty.Bo pani nawet nie wie ile ja żółwim poświęcam czasu i pieniędzy.I mnie to boli,że pani może tak napisać."
Zatem, nie bądźmy dziećmi

dobrze wiemy, że nic się nie zmieni....a te zdjęcia, które widzimy w internecie, to wytwory naszej chorej wyobraźni zapewne

I przecież go boli, nie możemy tak kogoś krzywdzić
Tymczasem przyszły lampy i trochę jestem rozczarowana, bo kupiłam takie na klips z długimi szyjami, wydedukowałam ,że całe będą giętkie, a są giętkie od połowy i nie mogę nimi manewrować swobodnie. Zrobiłam próbę programatora, działa. Lampa UV strasznie daje czadu (Zoo Med ReptiSun 5.0 UVB 26W)...oczy mnie bolały i potem wszystkie inne lampy w domu wydawały mi się jakieś strasznie ciemne

Podeślę jutro zdjęcia z lampami. Po godzinnym grzaniu mam też wrażenie, że nie dogrzewają porządnie..tzn. tak: lampa grzewcza (Zoo Med Repti Basking Spot Lamp SL-40E / 40 Watt), jak pada na kamienie i położę na nich termometr, to wskazuje 30 st. albo i więcej. Drugi termometr jest troszkę nad lampą i pokazuje już tylko 22 st. Więc tak naprawdę ciepłe jest tylko na tych kamieniach. Czy tak właśnie być powinno? W doniczce jest 20 st. i mam wrażenie, że jest tam za wilgotno. Hygrometr dopiero zakupię...Po prostu ziemia jest pod liśćmi wilgotna. Ale może tak ma być. Gdy lampy będą grzały cały dzień, pewnie zrobi się ogólnie trochę cieplej.