Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 24.04.2025, 07:53:29 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Szklane czy z płyty meblowej?  (Przeczytany 9402 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kontodousuniecia

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 4
  • Posiadam żółwia stepowego
Szklane czy z płyty meblowej?
« dnia: 21.08.2010, 21:00:32 pm »
Dlaczego wszyscy polecają terraria z płyty a nie szklane ?
-Terraria z płyty gniją jeżeli nie położy się folii lub wykładziny a w terrariach szklanych nie trzeba się o to martwic
-Szklane są łatwiejsze w utrzymaniu czystości niż z płyty meblowej
-Wentylacja jest w szklanych też łatwa ponieważ nie trzeba zamykać szyby na zamek tylko mieć ją cały czas otwartą
-Gdy żółw widzi coś na zewnątrz próbuje wyjść więc szklane można okleić foto tapetą
-Odpowiednie wymiary szklanego terrarium przewyższają terraria z płyt meblowych
-Zamontowanie żarówki jest trudniejsze w szklanych ale i na to znajdzie się rozwiązanie
Minus to to że szklane są drogie i że mogą się potłuc

To są moje argumenty przekonujące do szklanych
Nie pamiętam dokładnie ale ktoś pisał że materiał terrarium musi oddychać nie wiem o co w tym chodzi
Proszę o wasze odpowiedzi co o tym sądzicie

Dodano 22.08.2010, 14:30:32 pm
cały czas czekam na wasze odpowiedzi !  :P
« Ostatnia zmiana: 22.08.2010, 14:30:32 pm wysłana przez misio »

Offline Beata

• Administrator
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
Odp: Szklane czy z płyty meblowej?
« Odpowiedź #1 dnia: 22.08.2010, 21:09:23 pm »
W zasadzie masz rację ale te "odpowiednie wymiary" terra szklanego to nie taka prosta sprawa.
W terrarium żółwiowym jedną z podstawowych rzeczy jest rozmiar i kształt. Gotowe rozwiązania szklane tj. akwaria są za wąskie i stosunkowo niewygodne (wysokie), gotowce Exoterry to w ogóle badziew, bardziej żeby zwierzę w tym ładnie wyglądało, jak bibelot a nie dobre dla niego. Zresztą nie wiem, może nadają się dla węży czy jaszczurek ale dla żółwi są też małe i wąskie no i kwestia szyby - dla żółwi najlepsze są raczej terraria otwarte od góry a nie takie piekarniki.
Jeśli myslisz o zrobieniu terra szklanego otwartego pod wymiar i dodatkowo oklejonego fototapetą to ja nie widze problemu. :) Ale w praktyce wyjdzie to drogo i nie będzie możliwe rozebranie go np do transportu (zakładam że będzie na kleju) a waga też będzie odpowiednia.
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU

Offline kontodousuniecia

« Odpowiedź #2 dnia: 23.08.2010, 14:41:57 pm »
terrarium otwarte było by od boku czyli terrarium ma np. 120 cm to otwarte było by 60 cm czyli połowa jego tylko teraz nie wiem od której strony czy od tej gdzie jest żarówka (żarówkę planuję dać na jednej połowie terrarium a nie na środku), czy od strony typu kryjówka jedzenie itp.

Offline Beata

• Administrator
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
« Odpowiedź #3 dnia: 23.08.2010, 20:06:48 pm »
Wszystko zależy jak Tobie będzie wygodniej. Trochę sobie nie wyobrażam tego terra, no i nie wiem czy dasz rade z wentylacją.
W terrariach zakrytych z drewna czy płyty robi się specjalne otwory ale w szkle nie jest to takie proste.
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU

Offline kontodousuniecia

« Odpowiedź #4 dnia: 27.08.2010, 10:28:44 am »
wczoraj byłem w sklepie zoologicznym kakadu terrarium 120x50x40 kosztowało 298 zł prawdopodobnie szklane z firmy diversa porównując ceny wszystkich zoologicznych to tutaj jest o ok 150-200 zł taniej, ale jest ze szkła te terrarium więc jak większość mówi że szklane ma złą wentylację i tak dalej a wy co o tym sądzicie ?

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #5 dnia: 27.08.2010, 10:33:33 am »
My sądzimy to samo ;) Najlepsze terraria są z płyt osb/meblowych... ewentualnie możesz z przodu małą wstawke szklaną sobie zrobić dla ładniejszego efektu

Offline kontodousuniecia

« Odpowiedź #6 dnia: 27.08.2010, 10:35:01 am »
tutaj się tak dopytuję o to bo ja jakoś tak lubię szklane ale nie wiem dlaczego a jak by okleić fototapetą ??

Dodano 27.08.2010, 10:38:57 am
w takim terrarium siatka jest już na górze :D na tylnej szybie jest już oczko i teraz tylko musiałbym "wyrwać" przednie drzwiczki i terrarium odkryte jest od boku ale lepiej jak wy mi doradzicie
« Ostatnia zmiana: 27.08.2010, 10:39:33 am wysłana przez misio »

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #7 dnia: 27.08.2010, 10:40:30 am »
To niczego nie zmieni, misio. Chodzi o to że w szklanych terrariach powietrze jest zbyt duszne i gorące, dlaczego żółw ma mieć gorsze warunki skoro możesz zapewnić mu lepsze? Nie powinieneś tak bardzxo patrzeć na aspekt estetyczny bo tu chodzi o dobro zwierzaka. Zrób z płyt meblowych, poszukaj takich w kolorze swoich mebli i poskręcaj, będziesz miał dodatkowy mebel w pokoju, jak ładnie urządzisz to uwierz że będzie bardzo ładne :)

Offline witia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 69
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #8 dnia: 27.08.2010, 21:00:43 pm »
Ja dołączam się do tego co powiedziała Viktoria. Z resztą sam widzisz jakie są ceny gotowych terrariów ze szkła...
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline magata

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #9 dnia: 24.09.2010, 22:36:27 pm »
Witam wszystkich,
Chciałam się przywitać, bo w końcu po podróżach po forum, zarejestrowałam się.
Przygotowuje się do zakupu żółwia greckiego. Mam w pokoju taki fajny kącik, który miał być kwietnikiem, więc stał się idealnym miejscem dla gadziątka :) W połowie tygodnia będę rozmawiać ze stolarzem. Chcę sobie to terrarium skomponować ładnie z pokojem, zrobić tam kącik z kwiatkami, jak planowalam ale samo terrarium (planuje takie 110 x 60 x 40 cm) będzie już ładnie wyglądało z tą trawką i zielskami. Myślę o otwartej skrzyni z płyt meblowych. I planowałam 2 ścianki, które mają kontakt ze ścianą mieszkania zrobić całe z płyty a dwie zewnętrzne od 20 cm w górę przeszklone. Ten pokój jest  bardzo nasłoneczniony, idealny dla gada, rano słońce bardzo rozgrzewa podłogę, dosięga również kącika z terrarium. Chciałabym, żeby dużo tego naturalnego słonka dotarło do żółwia stąd pomysł na to szkło po bokach. Ale właśnie czytam, że żółw może się nie czuć dobrze widząc za szybką świat do którego nie ma dostępu.
Myślicie, że takie przeszklenie to dobry pomysł, czy sama skrzynka wystarczy?
I jeszcze, czy 40 cm wysokości to za dużo? za mało?
Kupię żółwia rocznego (tak, żeby Wam jego rozmiar przedstawić) (z prywatnej hodowli, z papierami).

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24.09.2010, 23:01:52 pm »
Przede wszystkim miejsce żółwia powinno być na wybiegu zewnętrznym od kwietnia-maja do końca września (piszę tak w przybliżeniu).Terrarium moim zdaniem ma służyć na okres przejściowy - od wybudzenia się ze snu zimowego do wyniesienia na zewnątrz oraz od końca września (znowu tak w przybliżeniu) do rozpoczęcia snu zimowego.

Dobrze, że masz ten słoneczny kącik w pokoju, ale pamiętaj, że docierające tam promienie słoneczne przechodzą przez szybę (okno), więc nie są dokładnie tym samym, co bezpośrednie promieniowanie słoneczne na wybiegu zewnętrznym.Jeśli chcesz trzymać żółwia w pokoju cały czas (a mam nadzieję, że nie) to postaraj się o odpowiednie lampy.

Liczę jednak, że Twój żółw będzie miał wybieg w ogrodzie lub na balkonie.

Offline witia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 69
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #11 dnia: 24.09.2010, 23:57:43 pm »
Dołączam się do tego co powiedział Tomasz. Samo terrarium jest niestety niewystarczające (potrzebny wybieg), aczkolwiek przydatne w okresie przejściowym. I tak jak słusznie zauważyłeś dobrze byłoby, gdyby jego ściany były raczej z płyt (desek), a nie szkła. Jeśli jednak bardzo by Ci na nim zależałby, to mógłbyś oczywiście wykorzystać na jedną ze ścian szkło lub pleksę, ale szklana ściana jest w sumie żółwiowi do niczego nie potrzebna, a wręcz odwrotnie - powoduje, że próbuje on przez nią bezskutecznie przejść, co jest dla niego i właściciela męczące. Stąd moja propozycja, żeby np. 3 ściany Twojego terrarium zbudować z samych płyt, natomiast jedną z płyty i szkła, które zaczynałoby się na wysokości np. 20 - 25 cm nad podłożem. Dzięki temu żółw byłby poza zasięgiem szyby, a i Ty miałbyś dobry widok z boku na całe terrarium.

Jeśli chodzi o same wymiary terrarium (110 x 60 x 40) to są w miarę ok, choć mogłoby być ono nieco bardziej szerokie - wysokość jest w zupełności wystarczająca.  
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline magata

• *
« Odpowiedź #12 dnia: 25.09.2010, 09:14:36 am »
Oczywiście, że będą lampy. Nawet już są zakupione :) Słonko przez szybę po prostu fajnie grzeje i daje światło, czego żółw też potrzebuje. Wiem, że przez szybkę nie niesie ze sobą odpowiedniej wartości dla gada :)
W tym roku żółw nie będzie zimowany, więc tym bardziej będą działały lampy całą zimę UVA,UVB i grzewcza.
Latem będzie skrzynia na balkonie, który od wschodu słońca jest pięknie nasłoneczniony do mniej więcej 13:00. A czasem w weekendy będzie zabierany na działkę, łąkę itd.
Nie upieram się zupełnie z tą szybą. Bo jestem zdania, że jak się już pozbawia zwierzaka naturalnych warunków i żyje zwierzak w niewoli, to niech przynajmniej żyje w najlepszych możliwych warunkach.

A propos nasłonecznienia i wybiegu na balkonie. Czy latem takiego żółwika się zabiera na noc do domu, albo po kilkugodz. dawce słońca na balkonie jeszcze włącza mu lampy?

I jeszcze odnośnie lamp. Zastanawiam się jak to zorganizować. Wychodzimy z domu około 7:30. Zostawiam wtedy włączone lampy i jak wracam koło 17 to powinnam już je wyłączyć? Ile godzin potrzebuje żółw dziennie tego światła. W naturze ma go dużo więcej. A w Polsce, zimą, w terrarium, jakie jest niezbędne minimum?

I przy okazji karmienie. Czy musi być to karmienie rano? Wolałabym to kontrolować już po powrocie z pracy. Tym bardziej, że żółwik będzie wychowywał się z 6-cio letnim chłopcem, który wie, że to nie zabawka i chce się nauczyć mądrze troszczyć, przy okazji przejdzie lekcję botaniki, bo jego zadaniem będzie latem dostarczanie zwierzaczkowi jedzenia, suszenie na zimę,sadzenie nasionek, spryskiwanie terrarium itd. - oczywiście pod kontrolą i z pomocą mamy :)(nie możemy mieć innego zwierzątka, bo mały ma problemy ze zdrowiem, ale fajnie, gdy dziecko uczy się odpowiedzialności, stąd pomysł na żółwia, którego mądre hodowanie jest fajną lekcją dla dziecka). Więc wygodnie byłoby, żebyśmy mogli wracając z przedszkola, czy idąc na spacer przynieść smakołyki z łąki i patrzeć jak je i nadzorować ilość.
Może rano zostawię troszkę, a główna porcja będzie po południu?

Naczytałam się tutaj na forum trochę i teraz próbuję zebrać myśli i się zorganizować. Mam jeszcze trochę czasu więc powoli zbieram wiedzę i przygotowuję kącik, póki jeszcze za oknem rośnie darń i można jakąś ziemię spokojnie wykopać. Nasionka już nakupowane, będziemy sadzić, po sukulenty pojedziemy do Obi i poczekamy, aż chemia z nich wyparuje, póki co wybrałam już susz z Zuzali i Herbal Farm. I tak krok po kroczku, jak będziemy gotowi, pojawi się żółwik.

Trochę odeszłam od tematu, przepraszam :)

Offline sola

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #13 dnia: 26.09.2010, 10:16:34 am »

A propos nasłonecznienia i wybiegu na balkonie. Czy latem takiego żółwika się zabiera na noc do domu, albo po kilkugodz. dawce słońca na balkonie jeszcze włącza mu lampy?

Jeśli masz taką możliwość to jak najbardziej wskazane jest aby żółw był przez całą dobę na dworze.

I jeszcze odnośnie lamp. Zastanawiam się jak to zorganizować. Wychodzimy z domu około 7:30. Zostawiam wtedy włączone lampy i jak wracam koło 17 to powinnam już je wyłączyć? Ile godzin potrzebuje żółw dziennie tego światła. W naturze ma go dużo więcej. A w Polsce, zimą, w terrarium, jakie jest niezbędne minimum?

Długość świecenia lamp jest zależna od pory roku za oknem. Najlepiej obserwuj warunki na dworze i dostosuj długość świecenia lamp do długości dnia.

I przy okazji karmienie. Czy musi być to karmienie rano? Wolałabym to kontrolować już po powrocie z pracy.

Jedzenie podajemy rano, ponieważ żółwie po przebudzeniu wygrzewają się i później szukają jedzenia. Jeśli podasz pokarm popołudniu żółw nie będzie miał możliwości strawienia pokarmu.

Offline magata

• *
« Odpowiedź #14 dnia: 26.09.2010, 13:38:48 pm »
Dzięki sola,
Czyli rozumiem, że zimą o 16:30 już można wyłączyć, bo za oknem jest ciemno?
Co do spania na dworze to mi to jak najbardziej pasuje :) Na balkonie mogę zrobić całkiem spory wybieg.