Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 16.06.2025, 18:42:48 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Terra i problem  (Przeczytany 11116 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kurosaki Ichigo.

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Terra i problem
« dnia: 02.07.2011, 22:34:14 pm »
Siemanko,chciałem ostatnio mojemu Kacprowi/Madarze zrobić nowe terra,niestety jest jeden problem.
Gdy proszę starszego o pomoc,mówi że terra 6,5dł. żółwia i 4szer. żółwia wystarczy.
(żółw ma 13,5 cm. dł. i 11 cm. szer.)
(terra:SZER.:46 DŁ.:90)
Ale ja chciałbym mu zrobić takie terra jak to:

1.Jedzenie
2.Woda
3.Trawa
4.Kamienie
5.Darń(bez trawy)
X.Zasłona kryjówki od wybiegu.(wybieg jest za zasłoną[ten trójkąt])

Wymiary są podane bok obrazka.
Szerokość 1m.A długość 1,5m.

Mój problem polega na tym(jak już napisałem) że ojciec nie chce zrobić mi takiego terra bo uważa że takie mu wystarczy.
I tu pytanie do Was,zrobić je samemu nie zważając na starszego,czy też posłuchać się go i nie robić tak dużego?

TomaszW

• Gość
Odp: Terra i problem
« Odpowiedź #1 dnia: 02.07.2011, 23:28:20 pm »
Może i ja jestem już stary (chociaż dopiero kilka lat temu skończyłem 30 lat), ale słowa typu "siemanko" zamiast "witajcie" lub wyrażanie się o ojcu "stary" oburzają mnie.To nie podwórko, ani ulica. >:(
Chętnie Ci pomożemy, ale dbaj o jakąś formę grzecznościową. ;)

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #2 dnia: 03.07.2011, 03:32:08 am »
Nie wnikam w relacje rodzinne, napiszę tylko że żółw potrzebuje powierzchni życiowej wynoszącej minimum metr kwadratowy.
Aha, jeszcze jedno - "darń" to właśnie trawa, może być ewentualnie wzbogacona o inne roślinki łąkowe. Jak rozumiem, na planie numerem pięć będzie goła ziemia. Piszesz, że to ma być terrarium a nie wybieg, gdzie będą lampy, nad kamieniami (dolna czwórka)? Plan poza tym OK :)
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

Offline Bartek

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #3 dnia: 03.07.2011, 08:47:46 am »
Powie tacie [tomaszw - ukłon :-)], że pewnie ma rację, że wielkość by wystarczyła, ale większe było by lepsze. Powiedz, że rozmiar ma znaczenie ;-) i było by Ci miło, jak by pomógł zrobić, powinno podziałać.
Dodaj mu, że sam by nie chciał spać w tygodniu po pracy na za małym łóżku i musiał by podkulać nogi. Żółw spędzi w tym terrarium większość życia, bo nie wiem czy masz wybieg.
Ojcowie mają to do siebie, że trzeba ich przekonać w końcu powinien to zrobić dla syna. Musisz być spokojny, ale stanowczy.

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #4 dnia: 03.07.2011, 17:26:51 pm »
Tomasz ma całkowitą rację. To nie jest słownictwo na pupliczne forum. Ja tez jestem młody, ale bez przesady. Okazujesz nam wszystkim brak szacunku tym ''siemanko'' i oczekujesz pomocy...  :-\  :-\  :-\

Co do tematu, wielkość teoretycznie jest dobra. Praktycznie to tylko wymagane minimum komfortu zwierzaka, a przecież w hodowli zwierząt chodzi o zapewnienie maximum, a nie minimum. Koniecznie pogadaj z ojcem, zasugeruj, że większe terra można ładniej urządzić, bo jest więcej pola do popisu, a w małym pudle nic nie zrobisz. Może względy estetyczne go przekonają...  ;)
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)