Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 30.04.2025, 09:44:09 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Klatka jako terrarium?  (Przeczytany 16078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline FRUGO

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 2
Klatka jako terrarium?
« dnia: 12.06.2013, 18:38:52 pm »
Witam  ;) Na stronie głównej forum (w "Galeria Zdjęć") znalazłam zdj. w którym widać , że żółw mieszka w klatce (dla większego zwierzaka). Czy tak można? To bezpieczne dla żółwia?  :-\

Offline siwusek250

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 4
Odp: Klatka jako terrarium?
« Odpowiedź #1 dnia: 12.06.2013, 18:42:40 pm »
Ja mam taką klatkę na wybieg balkonowy przerobiony a że Moje Żółwiki są malutkie to maj ą gdzie pobuszować :)
tu jest link ale bardzo w początkowej fazie :) teraz jest cały porośnięty trawą :)
http://forum.zolw.info/zolwie-stepowe/stepcio-%29/120/

Offline FRUGO

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #2 dnia: 12.06.2013, 19:05:22 pm »
Fajny i pomysłowy wybieg (ale wkopałeś doniczkę  :P ). A taka klatka może służyć za terrarium? Bo na zdj. widać , że jest klatka  w domu , są też lampy ( wygląda to jak mieszkanie tego żółwika).

Offline TomaszW

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #3 dnia: 12.06.2013, 21:57:52 pm »
A ja bym się bał, że w takiej klatce żółw zaczepi się o szczebelki i powyrywa sobie pazurki. :-\

pereleczka0605

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12.06.2013, 23:01:52 pm »
ja mam identyczną dla królika angory ale żółwia nigdy bym w nią nie wsadziła bo raz łapki może włożyć a po 2 jak wsadzi główkę żeby sprawdzić co poza nią jest to jak zaklinuje się może być problem,nie mówiąc już,że grozi to uduszeniem.Lepiej nie ryzykować bo ciekawski żółw z natury na pewno spróbuje między szczeble się wcisnąć a jak jeszcze metal będzie ostry lub gdzieś rdza a on się skaleczy to zakazi sobie ranę.Lepiej dmuchać na zimne niż leczyć.Ale jak już to podobnych rozmiarów dla malucha na wybieg można kupić całą z plastiku tzn.boki i doł a góra kratka ale idealna też nie jest bo w naprawdę ciepły dzień zbyt gorąco w niej może się zrobić i brak dobrej cyrkulacji powietrza.

Offline siwusek250

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #5 dnia: 13.06.2013, 07:06:33 am »
I wydaje mi się że trudno by było utrzymać w niej wilgotność dla Żółwia. Dlatego obstaję przy terrarium :) Jak na Moje Maluchy puki co ta klatka jest idealna (bardzo mały balkon), one raczej się w Niej nie zaklinują a i nie wypadną bo mają całą klatkę okręconą siatką, ale to i tak w moim przypadku też tymczasowy wybieg bo mam nadzieję,że na przyszły rok postaram się o coś lepszego  :)