Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 29.06.2025, 18:17:11 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Terrarium Kłopotka  (Przeczytany 9976 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
Odp: Terrarium Kłopotka
« Odpowiedź #15 dnia: 06.05.2014, 09:54:04 am »
Witaj.

Darń niech zostanie tam gdzie jest. Drewienka bukowe wywal gdzie chcesz, byle nie były w terrarium ;)
Na miejsce drewienek zwykła, najtańsza czarna ziemia kwiatowa z dodatkiem gliny wiążącej. Glinę kupisz w sklepach wędkarskich lub w necie. W domku nie może być tylko suchy substrat, wywal go i daj ziemię. Darni bym tam nie umieszczał. Już samo terrarium dla niej to nienaturalne miejsce i raczej nie będzie to wieczny element u żółwia. Jeśli chodzi o domek, nie jest to już tym bardziej miejsce w którym darń zachowa długo żywotność. Wsadzenie jej do domku spowoduje żółknięcie i procesy gnilne. :)

Ogólnie terrarium bajka, naprawdę Ci wyszło. Z urządzeniem go jest widać kłopot, ale podstawy już masz więc przyjmuj rady do serca i działaj. :)
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #16 dnia: 06.05.2014, 12:59:49 pm »
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale w domku masz same liście?- to za sucho... Jeśli to jest jego miejsce do spania to wilgotności powinna być tam wyższa. Ja mam u żółwi kilka kryjowek z różna wilgotnoscia i dzięki temu mogę sprawdzić ich preferencje:)

Offline ןคภ ๒z

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 37
  • greki Stefan i Daisy
« Odpowiedź #17 dnia: 06.05.2014, 17:20:55 pm »
Ziemia-bez nawozów sztucznych. Przeczytaj skład, albo jedź do Biedronki. Tam podobno jest dobra i bez nawozów.
Pozdrawiam ןคภ ๒z

Offline damianek251

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #18 dnia: 14.07.2014, 22:45:46 pm »
Dziękuję bardzo za rady, teraz podłoże stanowi tylko ziemia. Terrarium będzie za jakiś czas rozbudowane. Jako że moje 2 żółwie nie przepadają za sobą jestem zmuszony dorobić drugie piętro o tych samych wymiarach dla drugiego żółwia. Jak skończę terrarium to wrzucę zdjęcia. Pozdrawiam