Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 21.06.2025, 07:47:50 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Terrarium Malutkiej  (Przeczytany 6111 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gosu

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Terrarium Malutkiej
« dnia: 17.01.2010, 13:04:10 pm »
Niedawno ukończyliśmy budowę nowego terrarium dla naszej podopiecznej. Wcześniejsze było małe i niewiele się tam mieściło. (Postaram sie umieśic foty. ) Teraz ma żarówke UV i grzewczą, 4 typy żwirku (aby zobaczyc, który najlepiej odpowiada Malutkiej). Oprócz tego chwilowo w środku stoi tylko domek ( zostanie wymieniony na cos normalnego), miskę i basenik. Planujemy kupić płaski kamień do wygrzewania. Co oprócz tego powinno znaleźć sie w jej terrarium?

PS Ściana z prawej to lustro

Offline Jakub

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
  • Testudo Hermanni żółw grecki o imieniu Tuptuś
Odp: Terrarium Malutkiej
« Odpowiedź #1 dnia: 17.01.2010, 13:24:25 pm »
witaj na forum
jakiej wielkości jest żółwik?
Ja wymieniłbym podłoże na darń wykopaną z ogródka.
Aczy w tej misce jest sałata jeśli tak to żółwiowi nie podajemy sałaty tylko trawę koniczynkę i mleczki oraz różne inne roślinki wykopane z ogródka zimą możesz zakupić takie suszone roślinki.
Domek niech zostanie bo żółwik powinien mieć schronienie powinny tam być jakieś płaskie kamienie i może jakiś korzeń kępy suchej trawy żeby żółwik miał się gdzie wspinać
pozdrawiam :)
Pozdrawiam Jakub

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #2 dnia: 17.01.2010, 13:27:13 pm »
zamiast darni może też być ziemia albo torf (jeżeli kupujesz w sklepie to sprawdź żeby był bez nawozów). I tak jak już Jakub wspomniał, dodaj trochę kamieni czy patyków żeby urozmaicić żółwiowi teren. No i jakiej terro jest wielkości?

Offline Agnieszka

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #3 dnia: 17.01.2010, 15:09:52 pm »
zamiast darni może też być ziemia albo torf

albo kora lub kora+sianko
TUPTUŚ

Offline gosu

• *
« Odpowiedź #4 dnia: 17.01.2010, 15:13:05 pm »
wiem że nie powinnam podawać sałaty, ale mój żółw nie chce nic innego jeść. Od suszek trzyma sie z daleka, a roślin z ogródka nie mogę jej zapewnić ( co najwyżej w wakacje).  Kora jest juz w terrarium ( ciemniejszy obszar), siano Malutka zawsze zaciąga w kąt w którym przebywa najrzadziej.Co do ziemii, to dyskutowałam z rodzicami już wczesniej - ale oni uważają, że może jej zaszkodzić  :blank:  

Co do żółwia, to moge powiedzieć, że jej skorupa ma ok. 10cm długości, terra ma wymiary 80cmx38cm. Największe, na jakie chwilowo możemy sobie pozwolić...

Offline Jakub

« Odpowiedź #5 dnia: 17.01.2010, 15:21:45 pm »
ziemia o ile będzie nienawożona nie ma prawa jej zaszkodzić może nawet być z ogródka tylko żeby nie było w niej żadnego szkła
Pozdrawiam Jakub

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 17.01.2010, 15:24:14 pm »
wiem że nie powinnam podawać sałaty, ale mój żółw nie chce nic innego jeść. Od suszek trzyma sie z daleka, a roślin z ogródka nie mogę jej zapewnić ( co najwyżej w wakacje).  Kora jest juz w terrarium ( ciemniejszy obszar), siano Malutka zawsze zaciąga w kąt w którym przebywa najrzadziej.Co do ziemii, to dyskutowałam z rodzicami już wczesniej - ale oni uważają, że może jej zaszkodzić  :blank:  

Co do żółwia, to moge powiedzieć, że jej skorupa ma ok. 10cm długości, terra ma wymiary 80cmx38cm. Największe, na jakie chwilowo możemy sobie pozwolić...

żółw nie jest głupi i nie zagłodzi się, w końcu by zjadła. i sory ale jeżeli nie ma się możliwości zapewnić odpowiednich warunków to nie kupuje się zwierzęcia... a terrarium za duże nie jest...

Offline witia

• Reputacja: 69
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #7 dnia: 17.01.2010, 15:31:47 pm »
Szkoda, że terrarium jest takie wąskie... Poza tym - tak jak poradził Ci Jakub - przydałaby się jakaś ziemia, która jest nie tylko naturalnym podłożem, ale ma również możliwości magazynowania wilgoci co też jest bardzo ważne. Poza tym stepki bardzo lubią kopać, także przydałaby się w terrarium jak nic! Mogłabyś jeszcze jakoś bardziej udekrować całe terraium - brakuje tam jakichś kamieni, korzeni, roślinek, itp. Zastanawia mnie jeszcze to lustro... - nie wiem czy jest ono takie dobre?! Żółw nie próbuje czasem się przez nie przebić widząc swoje odbicie?

Druga sprawa to dieta. To że żółw nie chce jeść suszek tylko sałatę wcale mnie nie dziwi...-w końcu jest do niej przyzwyczajony. Powinnaś go jednak jak najszybciej od niej odzwyczaić, bo jest ona szkodliwa.  
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline gosu

• *
« Odpowiedź #8 dnia: 17.01.2010, 15:42:09 pm »
staram się.Efekty są słabe.Wydaje mi sie że do sałaty była przyzwyczajona juz po kupnie, bo przez długi czas zapychaliśmy dom roślinami dla niej.

Malutką szyba prawie wcale nie obchodzi. Czasem sie w niej tylko przeglądnie a potem pójdzie jeść

Mój żółw jest bardzo uparty. Głodziłam ja 3 tygodnie- nic nie tknęła. Co do warunków - dostałam Malutką "pod choinkę"  i nic nie mogłam z tym zrobić. Terrarium było robione przez mojego tatę na wymiar- choć i tak odrobine wystaje.

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 17.01.2010, 15:45:16 pm »
to dobrze, że się starasz. żółw w końcu się przekona, zobaczysz. tylko musisz być cierpliwa. a marchew je? albo ogórka? jak tak to odstaw sałatę całkowicie i mieszaj roślinki z marchewką, albo ogórkiem. w sklepach żółwie często są karmione warzywami przez co trudno jest je potem przesawić niestety

Offline gosu

• *
« Odpowiedź #10 dnia: 17.01.2010, 15:47:41 pm »
marchewkę jadła- kiedyś ( zawinięta w sałatę) ale działało to tylko przez pół roku . Coraz bardziej zaczynam wątpić w to, że się przekona bo odzwyczajamy ja od 3 lat (a przynajmniej próbujemy)Ale tak czy siak będę sie starać. PS O jej żywieniu pisałam osobnym temacie
« Ostatnia zmiana: 17.01.2010, 15:51:24 pm wysłana przez gosu »

Offline rainok

• Reputacja: 17
  • 2x Żółw stepowy
« Odpowiedź #11 dnia: 17.01.2010, 19:20:37 pm »
Terrarium nie duże ale na razie może być .. posadź tam jakieś roślinki i trawę jak jesteś w stanie .

Dodano 17.01.2010, 21:57:08 pm
A co do lustra to ie wiem czy to dobry pomysł .. chodziły do mnie słuchy że żółw jak się patrzy w lustro jest wrogo nastawiony ale nie wiem czy to prawda ..
« Ostatnia zmiana: 17.01.2010, 21:57:08 pm wysłana przez rainok »

Offline Jakub

« Odpowiedź #12 dnia: 18.01.2010, 19:18:42 pm »
no te lustro może niepotrzebnie zdezorientować żółwia
Pozdrawiam Jakub

Offline gosu

• *
« Odpowiedź #13 dnia: 28.01.2010, 19:52:50 pm »
Malutka chętnie przegląda sie w lustrze i nie wygląda aby miała wobec swego odbicia wrogie intencje