Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 24.06.2025, 00:54:19 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Projekt terrarium  (Przeczytany 4810 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kicikotka

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Projekt terrarium
« dnia: 31.08.2010, 19:28:23 pm »
Cześć wam
Ponad 3 lata temu straciłam moją Tupcię  (żółw stepowy).Biedactwo miało zapalenie płuc.Choć była u mnie zaledwie 5 tygodni pokochałam ją całym serduchem.Teraz planuję zakup żółwika greckiego lub stepowego jeszcze dokładnie nie wiem.Nastąpi to dopiero na wiosnę lecz już się dokształcam i planuję.Chcę zrobić jej terrarium z szafki tzn. ze względu na to że na szafce stoi akwarium terrarium które znajdzie się w jej środku musi otwierać się z przodu.Nie chcę dzielić przedniej szyby na pól i robić przesuwanej więc wykombinowałam że zrobię coś na kształt szuflady.Trzy ścianki (boczne i tylna) będą miały po 25cm wysokości a przednia będzie miała tyle co szafka czyli około 50cm,dno też będzie ze szkła.Wyjdzie z tego takie akwarium z nierównymi szybami  :) Wszystko po to bym mogła bez problemu wysuwać je z szafki.Boczne i tylna szyba myszą być niskie bo inaczej haczyłyby lampę.Wszystko będzie zrobione na wymierzy przez szklarz który sam wymierzy dokładnie.Dodam jeszcze że szafka będzie miała 110cm długości.Jak myślicie czy takie coś się sprawdzi? A z tyłu szafki na górze oczywiście zrobię wentylację.

Offline Beata

• Administrator
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
Odp: Projekt terrarium
« Odpowiedź #1 dnia: 31.08.2010, 19:51:39 pm »
Witaj. Trochę ciężko to sobie wyobrazić. Moim zdaniem terrarium powinno przede wszystkim uwzględniać potrzeby żółwia i być funkcjonalne, z łatwym dostępem i wentylacją. Dlatego dobre są terraria otwarte od góry. Nie jestem zwolennikiem różnych udziwnień.
Podstawowe rzeczy na jakie trzeba zwrócić uwagę to moim zdaniem:
- wymiary jakie będzie miało terrarium.
- podłoże (ziemia jednocześnie bardzo obciąży i unieruchomi całość)
- mocowanie obu lamp
- wentylacja i swobodny dostęp do każdego miejsca

Może trochę ubocznie ale muszę to napisać. Czy posiadasz możliwość zrobienia żółwiowi wybiegu na zewnątrz? Najlepiej w ogródku przydomowym. I czy masz możliwość go zimować (lodówka/chłodna zabezpieczona piwnica). Jeśli nie to moim zdaniem warto zaniechać zakupu żółwia. 
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU

Offline kicikotka

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 01.09.2010, 11:40:24 am »
Wybieg będzie na działce oddalonej o 2 km od domu,na której jestem codziennie bo mam też królika i świnki morskie które gdy pogoda jest odpowiednia mieszkają na działce.Zimowanie to nie problem bo na strychu stoi moja malutka lodówka postudęcka wystarczy ją znieść.Żółwik będzie jednak zbyt młody by go zimować (piszę tu o greckim).Jestem osobą odpowiedzialną mającą dom pełen zwierząt min.kot,2 psy,królik,świnki morskie x2,koszatniczki x2,myszki x4,chomik dżungarski x2,papugi x14.Wszystkie moje zwierzątka mają bdb warunki i odpowiednie klatki (np.królik ma klatkę 120cm,świnki 100cm,koszatniczki 80x100).

Offline witia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 69
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #3 dnia: 01.09.2010, 14:11:30 pm »
Witaj,

fajnie, że już teraz się doszkalasz - na takie rzeczy to nigdy czasu za wiele ;)

Jeśli chodzi o Twoje terrarium to przyznam szczerze, że jakoś nie bardzo mogę sobie je wyobrazić, stąd ciężko mi coś na ten temat więcej napisać. Jednak - tak jak wspomniała Beata - powinno być ono jak najbardziej funkcjonalne, odpowiadające potrzebom żółwia. Jednakże terrarium nie powinno byś miejscem jego stałego pobytu i tutaj fajnie, że masz wybieg - bez tego hodowla żółwia nie byłaby prawidłowa. Tak czy siak zanim zaczniesz cokolwiek budować przejrzyj sobie terraria użytkowników tego forum - może coś podpatrzysz i dla siebie.

Zimowanie to nie problem bo na strychu stoi moja malutka lodówka postudęcka wystarczy ją znieść.Żółwik będzie jednak zbyt młody by go zimować (piszę tu o greckim).

Zimowanie oprócz wybiegu to kolejna bardzo ważna kwestia. Jeśli masz na to warunki i miejsce to super. A co do zimowania młodych żółwi to nie chcę tutaj za bardzo rozwijać tej kwestii, ale powiem Ci tylko tyle, że w naturze i młode żółwiki chodzą spać - tak samo jak i dorosłe ;)
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl