Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 05.07.2025, 15:41:48 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Terrarium mojej gadziny :)  (Przeczytany 3018 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline olun

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Terrarium mojej gadziny :)
« dnia: 23.06.2012, 12:05:56 pm »
Witam :)
Zgodnie z prośbami wrzucam tutaj zdjęcie terrarium małej gadziny :) Niestety nie ma żadnego wybiegu zewnętrznego, ale od czasu do czasu po kąpieli wypuszczam go żeby pochodził po mieszkaniu ;)
Będę wdzięczna za porady jak polepszyć warunki "mieszkalne" żółwika :)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dfbce5707eef2671.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fd07e09adab9cacc.html

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
Odp: Terrarium mojej gadziny :)
« Odpowiedź #1 dnia: 23.06.2012, 12:11:59 pm »
Świetnie że pokazałaś nam terrarium żółwia bo przyda się wprowadzić pare zmian :)
1. Podłoże: piasek jest nieodpowiedni z kilku powodów. Nie daje właściwego oparcia nogom, osuwa się pod nimi co może powodować problemy ze stawami, bolesne schorzenia. Jeśli żółwiowi zdarzyłoby się go zjeść jest duże ryzyko zaczopowania przewodu pokarmowego w efekcie czego następuje śmierć.
Zamiast piasku daj mu ziemie z gilną wymieszane w proporcjach 2:1 , możesz też dołożyć to do tego piasku, ale w proporcjach ziemia:glina:piasek 2:1:1.
2. Terrarium ze szkła jest ogólnie kiepskim rozwiązaniem, ale jak już jest to trudno. Jednak jakbyś miała pieniądze i możliwość to dobrze jest skręcić terrarium z płyt meblowych albo OSB. Jakiej wielkości jest jej terrarium?
3. Ma żarówke grzewczą i emitującą promienie UV?
4. Nie puszczaj żółwia po podłodze  bo to fatalnie wpływa na jego stawy, podobnie jak ten piasek. Zamiast tego wyprowadźcie żółwie czasem gdzieś za miasto, na łąkę żeby sobie pochodził po trawce.
Macie może balkon? Bo rozumiem że ogrodu nie macie?

Offline olun

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 23.06.2012, 12:25:49 pm »
ad. 1 W takim razie jak najszybciej zmienię mu to podłoże i wymieszać z gliną i ziemią tak jak radzisz :)
ad. 2 długość 90 cm, szerokość 40, wysokość 37 cm.
ad. 3 niestety takiej żarówki nie ma.
ad. 4 problem w tym, że balkonu ani ogródka nie mam :(

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #3 dnia: 23.06.2012, 12:30:41 pm »
To niestety musisz taką żarówkę kupić ;) Żółwią niezbędny jest dostęp do promieni UV aby mogły syntezować wapń. Jeśli nie mają dostępu do tych promieni nie przyswajają wapnia, które jak zapewne wiesz buduje kości i w przypadku żółwia także skorupę. Dlatego że nie ma dostępu do takich promieni skorupka jest krzywa. Możesz kupić żarówkę firmy Exo Terra - repti glo 10.0 - do wymiany co 6-12 miesięcy i świeci się ją tak samo długo jak grzewczą - 12-14godzin, lub możesz kupić żarówkę firmy Osram - UltraVitalux i nią naświetla się żółwia po 10minut dziennie, jest dużo droższa, ale wymienia się ją co kilka lat.
Ta pierwsza to koszt ok 40zł (bez problemu dostępne na allegro), a Ultravitalux ok 200zł.

Terrarium troszkę małe, warto zastanowić się nad zbudowaniem czegoś większego. A powiedz jeszcze jak wygląda wystrój terrarium? Jakiś basenik, kryjówki, kamienie, konary do wspinaczki?