Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 06.09.2025, 02:04:31 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Terrarium żółwia stepowego  (Przeczytany 7740 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kulak10

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Terrarium żółwia stepowego
« dnia: 03.07.2017, 22:07:31 pm »
Cześć,
Mego żółwia stepowego mam od dobrych 15 lat, jakieś 8 lat temu zdecydowałem się na urządzenie porządnego terrarium. Oczywiście wiem, że mógłbym wiele poprawić. Zamieszczam fotkę terrarium (100x40x45). Ścianki jak widać są obudowane korkiem, w terra znajduje się sztuczna roślinka, miska na jedzenie, brodzik oraz kryjówka w formie doniczki. Podłoże składa się z kory. W przeszłości testowałem wariant kora- ziemia, ale zauważyłem, że i tak kora miesza się z ziemią, ziemia wydaje intensywny zapach... Próbowałem sadzić trawę, ale zawsze po 2 tygodniach usychała mimo zraszania.
 Obecnie przymierzam się do jakiś ulepszeń terrarium. Może znowu poeksperymentuje z ziemią... Może macie jakieś sugestie odnośnie wystroju no bo tak... trochę łyso ;) Najchetniej bym zainstalował jakies roślinki, ale wiem, że żółw albo je zje albo niczym buldożer wbije je w podłoże. A może się mylę ? Będę wdzięczny za jakies porady! :)  Załączam foto z moim terrarium

PS. Aha zółwik ma tak na oko 12cm dł skorupy a z szyją z 17cm :)
« Ostatnia zmiana: 03.07.2017, 22:09:50 pm wysłana przez kulak10 »

Offline doru

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 52
Odp: Terrarium żółwia stepowego
« Odpowiedź #1 dnia: 06.07.2017, 15:29:08 pm »
Powinieneś zacząć od zmiany terrarium, bo jest za małe. 40 cm to za mała głębokość nawet dla małego żółwia, a ten już maluszkiem nie jest. Generalnie im większe tym lepsze, ale tu nawet nie zbliżamy się do minimum.
Ziemia pachnie ziemią i tego się nie zmieni. Mając żółwia trzeba to zaakceptować. Najlepiej wyciąć kawałek darni, nawet jak uschnie jest dobrym podłożem. A nie rośnie, bo w terrarium jest strasznie ciemno.
Z roślinami masz słuszne podejrzenia, ale wsadzenie tam wykopanego z korzeniami np. mniszka ma sens właśnie dla celów pokarmowych. Możesz dorzucić jakiś korzeń, koniecznie jakąś kryjówkę.

Offline formelak

• *
    • lekkie i szybko się wchłania
« Odpowiedź #2 dnia: 07.07.2017, 09:55:47 am »
Właśnie tak oglądam te terrarium i stwierdzam, że ten żółw będzie miał za mało miejsca i to stanowczo tak jak pisze @doru.
. :)

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1480
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
« Odpowiedź #3 dnia: 07.07.2017, 19:03:35 pm »
Spokojnie, zacznijmy od początku. Nieorze roku zolw robi w terrarium.Powinien mieć wybieg zewnetrzny albo balkonowy (nie wiem gdzie mieszkasz)
.Terrarium jest stanowczo za małe.Myśle.ze 120 x 50 wystarczy.
Nasyp duuużo podloza bo stepowe bardzo lubią kopać i niech tym podlozem bedzie ziemia z gliną wymieszana w stosunku2:1.
Rośliny to dobry pomysł ale na wybiegu zewnetrzny.Bardzo ładnie komponują sie rosliny sródziemnomorskie.Takie jak tymianek lawenda oliwka  ale także nasze fiołki czy bratki.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem.
Bez wysiłku lasi łapie.
Grawitacja jest jego bronią.
Wszechświat w jego zasięgu.

Offline kulak10

• *
« Odpowiedź #4 dnia: 09.07.2017, 23:20:53 pm »
Dziękuję za odpowiedzi, podpowiedzi... Niestety nie mam obecnie możliwości ani finansowych ani powierzchniowych na większe terrarium :< Choć może się to zmienić niedługo

Offline kulak10

• *
« Odpowiedź #5 dnia: 16.07.2017, 23:24:30 pm »
Niestety tak jak w przeszłości, tak i dziś, ziemia w terrarium nie zdaje egzaminu. Nie dość, że dość intensywnie pachnie, to żółw jej wcale nie lubi. Obecnie terrarium jest tak urządzone, że na części suchej są drewienka, a w części chłodniejszej ma ziemię i domek. Od kiedy zastąpiłem w części chłodniejszej drewienka na rzecz ziemi, żółw woli spać albo w części suchej, albo na domku tak jak na załączonym zdjęciu. Na ziemi spać nie lubi. Czy tylko mój jest taki francuski piesek czy wasze żółwie też ? Nie mogę go też przyzwyczaić do jedzenia suszu. Jak zachowują się wasze żółwie ?

Offline doru

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #6 dnia: 17.07.2017, 11:11:32 am »
A może by mu tak dać więcej czasu? Niech śpi gdzie chce. Drewienka to najgorsze podłoże jakie świat wymyślił, a w połączeniu z ziemią będą Ci pleśnieć. Są niestabilne, a nie daj Boże żeby żółw takie drewienko połknął... I to że do tej pory tego nie robił o niczym nie świadczy, czasem po latach coś żółwiowi do głowy przychodzi i mamy nieszczęście.
A ze ziemia ma zwój zapach... To normalne i krótko powiem - masz żółwia, to się do tego przyzwyczaj. To zwierzę żyjące na ziemi, kopiące w niej nory. Zachowuje się obecnie tak a nie inaczej, bo nie dano mu wcześniej takiej możliwości - to są po prostu zaburzenia behawioru.