Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 05.07.2025, 15:37:54 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Tymczasowe terrarium  (Przeczytany 4455 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JOTTA

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 0
Tymczasowe terrarium
« dnia: 28.09.2010, 20:21:38 pm »
Ze względu na niskie temperatury żółwik z ogrodu został zabrany do tymczasowego terrarium. Nowe zostało już zamówione ale czekamy na przesyłkę.
Wsypałam do tego prowizorycznego terra  kawałki kory dużej firmy terra zoo, dosypałam piasek do terrariów terra zoo, umieściłam korę drzewną i liście brzozy i maliny ( od razu przypadły Kubusi do gustu bo je zaczęła wcinać ). Pytanie mam takie czy żółwica nie zrobi sobie krzywdy jak będzie chciała zjeść te kawałki kory z podłoża?i jak zacznie jeść piasek?w ogrodzie miała podłoże z trawą a w tymczasowym lokum nie mam możliwości umieścić trawy i jej podlewać. Mam nadzieję że do piątku dostanę terra i będę mogła je już na stałe urządzić :)
także musimy te 3-4 dni się przemęczyć w tym co mamy.

Offline rainok

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 17
  • 2x Żółw stepowy
Odp: Tymczasowe terrarium
« Odpowiedź #1 dnia: 28.09.2010, 20:25:18 pm »
No faktycznie małe ale na te 3 dni powinno starczyć .

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 69
« Odpowiedź #2 dnia: 28.09.2010, 20:26:52 pm »
Hej, no kory nie powinna wcinac, kiedys adoptowalismy legwana niestety nie dalo mu sie juz pomoc, brzuszek mial jak bombka tak sie u poprzedniej wlascicielki nia zapchal. Daj jej jedzonko na jakims podstawku, a jesli nie mam miejsca wyjmij ja z tera na czas karmienia.

Offline Beata

• Administrator
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
« Odpowiedź #3 dnia: 28.09.2010, 20:29:52 pm »
Na dłuższą metę kora nie jest dobra bo pleśnieje, pyli, jest siedliskiem roztoczy, pleśni i grzybów. Żólwiowi też średnio się po niej chodzi.
Piasek także pyli i osuwa się pod kończynami a dodatkowo przykleja się do żółwia i pokarmu. Jego ciagłe pobieranie może doprowadzić do zaczopowania. Ja bym Ci doradziła tańsze i lepsze rozwiązanie jakim jest zwykła ziemia z Twojego ogrodu, najlepiej zmieszana z tym piaskiem podlana i ubita. Potem spryskujesz wierzchnią warstwę i podlewasz raz na jakiś czas. Trzeba też skrupulatnie usuwać resztki pokarmu i odchody. Nie musi być obrośnięta. Roslinę (jadalną) możesz wstawić w doniczce najlepiej tak aby żółw miał dostęp tylko do zwisających pędów wtedy nie podetnie od razu łodygi i roślina długo się utrzyma.  
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #4 dnia: 28.09.2010, 20:38:36 pm »
Jak będzie jeść korę lub piach to zrobi sobie krzywdę. Więc musisz ją poobserwować i w razie takich zamiarów zmienić podłoże.
A do docelowego terra włóż, jak Beata radziła - ziemię, może być pomieszana z piaskiem, włóknem kokosowym, torfem, gliną itp. Byle podłoże było ubite, nie zapadało się i nie pylilo.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ