Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 22.06.2025, 21:41:42 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: W jakim sklepie  (Przeczytany 7285 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline polish944

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 1
W jakim sklepie
« dnia: 15.11.2012, 15:42:40 pm »
W jakim sklepie mogłym ew. zamówic/kupić terrarium odpowiednie dla stepka?

Offline oliwka660

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
Odp: W jakim sklepie
« Odpowiedź #1 dnia: 15.11.2012, 17:09:18 pm »
Sklep... nieee
Jak nie masz zamiaru wykonać terra sam to można np. zamówić u stolarza  ;)
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D

Offline margherita

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #2 dnia: 15.11.2012, 19:05:48 pm »
Oliwka ma racje.takie kupne terrarium,nawet jezeli sie znajda w sklepach,sa najczesciej dosc male i nie odpowiednie dla zolwi.sprobuj u stolarza,lub mozna samemu cos pokombinowac :)
Nigdy nie walcz o przyjazn,bo o prawdziwa nie musisz,a o falszywa nie warto :)

Offline Fik

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #3 dnia: 15.11.2012, 19:24:26 pm »
Dokładnie Polish :) Sam dosłownie 2 tygodnie temu chciałem kupić terre gotową, tylko z gotowymi terrami ze sklepu  jest problem z rozmiarami, są za małe. To forum mi wybiło to z glowy.Sam wystrój nienaturalny je przytłacza. Skały ze steropianu, sztuczne rośliny/
Sam osobiscie uważam już teraz że terra sklepowe produkowane są by zrobic wrażenie na kupującym- by je kupił. Mieszkaniec raczej się tam nie liczy.Także jesli mogę Ci coś doradzić, to jesli już koniecznie chcesz je kupić to zleć wykonanie jego stolarzowi. Ja akurat jestem indolentem młotkowo śrubkowy..więc bez stolarza sam bym tego nie zrobił :). Pamietam jednak że 2-3 tygodnie temu sam z wygodnictwa chciałem kupić terre tak jak teraz ty, tylko teraz jest pytanie kupuje terre dla mnie czy dla zółwiaka. Bo jak dla żółwiaka to sam swe skaponuj :)

Offline polish944

« Odpowiedź #4 dnia: 15.11.2012, 19:53:36 pm »
Wiem, ja chciałem sie dowiedziec o takie w jakby "surowym" stanie ale skoro tak to zamówie u stolarza i wykończe swoimi roślinkami kamieniami a na tło z tyłu mam w planie dać taki gruby korek który będzie tak poszarpany(tak jakby wyzlobiony w niektorych miejscach) - dzięki czemu będzie fajnie wygłądał. Dzieki bardzo

Offline Fik

• *
« Odpowiedź #5 dnia: 16.11.2012, 00:10:35 am »
Ty się narazie tyłem terry nie przejmuj.Najpierw terra. :)Ja już mam terre i narazie ją maluje, kompletnie jeszcze nie przejmuje sie ściółką...coś tam czytałem o niej ale mam bałagan w głowie.Wystrój tylnej ścianki w moim wypadku...poprostu go nie będzie. Zabejcowane drewno w dodatku polakierowane samo w sobie jest ładne + półki....no ale może cos potem dodatkowo wymysle.Narazie ma być gotowa terra, wywietrzona i przygotowana na odbiór tej pierdoły  :D.Podejrzewam że same dodatki, ściółki, kwiatki, kamienie, zbiorniczki, ustawienie oświetlenia zajmą mi 3 x wiecej czasu jak sama terra...pomimo że już mam podstawowy osprzęt...jak oświetlenie czy część wystroju.

Offline polish944

« Odpowiedź #6 dnia: 14.12.2012, 21:37:03 pm »
Mam pytanie - skąd w zimie moge wziąść ziemie odpowiednią do terra? I nie mówcie ze mało nawozoną bo to juz wiem, jak byscie mogli to podawajcie jakies konkretne przyklady ( nazwy firm ziemi).

Prosze o wyrozumiałość i mam nadzieje, że pomożecie :D :-[

Offline ןคภ ๒z

• *
  • Reputacja: 37
  • greki Stefan i Daisy
« Odpowiedź #7 dnia: 14.12.2012, 22:09:34 pm »
ja udał bym się poza miasto i poszukał jakiegoś kretowiska z daleka od drogi i wziął z niego ziemi, dokupił gliny w sklepie wędkarskim, wymieszał i masz gotowe podłoże... (ja u siebie w ogrodzie mam ziemię gliniastą więc nie muszę mieszać z gliną)           ;)
Pozdrawiam ןคภ ๒z

Offline polish944

« Odpowiedź #8 dnia: 14.12.2012, 22:12:28 pm »
Tak wiem, ale pomyśl Jan, jest zima w mojej okolicy lezy 70cm sniegu wszedzie. Jak mam to zrobic  ;D ???

Offline żółwiasta

• *
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #9 dnia: 14.12.2012, 22:15:18 pm »
Z konkretną nazwą będzie ciężko, ale jak w ogrodniczym poprosisz o ziemię bez dodatków i nawozów to powinni Ci dać.
A co do kupowania ziemi w tym mroźnym czasie- dziś zrobiłam reaktywacje tego pseudo terra... Tego z pierwszego wątku. No cóż, rodzice mi na większe nie pozwalają, choć zmieściłoby się. Ale mam strategię- jak żółw zacznie drapać w ścianki (a wiem, że zacznie), to powiem, że to jest stanowczo za małe, a żółw nie może żyć na podłodze i żeby się nie martwili- za własną kasę zrobię większe  :P
Pozdrawiamy, Kasia i Diego ;)

Offline polish944

« Odpowiedź #10 dnia: 14.12.2012, 22:17:32 pm »
To dobrze, Postaram sie cos znaleść. ALE jesli by wam cos przyszlo jeszcze do głowy to pisać!!!!

Offline ןคภ ๒z

• *
  • Reputacja: 37
  • greki Stefan i Daisy
« Odpowiedź #11 dnia: 14.12.2012, 22:17:54 pm »
gdzie ty mieszkasz polish ? :P przepraszam nie wiedziałem  :-[
Pozdrawiam ןคภ ๒z

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #12 dnia: 14.12.2012, 22:23:29 pm »
Polish to zalezy gdzie mieszkasz, ja kupuje torf w obi, do tego gline w wedkarskim I jest super :).

Offline Fik

• *
« Odpowiedź #13 dnia: 14.12.2012, 22:30:58 pm »
Ja w OBI nie kupowałem bo jak czytałem jego skład to coś tam zawieral w sobie. Kupowałem w małym sklepiku ogrodniczym na wsi.

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #14 dnia: 14.12.2012, 22:34:03 pm »
A ja kupowalam tam zawsze torf, w duzych workach, 80l chyba, na 100% byl bez jakichkolwiek nawozow :). Ale w miare mzliwosci bralam ziemie z dworu. Tylko jak nie mialam takiej mozliwosci to ten torf, niestety troche szybciej sie przesusza niz taka 'podworkowa' ziemia.