Hej Forumowicze,
jestem nowa na forum, więc przedstawię się - mam na imię Magda. Jestem właścicielką około 30 letniego żółwia. Niestety dopiero od niedawna zaczęłam zgłębiać temat co i jak jest najlepsze dla żółwia (na tym forum - dzięki, że jesteście!;)), więc stąd kilka moich pytań (umieszczę je w różnych wątkach, bo są na różne tematy). To dotyczy wielkości terrarium. Zrobiłam je samodzielnie z części starego regału, ale chyba jest za małe... mój żółw ma wymiary (mniej więcej) 18 cm x 15cm, a terrarium 80x45. Myślę, że niestety za małe, ale z drugiej strony nie bardzo wyobrażam sobie by było większe tj. nie miałam bym gdzie go postawić w mieszkaniu... no i jak "dobudować" do tego starego, ale to już problemy techniczne w których raczej mi nie pomożecie;)
W tym wątku spytałabym jeszcze skąd bierzecie kamienie dla swoich żółwi? bo powinien być dość płaski i duży, więc to chyba nie taka prosta sprawa. Ja mieszkam w Warszawie, więc dostęp do jakiś łąk jest raczej utrudniony...
I jeszcze jedno pytanie w tym wątku: czy gdy podłożem jest glina to nie będzie za zimno żółwiowi? tak jakoś mi się wydaję, że może być... i czy mam ją jakoś nawilżać? oczywiście wiem, że poza gliną trzeba darń i ziemię dodać (przeczytałam na forum).
Z góry dzięki za odpowiedzi!