Akurat ostatnio jestem bardzo w temacie (moje plany budowy terrarium tu -->
>klik<<, a wątek z budowy wybiegu tu -->
>klik<<, obecny jego stan tu -->
>klik<<).
Czy najodpowiedniejsza będzie konstrukcja z płyty meblowej? Czy taką płytę trzeba lakierować?
Do wyboru jest płyta meblowa albo drewno, z tym że to drugie to znacznie droższa impreza. Według stolarzy, zbiornika z płyty nie trzeba impregnować lakierem, wystarczy uszczelnić miejsca styku silikonem (w przypadku terrarium dla żółwia, silikonem akwarystycznym). Dla świętego spokoju warto jednak dno wyłożyć folią, i ja tak uczynię.
na balkonie chcę zrobić wybieg 120x240, w pokoju terrarium 130x130
Piękne wymiary.

Chciałabym także, żeby ktoś mi wykonał tło strukturalne, takie jak to:
http://www.egzotic-room.pl/terrarium_dla_zolwia_117
Czy znacie kogoś takiego?
Za gotowe tło strukturalne o takiej powierzchni zapłacisz kosmiczne pieniądze, i zamówić byś je musiała u producenta, ponieważ takie tło musi być idealne na wymiar. Mogłabyś wykonać trójwymiarowe tło sama, z zaprawy Atlas na styropianie, z tym że będzie ono na tyle delikatne, że musiałoby się zaczynać powyżej zasięgu żółwia.
(ps. pytałam o koszt takiego terrarium i to jest ponad 2000 zł)
Niestety takie są ceny materiałów i nie da się terra o takich gabarytach, do tego z szafką, zrobić za tysiączek. :/
Dodano 12.03.2014, 07:43:33 am
Jeszcze spytam się o wybieg letni: czy polakierowanie terrarium balkonowego wystarczy by uchronić je przed pleśnią od letnich deszczy?
Wystarczy spokojnie jeżeli nie będzie stało w kałuży wody, a wewnątrz na dno dla pewności dasz folię.