Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 15.08.2025, 22:58:31 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Ziemia ekologiczna  (Przeczytany 28126 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline M

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Ziemia ekologiczna
« dnia: 03.06.2020, 20:29:21 pm »
Witam, czy tego rodzaju ziemia kupiona w OBI byłaby dobra jako podłoże dla żółwia?
https://i.imgur.com/oy5K6XG.jpg
Mam także ziemię wykopaną na łące, nie jestem do niej jednak przekonany, gdyż są tam różne robaki, do tego mój żółw lubi ją podjadać, i nie jestem pewien jak mu to wyjdzie na zdrowie. Stąd także moje drugie pytanie: czy to, że żółw je ziemię którą ma w terrarium może mieć jakieś złe skutki? Czy powinienem coś z tym zrobić?
Pozdrawiam.

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1255
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
Odp: Ziemia ekologiczna
« Odpowiedź #1 dnia: 03.06.2020, 23:48:32 pm »
Tak, taka ziemią może być ok. Jeśli chodzi o zjadanie ziemi to w nadmiernych ilościach może się zaczopować. Wiadomo że jak z pożywieniem zje trochę ziemi to nic się nie stanie ale samo takie zjadanie ziemi bez powodu jest już niepokojące.

Offline M

• *
« Odpowiedź #2 dnia: 04.06.2020, 21:57:16 pm »
Dzięki bardzo za info. Będę obserwował jego zachowanie przy nowej ziemi. Co powinienem zrobić jeśli będzie kontynuował jej zjadanie?

Offline Kamil56

• Główny Moderator
  • **
  • Reputacja: 29
« Odpowiedź #3 dnia: 05.06.2020, 18:56:44 pm »
Pokaż terrarium żółwia na fotkach.

Po za tym opisz co dajesz żółwiowi do jedzenia i czy ma dostęp do sepii. Bo być może zjada ziemię dostając za mało pokarmu lub np potrzebuje wapnia w diecie.

Offline PiotrW

• *
« Odpowiedź #4 dnia: 25.07.2021, 15:14:41 pm »
Można taką ziemię wymieszać z gliną i czy dodawać cos jeszcze ?

Offline Kenet

• **
« Odpowiedź #5 dnia: 25.07.2021, 21:14:13 pm »
Nie tyle można a nawet trzeba  :) w stosunku 2:1 z gliną wiążącą. Niektórzy dodają jeszcze do tego trochę piasku aby utwardzić podłoże, ale ja tak nie robię bo i bez piasku podłoże jest odpowiednio twarde.

Offline Kamil56

• Główny Moderator
  • **
  • Reputacja: 29
« Odpowiedź #6 dnia: 27.07.2021, 01:00:55 am »
Dodatek piasku jest nie po to by podłoże było twarde a po to by było bardziej pulchne i przepuszczalne. A dla żółwi kopiących glina z ziemią może stworzyć klepisko ciężkie do kopania.

Offline Cstk

• *
« Odpowiedź #7 dnia: 25.12.2022, 21:36:38 pm »
Dziękuje, sam właśnie chciałem zapytać o ta ziemie. Przepraszam za odkopywanie wątku, ale nie chciałem niepotrzebnie tworzyć nowego wątku. Rozumiem, ze można ja zmieszać z glina wiążąca wędkarską. A jak chciałbym dodać piasek, to w jakiej proporcji ziema/glina/piasek? Czy jednak piasek jest niepotrzebny?

Offline Kenet

• **
« Odpowiedź #8 dnia: 30.12.2022, 00:13:06 am »
Nie tyle można, co nawet trzeba :D
Ziemia ekologiczna z gliną wiążącą w stosunku 2:1. Ja piasku nie używam i jestem zadowolony, jakbyś miał zamiar robić z piaskiem to 2:1:0,5.

Offline bluzman

• *
  • Żółw Obrzeżony
« Odpowiedź #9 dnia: 11.08.2025, 21:02:23 pm »
Ja jestem nowy w temacie i tworzyłem właśnie pierwsze podłoże. Już tyle informacji o mieszaniu ziemi, gliny, piasku i włókien kokosowych do tego że zgłupiałem. Na koniec w sklepie zoologicznym dowiedziałem się, że oni robią tam podłoże glina+piasek 1:1 a o mieszaniu ziemi do tego pierwszy raz słyszą. Tutaj znalazłem info żeby mieszać ziemię, glinę i piasek w proporcji 3:2:1 ale u mnie to nie przejdzie bo terrarium mam wysokie na 30 cm i chyba z połowę tej wysokości by to wypełniło (powierzchnia mojego terra to 50x100). Na koniec zmieszałem 8 kg gliny + 8 kg piasku a ziemi chyba jakieś 5-6 miarek (1 litr pojemnik) w kg nie podam ile ziemia ważyła. Grubość podłoża wyszła 4-5 cm. Trochę ocieplam żarówkami lub wiatraczkiem.

Ile średnio się czeka na wyschnięcie i związanie przez glinę podłoża?

Offline Gbs5

• *
« Odpowiedź #10 dnia: 13.08.2025, 00:12:02 am »
Witaj na forum :) Standardowe podłoże dla żółwia typu grecki, obrzeżony to zmieszana ziemia z gliną w proporcji 2:1. Dla żółwia stepowego można dodać jeszcze piasek i wtedy mieszamy ziemię, glinę i piasek w proporcji 3:2:1. To co ty zrobiłeś to podłoże odpowiednie dla żółwi sucholubnych typu egipski/pustynny.

Ziemia wysycha bardzo szybko, w jedną noc powinno wszystko szybko ładnie się związać.

Offline bluzman

• *
  • Żółw Obrzeżony
« Odpowiedź #11 dnia: 13.08.2025, 10:07:22 am »
Widzę trochę, że prawie tyle szkół ilu hodowców jest w tym temacie. Mam nadzieję, że żółwikowi to nie zaszkodzi lub bardziej nie utrudni niczego bo będzie musiało jakiś czas zostać już. Wczoraj mieliśmy pierwszą wizytę u weterynarza od gadów, dobre bardzo opinie ma. Jak dopytałem się w sprawie podłoża to raczej nie miał zastrzeżeń, powiedział że na takie terrarium więcej otoczakami płaskimi jeszcze można wyłożyć.
Trochę mam problem z zbiciem temperatury w strefie chłodniejszej z 26 stopni do jakiś 23. W strefie ciepłej na płaskim kamyczku do opalania staram się utrzymywać 30-33 stopni max, mam dobry ściemniacz do regulacji i czujnik w każdej strefie. Może żarówkę UVB też podłączyć pod ściemniacz? Terrarium otwarte jest więc jednocześnie przyjmuje temperaturą otoczenia pokojową, jakieś 23-24 stopnie.

Offline Kenet

• **
« Odpowiedź #12 dnia: Wczoraj o 21:55:58 »
A jaki gatunek żółwia masz? Bo nie napisałeś.
Temperatura jest ok, nie trzeba jej na siłę zmniejszać. Teraz mamy lato więc to naturalne że będzie trochę cieplej. Żółwiom to nie przeszkadza. Ściemniacz nie będzie potrzebny.

Offline bluzman

• *
  • Żółw Obrzeżony
« Odpowiedź #13 dnia: Dzisiaj o 20:31:05 »
Ja mam żółwia obrzeżonego. Masz rację, pewnych rzeczy nie przeskoczy się, taka pora roku. Tylko w nocy kiedy wszystko pogaszone już to jest mały spadek a balkon otwarty lub okno.
Tak btw. jak już przy gatunku jesteśmy to jak zmienić na forum w opisie gatunek żółwia w profilu (po lewej stronie w poście pod nickiem)? Domyślnie ustawia się na stepowego a obrzeżonego dodałem w profilu jako jakiś dodatkowy opis.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 20:36:16 wysłana przez bluzman »