Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 26.06.2025, 21:36:31 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Zmiana podłoża  (Przeczytany 9914 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ingul33nka

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Zmiana podłoża
« dnia: 19.02.2010, 01:02:08 am »
Witam!!
 myślę o zakupie żółwia stepowego!!
 myślę bo chce się zainteresować tematem żółwi zanim go dostanę żebym mu nie zaszkodziła przez przypadek!! i czy się nadaję :)
tak poczytałam trochę to forum ale nic nie znalazłam czy trzeba zmieniać podłoże w terrarium ?? jeśli tak to co ile?? i jak to jest z higieną żółwi bo to terrarium chyba myć (czyścić) trzeba żeby nie było nie miłego zapachu?? a jeśli jest to opisane w jakimś wątku to proszę o skierowanie mnie tam :)
z góry dzięki :)

Offline witia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 69
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
Odp: Zmiana podłoża
« Odpowiedź #1 dnia: 19.02.2010, 07:51:15 am »
Witaj na forum :),

na temat podłoża (i nie tylko) możesz poczytać sobie między innymi tutaj http://www.zolw.info/hodowla/wybieg-i-terrarium/urzadzenie-terrarium-dla-zolwia-ladowego Jeśli chodzi o jego wymianę, tj. częstotliwość, to nie ma jakichś konkretnych przepisów - sama musisz ocenić sytuację i zadecydować, czy zmiana jest konieczna, czy też nie. Ja w sowim terrarium - a mam dwa żółwie greckie - wymieniam podłoże raz na pół roku, przy czym resztki jedzenia i odchody usuwane są codziennie. Jeśli chodzi o czyszczenie terrarium to też jest to zawsze zależne od sytuacji... Ja robię to przy okazji zmiany podłoża, ewentualnie przy zmianie dekoracji, a więc niezwykle rzadko, bo żółwi mocz nie wydziela tak nieprzyjemnego zapachu jak ma to miejsce u gryzoni (chomiki, świnki morskie itp.)

A tak w ogóle to fajnie, że chcesz wpierw się dobrze zorientować w temacie zanim zakupisz żółwia. Pytania, które zadałaś są na pewno ważne, ale są też pewne kwestie (ważniejsze), które sama musisz przemyśleć i pytania, na które musisz sobie sama również odpowiedzieć, zanim żółw trafi do Ciebie. Ja wspomnę tylko krótko o tych najistotniejszych, a resztę możesz doczytać na forum lub na stronie głównej www.zolw.info . Żółw lądowy potrzebuje w lecie dużo słońca - czy masz ewentualnie możliwość zapewnienia mu tego? -jakiś wybieg w ogrodzie, na działce, na balkonie? Druga sprawa to zimowanie - żółw stepowy zapada w naturze w sen zimowy i w warunkach domowych, też powinno mu się to umożliwić. Czy masz w zimie dostęp do chłodnego miejsca (garaż, piwnica, lodówka), gdzie żółw mógłby spokojnie ok. 3-4 miesięcy pospać? Kolejna sprawa to terrarium, które wymaga sporo miejsca w pokoju, jaki i lampy, które nierzadko muszą się świecić i po 10 godz. dziennie, a to jak wiadomo związane jest z kosztami. No i na koniec kwestia długowieczności - przy dobrej hodowli żółwie są w stanie przeżyć nierzadko nawet i swojego właściciela, także jego hodowla byłaby zajęciem, na bardzo, bardzo długi czas.

Oczywiście nie chcę Cię tym wszystkim do hodowli nie zniechęcać! Chodzi jednak o przemyślenie wszystkich kwestii, tak aby żółw czuł się u Ciebie na prawdę dobrze. Myślę, że i Tobie też leży to na sercu?! ;)
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline ingul33nka

• *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 19.02.2010, 08:56:12 am »
dzięki za odpowiedz na moje pytania :)
szczerze mówiąc to dla mnie dobrze że za bardzo nie "śmierdzi" że się tak brzydko wyrażę bo mam królika miniaturkę i z nim jest codziennie zabawa :)
a resztę to ja wiem poczytałam już trochę o nim :)
i powiem szczerze ze nie wiem jak to będzie z tym zimowaniem tzn miejsce garaż albo piwnica się znajdzie ale muszę się bardziej zagłębić w ten temat bo trzeba go przygotowywać chyba do tego
z wybiegiem w lecie też nie będzie problemu bo na wakacje jestem na wsi tylko ze w roku by był w mieście i myślę że na to zimowanie też bym go zabierała na wieś ale w tedy nie będę do niego mogła zaglądać nie częściej od  pon do czw nie wiem jeszcze jak już mówiłam muszę jeszcze o tym poczytać :)

Dzięki jeszcze raz za odpowiedz :)

Offline Julaa... ;)

• *
  • Reputacja: -1
« Odpowiedź #3 dnia: 25.02.2010, 20:18:17 pm »
Ja też mam żółwia stepowego  :D Jeżeli chodzi o podłoże... ostatnio miałam mały problem z nią: zbyt dużo jadła. Kiedy nie mogłam jej już więcej dać zaczynała jeść... podłoże z terrarium! Zadzwoniłam do weterynarza z pytaniem co mam zrobić, a tam powiedzieli mi, że jeżeli mój żółw dostaje codziennie jeść i nie mało, powinnam zmienić ściółkę na zwykłe sianko ;) po jego zjedzeniu nic jej się nie stanie.
 Ja nie wymieniam  jej podłoża jak narobi, to biorę na łopatkę i wyrzucam, a gdy zabraknie dodaje sianka. Musisz też wiedzieć, że żółwie nie spędzają całego swojego czasu w terrarium. Moja Żółwina, tylko je i śpi tam, a resztę czasu spędza chodząc po pokoju i wygrzewając się pod kaloryferem, co niestety oznacza, że dość często uznaje moją podłogę za kuwetę :p

P.S Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania - pisz śmiało  <afro>

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #4 dnia: 25.02.2010, 20:52:16 pm »
Musisz też wiedzieć, że żółwie nie spędzają całego swojego czasu w terrarium. Moja Żółwina, tylko je i śpi tam, a resztę czasu spędza chodząc po pokoju i wygrzewając się pod kaloryferem, co niestety oznacza, że dość często uznaje moją podłogę za kuwetę :p

Julaa - nie wypisuj takich rzeczy i nie wprowadzaj ludzi w błąd!
ŻÓŁWI NA PODŁOGĘ SIĘ NIE WYPUSZCZA.
ŻÓŁW GRZEJE SIĘ POD ŻARÓWKĄ A NIE POD KALORYFEREM.

A samo siano nie jest dobrym podłożem i żołw nabawi się szybko w połączeniu za spacerami po podłodze zwyrodnienia stawów. I będzie cierpiał. A Ty będziesz tego winna.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline witia

• Reputacja: 69
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #5 dnia: 26.02.2010, 07:14:20 am »
Dokładnie tak jak napisał ankan!
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline Jakub

• Reputacja: 23
  • Testudo Hermanni żółw grecki o imieniu Tuptuś
« Odpowiedź #6 dnia: 26.02.2010, 09:50:55 am »
pod żadnym pozorem nie dawaj żółwia na podłogę bo szybko nabawi się chorób stawów
Pozdrawiam Jakub

Offline anna-daria

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 10
  • Geochelone pardalis
« Odpowiedź #7 dnia: 26.02.2010, 21:07:43 pm »
chyba Julaa nowa na forum... zanim zacznie radzić powinna sama najpierw poczytać i nabyć wiedzy.
Stefanka

Offline Alicja

• *
  • Reputacja: 9
  • żółw stepowy-Piękna
« Odpowiedź #8 dnia: 27.02.2010, 07:24:58 am »
I widzicie jak to wygląda. A tylko czasem uda się tego dowiedzieć, przypadkiem. I co z tym robić???
Już myślałam nad tym.Może nadrukować jakichś ulotek i roznosić w całej Polsce po sklepach zoologicznych. Żeby link był do strony i kilka zdań zaproszenia do odwiedzania np. ? No nie wiem. Bo ta wiedza musi wychodzić ze sklepu. Nie każdy jednak szuka w internecie. I nie każdy umie te wiadomości przecedzić na dobre i złe rady.
I potem będą umierać żółwie w mękach , a ile jest takich przypadków - nie wiemy , pewno dużo. I jak do Nich skutecznie docierać?
Alicja

Offline Jakub

« Odpowiedź #9 dnia: 27.02.2010, 11:52:52 am »
dużo ludzi czerpie wiedzę z książek a te polskie niestety są błędne
Pozdrawiam Jakub

Offline Julaa... ;)

• *
  • Reputacja: -1
« Odpowiedź #10 dnia: 27.02.2010, 18:15:02 pm »
Najmocniej przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd. Ja sama przeczytałam tak na blogu o żółwiach  ??? Bardzo mi głupio z tego powodu :-X

Offline rainok

• Reputacja: 17
  • 2x Żółw stepowy
« Odpowiedź #11 dnia: 27.02.2010, 18:21:40 pm »
Zaprzestań stosowania tego co wyczytałaś tam ..
To jeszcze może nam wypiszesz co mu jeść dajesz bo pewnie też jakiś syf .

Offline anna-daria

• *
  • Reputacja: 10
  • Geochelone pardalis
« Odpowiedź #12 dnia: 27.02.2010, 18:39:40 pm »
Dobrze że Julaa przyznała się do błędu. Teraz na pewno poczyta nasze forum UWAŻNIE i zobaczy że to co piszą na blogach nie jest prawdą. Szybko nauczy się jak powinno się prawidłowo dbać o żółwie i poprawi warunki dla swojego żółwia. A w razie pytań my jej pomożemy.
Stefanka

Offline Jakub

« Odpowiedź #13 dnia: 27.02.2010, 19:49:48 pm »
Julaa nie wstydź się załóż nowy temat i jak masz problem to pisz my nie gryziemy już było tu wiele osób a nawet ja które swijemu żółwiowi nie stwarzały odpowiednich warunków a teraz żółwie mają u nich dobrze
Pozdrawiam Jakub