Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 04.07.2025, 22:08:36 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Żółw stepowy i jego terrarium  (Przeczytany 5164 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Moteuchi

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 2
Żółw stepowy i jego terrarium
« dnia: 05.01.2010, 11:17:12 am »
Witam :), w okresie świątecznym nabyłem żółwia stepowego, zwanym dalej Maniek. W tym czasie wiele czytałem na waszym (teraz także moim :]) forum. Zakupiłem wszystkie niezbędne rzeczy do terrarium, nie jest zbyt duże, ale na razie nie mogę sobie pozwolić na większe. Oto kilka zdjęć:
http://zapodaj.net/2d26efc57f18.jpg.html
http://zapodaj.net/8b8d8c5e271c.jpg.html
http://zapodaj.net/99984afd7686.jpg.html
http://zapodaj.net/dd24f424b9b4.jpg.html
http://zapodaj.net/1042350cc7d4.jpg.html
http://zapodaj.net/832ab3dba5b6.jpg.html
Martwi mnie jego skorupa, czy to są jakieś zmiany chorobowe? No i ten ciemny ślad na szyi (ma go nawet przy wyciągniętej głowie).
Karmię go suszem, choć czasem daję mu mandarynkę (to uwielbia, wystarczy, że mu ją pokażę i już wręcz biegnie do miski:), marchewkę, pomidor, kapustę pekińską, które posypuję sepią. Suszu w zasadzie je niewiele. Przymierzam się do kupna ziół doniczkowych. 2 razy w tygodniu kąpię go, gdzie załatwia swoje potrzeby, choć raczej nie przepada za kąpielami, próbuje wyjść z miski. Podłoże to wymieszane włókno kokosowe i kora terrarystyczna. Bardzo lubi siedzieć pod lampką 25W i tu pytanie: ile godzin powinno się palić światło w terrarium? Zwykle chodzi spać dopóki nie zgaszę mu światła. Rozumiem, że lampka UVB emituje dawkę odpowiednią do emisji słońca, czyli nie szkodliwą dla ludzi? No to tyle. Czekam na wasze odpowiedzi i sugestie :)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
Odp: Żółw stepowy i jego terrarium
« Odpowiedź #1 dnia: 05.01.2010, 13:34:33 pm »
Witamy na forum… ;D
Żółwik wyglada ładnie. Skorupka jest jakby zapadnięta nieco na górze, ale na zmiany chorobowe to nie wygląda. Raczej taka jego uroda. Tym niemniej może właściciele stepków może coś zauważą.  Ta plama na szyi wygląda na przebarwienie skóry.
Co do terra – to faktycznie małe, mam nadzieję, ze planujesz jego zmianę na większe.
Sprawdź czy po grzewczą nie masz za wysokiej temperatury, bo ona jest bardzo nisko opuszczona. Temp. powinna wynosić nie więcej jak 35 stopni.
Podłoże to kokos i kora? Mnie wygląda na kostkę bukową.
Możesz mu  w pojemniku plastikowym wyhodować trochę trawy i wstawić. Zawsze będzie miał nieco terenu zielonego o większej wilgotności.
Co do żywienia – to nie dawaj mandarynki i pomidora. Kapusta pekińska też nie jest zbyt szczęśliwym pomysłem. Lepiej kupić cykorię i coś z przypraw doniczkowych – bazylia, rukola, tymianek. Rozejrzyj się po domu i po znajomych – może ktoś ma kalanchoe, aloesa, opuncję i użyczy Ci co-nieco. Marchewka od czasu do czasu. Możesz też podać np. potartą dynię, kabaczka, czy cukinię, ale też nie jako podstawę żywienia, tylko dodatek.
Światło powinno się palić przeciętnie ok. 9 godzin, latem 11-12. Trzeba je dostosować do czasu aktywności żółwia, ale generalnie zapalasz rano (powiedzmy 7) a gasisz między 16-17, a 19.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline rainok

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 17
  • 2x Żółw stepowy
« Odpowiedź #2 dnia: 05.01.2010, 14:35:11 pm »
A te lampki to nie za nisko ?
Grzewcza jest pod żółwiem od razu  :o

Offline Jakub

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
  • Testudo Hermanni żółw grecki o imieniu Tuptuś
« Odpowiedź #3 dnia: 05.01.2010, 16:09:19 pm »
Witaj  :)
Faktycznie lampka trochę za nisko nie podawaj pomidora kapusty ani mandarynki
Skorupka nie jest w złym stanie
A mnie się też wydaje że podłoże to kostka bukowa
pozdr :)
Pozdrawiam Jakub

Offline Moteuchi

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #4 dnia: 05.01.2010, 18:46:26 pm »
hej, dzięki za wasze odpowiedź :) na większe terrarium nie mam niestety miejsca, ale od wakacji powinno się to zmienić, zbuduję też jakiś fajny wybieg. Podzielę się oczywiście zdjęciami. W Carrefour mają zioła w doniczkach, więc się zaopatrzę w najbliższych dniach. Lampkę dałem już trochę wyżej. Co do podłoża, to jest wg. producenta: granulat z drewna bukowego :] pozdrawiam

Offline Beata

• Administrator
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
« Odpowiedź #5 dnia: 05.01.2010, 20:02:35 pm »
Witaj :)

Żółwik śliczny, dość młody jeszcze. Fotki są słabe ale na oko wygląda zdrowo. Troszkę wydaje się być utuczony albo tak to wyszło na zdjęciu. Stepki mają takie lekkie "pufki" w miękkich częściach ciała i jest to u nich normalne.

Troszkę słabo wybarwione ma przyrosty, widać miał za mało UVB w sezonie.

Rzeczywiście grzewcza wydaje się być niebezpiecznie blisko. Sprawdź temperaturę pod nią i ustaw wyżej aby żółw nie mógł do niej w żaden sposób dosięgnąć.

Rozumiem, że lampka UVB emituje dawkę odpowiednią do emisji słońca, czyli nie szkodliwą dla ludzi? No to tyle. Czekam na wasze odpowiedzi i sugestie :)

Oj nie, daleko jej do Słońca. Lampy są lepsze lub gorsze ale to zawsze tylko raczej taka namiastka. prawdziwego Słońca. Jeśli masz możliwość od wiosny wypuszczać go na wybieg w ogrodzie to na pewno jego zdrowie skorzysta na tym i warto to uczynić.
Szkodliwe dla ludzi nie są jeśli uzywać zgodnie z przeznaczeniem. Ich promieniowanie ma zresztą bardzo ale ograniczony zasięg.
Dla ochrony oczu lepiej na nie nie patrzeć ew. dobrze zamontować klosz. Szykuję obszerny artykuł o lampach. Zapisz sie na newsletter to dostaniesz powiadomienie jak się ukaże.
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU

Offline żółw-czesiek

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #6 dnia: 05.01.2010, 21:36:17 pm »
z ziołami kupowanymi w sklepach to uważaj. są one na pewno nawożone dla szybszego wzrostu sztucznymi nawozami. należy po zakupie podlewać je jedynie wodą. podać żółwiowi dopiero po jakimś czasie, około2 miesięcy. będą wtedy czystsze.

Offline Beata

• Administrator
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
« Odpowiedź #7 dnia: 05.01.2010, 22:12:04 pm »
z ziołami kupowanymi w sklepach to uważaj. są one na pewno nawożone dla szybszego wzrostu sztucznymi nawozami. należy po zakupie podlewać je jedynie wodą. podać żółwiowi dopiero po jakimś czasie, około2 miesięcy. będą wtedy czystsze.

To fakt, nigdy nie wiemy z jakiego źródła pochodzi roślina i czym była podlewana. Podobnie ma się sprawa w wypadku kupnych owoców. Owoce w ogóle nie są dobrym pokarmem dla żółwi, a to jeszcze bardziej przesądza sprawę. Żółwie są od nas dużo mniejsze a do tego młode osobniki są zwykle bardzo wrażliwe.
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU