Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 21.06.2025, 22:40:28 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Żółw w domu  (Przeczytany 11410 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline żółw-czesiek

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 9
Odp: Żółw w domu
« Odpowiedź #15 dnia: 28.08.2009, 21:43:51 pm »
zdjęcia faktycznie nienajlepszej jakość :D i ciężko coś powiedzieć na ich podstawie. jedynie co zauważyłem to staraj się żółwia nie podnosić wysoko do góry. jeżeli już to połóż go najpierw na jakimś szerokim podłożu (deska, płyta drewniana, coś sztywnego) żółwie nie lubią tracić kontaktu z podłożem i się biedaki stresują.
zrób koniecznie nowe zdjęcia  ;)

Offline Nerever

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 3
  • Posiadany gatunek: żółw grecki (testudo hermanni)
« Odpowiedź #16 dnia: 29.08.2009, 10:29:15 am »
Na podstawie takich zdjęć nie umiem za wiele powiedzieć...  :-\ Jakby Ci się udało wrzucić zdjęcia lepszej jakości to byłoby super!
Żółw lądowy nie kanibal - mięsa nie wpieprza!

Offline gapa

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #17 dnia: 31.08.2009, 21:15:04 pm »
No i zbudowałem dzisiaj moje terrarium :) jutro wrzucę jakieś zdjęcia, tylko musze pożyczyć jakiś fajny aparat z pracy ;)

powiedzcie mi jedną rzecz, mianowicie mam na razie tylko zwykłe oświetlenie, bez tej lampy UV i nie wiem czy wyłączać je na noc, czy zostawiać włączone??

Offline sola

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #18 dnia: 31.08.2009, 21:18:51 pm »
No i zbudowałem dzisiaj moje terrarium :) jutro wrzucę jakieś zdjęcia, tylko musze pożyczyć jakiś fajny aparat z pracy ;)

powiedzcie mi jedną rzecz, mianowicie mam na razie tylko zwykłe oświetlenie, bez tej lampy UV i nie wiem czy wyłączać je na noc, czy zostawiać włączone??

Na noc lampy wyłącz... Sugeruj się nasłonecznieniem na zewnątrz....im krótszy dzień tym wcześniej wyłączaj lampy....a najlepiej żółwia trzymaj na zewnętrznym wybiegu

Offline Basia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #19 dnia: 31.08.2009, 23:25:29 pm »
Gapa, lepiej zamiast w terrarium to trzymaj go w ogrodzie, a jak nie możesz to lampa z uvb musi być. Rytm oświetlenia i grzania ma być zgrany z porą roku.

Offline gapa

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #20 dnia: 31.08.2009, 23:40:39 pm »
Nie mam jeszcze na tyle dobrego (dobrze ogrodzonego) wybiegu żeby mógł cały dzień w nim spędzić, ale jak tylko ktoś jest w domu to wyniesie żółwia na zewnątrz i co jakiś czas kuknie, czy przpadkiem gdzieś nie wyszedł ;)

Lampy na pewno kupię, bo nie mam odwagi go zimować jako całkowicie zielony hodowca.

Basiu a co do tego co napisałaś o rytmie oświetlenia, tzn jak przyjdzie jesień-zima, to jak tylko się ściemni to lampy wyłączać? Czy może tak jak sobie siedze w domu wieczorem to może mi w terrarium świecić?

Offline witia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 69
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #21 dnia: 01.09.2009, 11:16:32 am »
Basiu a co do tego co napisałaś o rytmie oświetlenia, tzn jak przyjdzie jesień-zima, to jak tylko się ściemni to lampy wyłączać? Czy może tak jak sobie siedze w domu wieczorem to może mi w terrarium świecić?

Widzę, że Basi na razie nie ma, więc ja postaram Ci się wyjaśnić o co tu chodzi. Otóż, hodując żółwia należy stworzyć mu warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych. Nie chodzi tu tylko o wystrój, ale i przede wszystkim o temperaturę i oświetlenie, które powinny być zależne od danej pory roku. Chodzi o to, aby stworzyć żółwiowi (w terrarium) warunki obecnie panujące w jego naturalnym środowisku. I tak: w lecie lampy powinny pracować najdłużej, bo lato jest najgorętszą porą roku. Jesień jest porą zdecydowanie chłodniejszą (zwiastuje nadciągającą zimę), a więc i lampy nie powinny palić się i grzać tak długo jak w lecie, tylko krócej - temperatura też powinna być zdecydowanie niższa, aby żółw mógł się przygotować do snu zimowego. Zima jest dla żółwia okresem "wyłączenia się" z aktywności. Okres ten trwa w zależności od gatunku ok. 4-5 miesięcy - przez ten czas żółw po prostu hibernuje w pomieszczeniu o temperaturze ok. 4 stopni. Ze snu budzi się on dopiero na wiosnę. Temperatury wiosenne, jak i czas naświetlenia słońcem też nie są tak wysokie i intensywne, jak w lecie, co powinno mieć swoje odzwierciedlenie na warunki panujące w terrarium. Podsumowując: temperatura i czas naświetlania w zależności od pory roku powinny być odpowiednio zwiększane i zmniejszane - mowa tu oczywiście o hodowli terraryjnej. Ma to jednak tylko wtedy sens, jeżeli żółw jest zimowany, a więc jeżeli zachowane są wszystkie "wymogi" prawidłowej hodowli!
« Ostatnia zmiana: 01.09.2009, 11:24:51 am wysłana przez witia »
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl