Żółwie lądowe > Warzywa i ich zielone części oraz liście drzew i krzewów

Jak to jest z ogórkiem?

(1/2) > >>

Tomasz!:
Zastanawiam się jak to jest z ogórkiem? :-\
W jakiej ilości i częstotliwości podawać? ???

O wartościach odżywczych Wikipedia pisze:

Wartość żywieniowa ogórka polega głównie na smaku i usprawnianiu procesu trawienia. Owoce ogórka zawierają niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu i dlatego znajdują zastosowanie w dietach odchudzających. Większość składników znajduje się nie w miąższu, lecz w skórce. Surowe owoce są dla niektórych osób ciężkostrawne. Surowe owoce zawierają askorbinazę, enzym, który utlenia witaminę C. Surowych owoców nie należy mieszać np. w sałatkach z innymi warzywami, takimi jak pomidory czy papryka, gdyż ich wzajemne działanie eliminuje witaminy. Dzięki zdolnościom regeneracyjnym soku ogórkowego, znalazł on zastosowanie w kosmetyce.
Zawartość związków odżywczych w 100 g surowego owocu ogórka[4].
BŁONNIK   0,4 g
BIAŁKA   0,6 g
WĘGLOWODANY   1,8 g
KALORIE   6-8 kcal
MIKRO I MAKROELEMENTY
Potas   140 mg
Fosfor   24 mg
Wapń   23 mg
Sód   13 mg
Magnez   9 mg
Żelazo   0,3 mg
Cynk   0,1 mg
WITAMINY I KWASY ORGANICZNE
B1   0,04 mg
B3   0,2 mg
B6   0,04 mg
C   0,2 mg
kwas foliowy   16 mg

an_na:
Ogórka bym podała tylko w ramach przestawiania na odpowiednią dietę, jakby gadzina była oporna. Inaczej nie widzę powodu.

Tomasz!:
Ja podaję ze zmielonymi muszlami, ostercalem lub sepią.
Uważam, że to dobry sposób.

an_na:
Ale na co dobry? Po co Twoim ogórek?

Tomasz!:
Suplement przykleja się do ogórka i wraz z nim jest zjadany.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej