Żółwie lądowe > Warzywa i ich zielone części oraz liście drzew i krzewów

Zielone części warzyw

(1/1)

Valturman:
taaa sezon zimowy zbliża się DUŻYMI krokami i o świeże zielsko coraz trudniej. Zastanawiam się, czy jako urozmaicenie dla suszków można robić wstawki z naci warzyw. Chodzi mi o nać marchwi, selera, rzodkiewki czy pietruszki. O ile o burakach wiem że odpadają z racji kwasu szczawiowego to o innych częściach zielonych warzyw nie ma żadnych informacji

Beata:
Można ale umiejętnie...

Seler - w zasadzie nie ma przeciwskazań, ale ma dość niski stosunek wapnia do fosforu więc nie za często.
Można znaleźć w niektórych źródłach na liście roślin jadalnych. Np. tu:
http://www.freewebs.com/chelonesupport/horsefieldtortoise.htm

Rzodkiewka - jak najbardziej,

Marchew - nie umiem wybadać, słyszałam że jest w porządku,

Pietruszka - z tego co wiem się nadaje, do tego jest bogata w wapń i witaminę A.

Unikać należy natomiast:

- sałaty
- szpinaku
- rabarbaru
- szczawiu
- kapusty

Zawsze warto się zastanowić nim wprowadzimy coś nowego do diety żółwia, poszukać, popytać  :)

A może Wy macie jakieś ciekawe propozycje albo słyszeliście że coś jest dla żółwia niekorzystne (mam na myśli zielone częsci warzyw)?

efka:
 Aczy liście broluła i kalafiora  się nadają do jedzenia dla żólwia? ???

Beata:
Brokuł i kalafior to systematycznie rzecz biorąc też kapusty (Brassica) zatem moim zdaniem nie, chociażby ze względu na obecny w nich kwas szczawiowy.

W ogóle w razie wątpliwości warto sprawdzić do jakiej rodziny należy dana roślina - często bowiem całe rodziny posiadają podobne właściwości i skład chemiczny.

Valturman:
w sklepach z dużą ilością zielska jest dostępna jeszcze kalarepa------> niestety po szybkim sprawdzeniu odpada :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kalarepa

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej