Witajcie, powoli zaczynam planowanie wybiegu na balkonie - poczytałem wątki, obejrzałem zdjecia często wspaniałych wybiegów, ale nadal chcę wyjaśnić kilka wątpliwości.
Wybieg będzie miał około 1mx1.2m, dla żółwia stepowego.
Wstępny plan jest taki: "skrzynka" z osb, ścianki o wysokości 15cm. Całość lekko nachylona i dno podziurkowane z nizszej strony nachylenia dla drenażu. Wzdłuż całości pionowe listwy, wzdłuż których rozpięta "miękka" siatka ze sztucznego materiału.
I teraz pierwsze pytanie: czy na dno sypać żwirek? Kompletnie nie znam się na hodowli roślin.
Skrzynkę do wypełniam ziemią ogrodową - warstwa 10cm. Na to po całości darń (kupię po prostu 1m2).
I kolejne pytanie: z tego, co widziałem na tym forum, polecacie darń. Jednak fora zachodnie twierdzą, że dla stepka to niedobry teren, bo może być zbyt wilgotny, co doprowadzi do różnych chorób. Więc jak? Ziemia z gliną, czy darń?
Reszta wybiegu to kosmetyka - kamyki do wygrzewania, jakieś korzenie, ceramiczna płytka jako stołówka, doniczka i jakiś mały domek na zimniejsze dni (zapewne z plastku, żeby przepuszczał światło.
Co o tym sądzicie?