Dziękuję bardzo za wypowiedzi

i cenne uwagi.
W sumie z modyfikacjami o których napisaliście nie ma problemu bo to tylko projekt. Jeśli chodzi o głębokość podłoża zdecydowałem się na te 5 cm ponieważ w domowym terrarium żółw ma 20 cm i w ogóle nie kopie, z drugiej jednak strony na świeżym powietrzu jego zachowanie może się zmienić w końcu w jakieś chłodniejsze dni może się zakopie więc rzeczywiście zrobię podłoże na 10 cm lub więcej (zrobić na te 20cm? On jest Grekiem

może nie lubi kopać).
Teraz jeśli chodzi o skrzynię i podwyższenie ścian – bałem się że zbyt wysokie ściany ograniczą dostęp słońca wolał bym chyba krótsze same ściany z OSB a może na nich takie przedłużenie z siatki tez nad tym pomyśle.
Właśnie powiedzcie mi jak się w ogóle mają te wymiary 60cm na 120 cm dla mojego żółwia którego karapaks ma długość 15 cm i jest to (chyba) dorosłysamczyk grecki, szczerze mówiąc to jeszcze pomierzę dokładnie miejsce na balkonie

coś spróbuję wskurać

z powierzchnią.
Teraz tak tam gdzie są te tak jakby stropy z siatki i ta nadstawka mam zamiar właśnie zrobić to na zawiasach bo to żaden problem

. Jeśli chodzi o ta plekse na daszku moje rozumowanie (niekoniecznie prawidłowe) było takie iż w ciepłe dni żółw będzie się tam wygrzewał coś ala szklarnia – gdzieś czytałem że na wybiegu powinna się takowa znaleźć, a w chłodne dni czy deszcz po prostu schowa się pod spodem. Jeśli chodzi o zabezpieczenie tam na tej rampie to właśnie nie miałem pomysłu na szybko ale coś postaram się wymyślić

. Na rampie chciałem albo pomalować ją zaprawą atlas + z barwnikiem i nasypać dużo piasku kwarcowego żeby się przykleił, albo kamienie na sylikonie.
Dzięki bardzo za uwagi ;P jak ma ktoś jeszcze jakieś to piszcie będę bardzo wdzięczny

proszę bardzo tez o opinie na temat tej mojej „szklarni” jak to rozwiązać

nie chce go zabudować tam OSB bo cień się może robić a siatka to chyba niebezpieczna by była żeby żółw miał do niej dostęp.
Poza tym właśnie jeśli ktoś chce podpatrzeć coś czy korzystać z projektu nie ma sprawy. Zresztą szczerze mówiąc robione jest to w darmowym bardzo prostym dla każdego w obsłudze programie Google SketchUp. Mogę wam go polecić

bo można się fajnie pobawić w projektowanie ;P a naprawdę jest to proste zrobienie tego projektu zajeło mi tylko 1,5h

i miałem przy tym niezła frajdę
Pozdrawiam serdecznie

czekam na dalsze uwagi i jak się ich nazbiera to przerobie

ten projekt

aaaha i jeszcze ten mój balkon domierzę może się uda coś powierzchni zwiększyć