Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 12.06.2025, 13:02:52 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Wybieg balkonowy dla żółwia stepowego  (Przeczytany 183 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hanys85

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Wybieg balkonowy dla żółwia stepowego
« dnia: 04.06.2025, 21:09:19 pm »
Witam.

Jestem nowy na forum , nie wiem czy forum jeszcze jest aktywne ale mam kilka pytań dotyczących wybiegu balkonowego.

Od października posiadam żółwia stepowego który ma 2 lata, pierwszą zimę w moim posiadaniu nie hibernowal. Myślę że ogarnęw tym roku.

Aktualnie przygotowuje mu wybieg na balkonie , wymiary 1.3 na 1.3. stąd pytania :
Jakie ma być podłoże na takim wybiegu ?
Wymieszana ziemia z glina ? Czy na takim podłożu mogę normalnie wysiać trawę?
Czy może wystarczy sama ziemia.
Co do ziemi macie jakieś sprawdzone łatwe do kupienia, przeglądałem kilka marek w marketach i większość posiada nawozy.
Kolejne pytanie to temperatura rozumiem że jeśli temperatura nie spada poniżej 10 stopni żółw może przebywać na wybiegu nawet w nocy, @ co z temperaturą w dzień musi być jakaś średnia minimalna w ciągu dnia ?
Czy wymagana jest jakas ocieplana kryjówka , czy może wystarczy doniczka wkopana w ziemię.
Musi być wyłożona liśćmi czy siankiem ?
Z góry dziękuję jeśli ktoś odpisze .

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 848
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
Odp: Wybieg balkonowy dla żółwia stepowego
« Odpowiedź #1 dnia: 07.06.2025, 16:21:59 pm »
Witaj na forum  :) Forum działa dzięki mnie jestem jednoosobową armią która trzyma je przy życiu hehe.

Co do wybiegu to polecałbym Tobie taki patent który też sam stosuję otóż na części wybiegu podłożem jest ziemia ekologiczna wymieszana z gliną wiążącą w stosunku 2:1 a na drugiej części stosuję darń. Czyli świeżo wykopany fragment łąki najlepiej z jakimiś roślinami jadalnymi. Dzięki temu masz zachowaną fajną różnorodność. Na ziemii możesz zasiać trawę aczkolwiek ja bym odradzał bo lepiej zachować właśnie taką różnorodność siedliska. Ziemia jest do kupienia w Leroy Merlin pod nazwą BIO , ewentualnie taka ziemia do dostania w większości sklepów ogrodniczych( ziemia ekologiczna bez nawozów sztucznych).

Co do temperatury to trzymamy żółwia od momentu gdy temperatura będzie regularnie powyżej 20 stopni. Mogą oczywiście się zdarzyć chłodniejsze dni i wtedy żółwia nie zabieramy ale ważne żeby te powyżej 20 stopni stanowiły tak minimum 4-5 dni w tygodniu. Podobna zasada przy temperaturze minimalnej. Trzymamy żółwia dopóki 4-5 dni w tygodniu temperatura utrzymuje się powyżej 10 stopni w nocy. Temperaturą graniczna jest 5 stopni. Jak spadnie poniżej to trzeba bezwzględnie żółwia zabrać.

Dobrym pomysłem jest taka szklarenka jaką stosuję np użytkownik Jacoby. Ona nie jest sztucznie ocieplana ale w dzień się nagrzewa i oddaje to ciepło w nocy. Step sobie poradzi i bez takiej szklarenki ale to ważna rzecz i warto ją umieścić. Kryjówki z doniczek są bardzo dobre, najlepiej wypełnić je suchymi liśćmi dębowymi. Siano też jest ok, ale ma tendencje do pleśnienia

Offline Hanys85

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Odp: Wybieg balkonowy dla żółwia stepowego
« Odpowiedź #2 dnia: 10.06.2025, 19:48:14 pm »
Dziękuję bardzo za odpowiedź i wskazówki.
Ziemia zakupiona oraz glina. Niestety niektóre ziemię z dopiskiem bio i tak posiadają nawozy.
Na jednej części wybiegu dałem ziemię wymieszaną z glina na drugiej części samą ziemię która przykryje darnią.
W przyszłym sezonie myślę że na tej części wysieję sam trawę i
Jakieś polne rośliny.
Mam jeszcze małe pytanie co do mieszanki gliny z ziemią , mieszanka na ten moment jest wilgotna czy pow wyschnięciu przemieszczać ją ? Czy już sam żółwik sie o to postara, nie wiem czy pod powierzchnią nie będzie za wilgotna ?