Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 21.06.2025, 00:02:58 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Wybieg Tosi i reszty gromady  (Przeczytany 373330 razy)

Offline attra

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 11
  • Żółw stepowy Rico
Odp: Wybieg Tosi i reszty gromady
« Odpowiedź #555 dnia: 09.08.2012, 18:41:05 pm »
Samo wpisywanie takich "upomnień bezosobowych" w wątku gdzie ludzie sobie włosy z głowy wyrywają żeby gada znaleźć jest moim zdanie NIE NA MIEJSCU.
Możesz załozyc nowy temat w którym opisujesz praktyki stepków pod względem ucieczek z wybiegów. NIe musisz pisać tego tutaj.

Tosia - i my wszyscy też - trzymamy kciuki, niektórzy pewnie się nawet modlą do św. Antoniego (jak to zasugerowałeś) - z troski i zmartwienia o Gadzine - a Ty tu akurat teraz zaczęłeś pisać o tym jak to hodowcy bywają bezmyślni...

Trzeba mieć prócz rozumu też serce - i zastanowić sie dwa razy zaniem coś sie napisze...

Takie moje zdanie.
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.

Kliknij:
http://www.polskieserce.pl/

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #556 dnia: 09.08.2012, 18:50:08 pm »
Powiem Wam moi kochani,że mnie po prostu serce pęka.Nigdy bym nie przypuszczała,ze Tośka potrafi wydostać sie z wybiegu.Mury twarde,zero szans przekopania,wysokie,a na dodatek w najniższych miejscach ciężkie donice stoją.Do tego jest siatka,która na samym dole jest przymocowana śrubami co 5 cm.Dla nas niemożliwe było,aby żółw się wspiął na mur,niemożliwe,aby Tośka zsunęła się miedzy murem a siatką,a jednak zrobiła to,a na dodatek zwaliła donice.Przeciez ja ledwo je dźwigam.Martin wyszło,jak wyszło.Nie mogę miec pretensji ,bo poniekąd masz rację.Tylko jednak słowa zabolały,ale to chyba zrozumiałe.Uwierz mi też by Ciebie bolały.Nie ma co gdybać.
Jestem w kurtce,czapce,getrach,na getrach mam grube podkolanówki,do tego Marka buty wojskowe (ja sie tak boje pajaków) i szukam po chaszczach Tosi.
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

Offline margherita

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #557 dnia: 09.08.2012, 19:09:23 pm »
mysle ze "wymandrzanie" sie w tej sprawie ani nie podniesie na duchu nikogo ani Tosi do domu nie sprowadzi.mysle ze dobre rady bedziemy sobie dawac po tym jak gadzina wroci cala i zdrowa do domu.lepiej jak bedzie sie kontynuowac jak na poczatku:czyli kazdy podal wlasna mozliwosc zwabienia zolwia,podsunol jakas rade lub poprostu napisal "trzymam kciuki" :) Tosia i cala jej rodzinka mysle ze sa bardziej niz odpowiedzialni,poprostu gadzinka przechytrzyla wszystkich.
Nigdy nie walcz o przyjazn,bo o prawdziwa nie musisz,a o falszywa nie warto :)

Offline Martin

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #558 dnia: 09.08.2012, 19:15:28 pm »
Toska, powiem Ci szczerze ze gdybym mieszkal blizej to bym Wam bardzo chetnie pomogl szukac gadzinki. Przeszukalibysmy wszystkie ogrody sasiadow do okola. Wiem jak to jest jak sie zolwia szuka. Jestem z Wami. Tylko sie nie poddawajcie i badzcie pozytywnej mysli.
Niestety nic wiecej nie moge pomoc. :(
A myslalas o rozwieszeniu plakatow (zdjecie) zolwia z Twoim numerem telefonu. Na slupach i tak dalej po okolicy. By jak ktos znajdzie wiedzial ze zolw ma wlasciciela i jak sie z nim skontaktowac by oddac. U nas sie tak robi i nie ma znaczenia jakiego typu zwierze zaginelo. A wg mnie ma to sens, bo czasem ktos znajdzie i bedzie myslal ze zolw jest "dziki" lub nie ma wlasciciela i sobie go przygarnie.
Nic chyba juz wiecej nie wymysle....no i caly czas do Sw. Antoniego ;)

Dodano 09.08.2012, 19:19:34 pm
Tosia i cala jej rodzinka mysle ze sa bardziej niz odpowiedzialni,poprostu gadzinka przechytrzyla wszystkich.

wydaje mi sie ze ona (zolwik) mogla to zrobic nie celowo. Poprost weszla na scianka a potem sama spadla miedzy nia i siatke. Wydostajac sie w ten sposob z wybiegu. A stalo sie to wszystko zupelnie przypadkowa.
To tak tylko nawiasem mowiac. Jedno z przemyslan jakie mi przyszlo do glowy.
Tak jest, 3mamy kciuki!
« Ostatnia zmiana: 09.08.2012, 19:19:34 pm wysłana przez Martin »

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #559 dnia: 09.08.2012, 20:01:59 pm »
Myślałam właśnie o plakatach.Jednak powiadomieni sąsiedzi wkoło,a jak znajdą to każdy wie,że u mnie zwierzyniec i że pewnie "ta po Gniewkowskich "jest właścicielką żółwia.Wet powiadomiony również,przekopane ogrody sąsiadów.
Zaskoczę Cię Martin.Tośka jest cwana i uwierz zrobiła to z premedytacją.My myśleliśmy,że ona ucieka przez szklarnie,a ona uciekała górą.Nie jest możliwe,aby spadła z muru.Mogła spaść, ale na stronę wybiegu.Ona sie wcisnęła miedzy siatkę a mur.Nie wiem jak to zrobiła.Powyrywane wszystko.
Dziękuję Wam za wszystkie słowa otuchy.My na prawde bardzo to przeżywamy.Modliłam sie,a jakże,wiec nadzieja jest :)

Offline attra

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 11
  • Żółw stepowy Rico
« Odpowiedź #560 dnia: 09.08.2012, 20:04:34 pm »
Tosia, oczywiście że się znajdzie - ja  wto nie wątpię.
Wiem jak to jest jak coś gadowi dolega, albo sie go traci, więc myslami jestem z Wami i chętnie sama bym Wam pomogła szukać, gdyby nie inny kawałek Polski...
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.

Kliknij:
http://www.polskieserce.pl/

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • *
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #561 dnia: 09.08.2012, 22:04:57 pm »
Kurcze, tak bardzo bym chciała pomóc! Jak trzeba będzie przeczesać teren to dzwoń. W 40 min. będziemy :)

Offline rumek

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #562 dnia: 10.08.2012, 14:21:22 pm »
Tośka współczuję też jakiś czas temu szukałem mojej pociechy ale z happy end-em i tu wierze , że tak będzie.

Co do tego co napisał Martin ja się zgadzam z nim w 1000% bo ma rację a to , że go ganicie biorę na stronę tego że napisał to w bardzo newralgicznym wątku bardzo opiekuńczego hodowcy.

Wiesz co Tośka ja np.miałem sposób może mało odkrywczy ale jednak pomagał wyeliminować miejsca trawiaste. Mianowice mam takie twarde(nie sprężynujące) grabie ogrodowe z "ząbkami" ok.10-12cm i tak przeczyesywałem mój ogródek i miejsca wokół krzaków bo krzaki to już na kolanach. Może żółw zakopał się ciut głębiej w trawie? okiem nie widać ale grabiami można wyczuć...

...jest jeszcze jeden ale to nieco szalony pomysł, skoro Twój Marek ma lekkie ciągoty do wojska( przez te buty :p ) to może noktowizor termiczny mógłby Ci załatwić??

Pozdrawiam i trzymam kciukasy :)
Mylić się to rzecz ludzka , nie słuchać rad to głupota.

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #563 dnia: 10.08.2012, 20:18:15 pm »
Wiesz co nie jestem do końca przekonana jak działa noktowizor termiczny, ale żółwie są zmiennocieple - temperatura ich ciała jest zależna od temperatury otocznia - chyba w tym przypadku taki noktowizor i tak by się nie sprawdził?

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #564 dnia: 10.08.2012, 20:37:04 pm »
A pogoda się też robi ,że tylko żółwia szukać  :-\ Niech się ta Tośka w końcu z dobrą nowiną odezwie :(

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #565 dnia: 10.08.2012, 21:21:24 pm »
Dziś przeczesałam jeszcze raz mój ogródek i sąsiada.Szukałam z siostrą,specjalnie przyjechała.Wszystko w szklarni przeczesałam,w komórce,w altance i nic...Zostaje chyba jedno,albo ktoś ją znajdzie albo sama wpadnie w oczy :(
Jutro idę do drugiego sąsiada.

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #566 dnia: 10.08.2012, 22:11:01 pm »
Jak wszyscy sąsiedzi będą w temacie to zawsze większa szansa. Pogoda taka nie bardzo a więc pewnie zaszyła się elegancko pod ziemię!

Dodano 10.08.2012, 22:19:30 pm
I jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś to rozwieś ogłoszenia. To może bardzo pomóc!
« Ostatnia zmiana: 10.08.2012, 22:19:30 pm wysłana przez an_na »

Offline Martin

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #567 dnia: 11.08.2012, 04:15:52 am »
Wg mnie sie gdzies lekko zakopala. I trzeba by troche delikatnie grabiami tu i tam przeczesac gestwine.
3mamy kciuki :(

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 49
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #568 dnia: 11.08.2012, 07:00:36 am »
Tośku, ja też trzymam kciuki i ściskam Cię mocno, bo wyobrażam sobie, co przeżywasz. Jakoś wierzę, że Tosia się znajdzie.

Offline oliwka660

• *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
« Odpowiedź #569 dnia: 11.08.2012, 10:06:19 am »
Ja też bardzo mocno trzymam za Was kciuki, no i oczywiście za Tośkę żeby jej się zachciało powrotu.
Jestem z Wami, znajdzie się na pewno - musi...

Pozdrowienia i Powodzenia  :-*
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D