Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 17.06.2025, 22:08:56 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Pierwsze zimowanie Antoniny  (Przeczytany 76746 razy)

Offline oliwka660

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
Odp: Pierwsze zimowanie Antoniny
« Odpowiedź #75 dnia: 16.10.2012, 15:10:45 pm »
Moja Frania też nie je od ok. 2 tygodni...
I też cały czas na wybiegu  ;)
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D

Offline wanilia

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #76 dnia: 16.10.2012, 15:46:52 pm »
Dzisiaj ostatni raz dogrzewałam Antosię. Od jutra planuję zapalać tylko UVB, jeszcze 1 dzień podam jej jedzenie, a w czwartek rozpocznę jej głodówkę :)

Dodano 17.10.2012, 19:15:50 pm
Dzsiaj Antosia siedziała bez lamp, nawet UVB nie mogłam włączyć bo cały dzień nie było prądu nawet 5 minut, włączyli chwilkę przed meczem :D
Zdecydowanie przymulona, wkońcu się zachowuje jak na żółwia przsytało. Wszystko robi zdecydowanie wolniej, apetytu raczej nie  miała. Dałam jej trochę suszu ale skubnęła niewiele. Jutro zaczynam jej głodówkę, koniec tego dobrego :)
« Ostatnia zmiana: 17.10.2012, 19:15:50 pm wysłana przez wanilia »

Offline Przyjaciel_Pandy25

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 8
  • Rypcia
« Odpowiedź #77 dnia: 17.10.2012, 21:09:25 pm »
A jak z temperaturą podczas głodówki powiedz? Czy żółw będzie przebywał w tem. >=20 stopni Celsjusza, czy może obniżysz ją radykalnie, pamiętaj też o tym aby żółw nie stracił na zapasach wody, co podczas normalnego okresu nie jest tak tragiczne jak podczas zimowania.
Czasami lepiej nic nie mówić i wydawać się być głupim, niż odezwać się raz i rozwiać wszelkie
wątpliwości.

Offline wanilia

• **
« Odpowiedź #78 dnia: 17.10.2012, 21:16:38 pm »
Najpierw dałam słabszą żarówkę i było ponad 20 stopni. Dzisiaj od rana do późnego południa nie było prądu więc siedziała bez oświetlenia, już przymulona więc stwierdziłam że więcej świecić jej nie będę, jak już to tylko UVB będzie włączona. Temperatura w okolicach 18-20 stopni.
Później planuję przenieść ją do pustego pokoju i tam stopniowo zmiejszać temp., później do rozkręconej najmocniej lodówki ( 10 stopni) i co kilka dni zjeżdżać, aż do 4-5 stopni.

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 17.10.2012, 21:23:39 pm »
Nie chcę się wymądrzać, ale coś wtrącę.

Wydaje mi się, że przewaga wybiegu zewnętrznego nad terrarium jest szczególnie zauważalna w przypadku zamiaru zimowania żółwia.Żółw, który przebywa na wybiegu w naturalny sposób sam przygotowuje się do hibernacji.Proces ten następuje też bardziej naturalnie i stopniowo, bo zmniejsza się ilość światła słonecznego, temperatura powoli się obniża, zmienia się wilgotność powietrza itp..Dlatego znacznie łatwiej przygotować do snu zimowego żółwia, który przebywa okres kwiecień - październik na zewnątrz.
Z moich obserwacji wynika, że żółwie przestają jeść zazwyczaj już pod koniec września i stają się bardziej ospałe.Mają wystarczająco dużo czasu, aby wypróżnić się ostatni raz przed zimowaniem.W tym okresie należy jednak pamiętać, aby miały jeszcze dostęp do wody.

Jak widać nie jest to bardzo skomplikowane.Natomiast przygotowanie żółwia trzymanego w terrarium do hibernacji wydaje mi się o wiele trudniejsze.Nie jest łatwo sprawić, aby poczuł tam zbliżającą się zimę.W tej kwestii nie mam dużego doświadczenia, więc trudno mi cokolwiek doradzić.

Offline wanilia

• **
« Odpowiedź #80 dnia: 17.10.2012, 21:25:58 pm »
TomaszW, w przyszłym roku zamierzam ją przygotować do zimowania na dworze, a właściwie sama się przygotuje. W tym roku nie miałam za bardzo takich możliwości, a jednak bardzo mi zależy żeby ją zimować :)

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 17.10.2012, 21:31:55 pm »
Rozumiem. :)

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #82 dnia: 17.10.2012, 21:32:37 pm »
Dobrze Ci idzie! Dacie radę :)

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 17.10.2012, 21:34:16 pm »
W jedności siła!!! ;)

Offline wanilia

• **
« Odpowiedź #84 dnia: 17.10.2012, 21:37:34 pm »
Mam nadzieję że damy radę  :)
Tak się jeszcze zastanawiam- mam takie wiaderko, wysokie na 21 cm, o średnicy ok. 14 cm. Wytarczy na zimownik? Czy za wąskie? Nie mam pojęcia czy Antosia się tam będzie jakoś ruszała, obijała o ścianki? Przypomnę że ma 6 cm.
Wiaderko przypasowało mi o tyle, że spokojnie wmieści się w lodówce, a będę mogla nasypać sporo ziemii do środka.

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 17.10.2012, 21:40:32 pm »
Trochę małe.... :(

A odnośnie ziemi to musisz obserwować, czy żółwik się zakopie.Moje stepowe zakopują się na zimę.Z greków tylko jeden, a drugi nie.Obrzeżony zakopuje się, a ibero nie.

Offline wanilia

• **
« Odpowiedź #86 dnia: 17.10.2012, 21:43:33 pm »
Tak mi się właśnie wydawało że ciasnawe. Rozejrzę się za czymś większym :)

Dodano 18.10.2012, 16:49:42 pm
Minął pierwszy dzień głodówki :)
Zważyłam Antosię- równe 70 g. Ciekawe ile spadnie jej do rozpoczęcia zimowania... i kiedy dobije do setki :D

Dodano 19.10.2012, 15:46:07 pm
« Ostatnia zmiana: 19.10.2012, 15:46:07 pm wysłana przez wanilia »

Offline wanilia

• **
« Odpowiedź #87 dnia: 20.10.2012, 12:35:40 pm »
Antosia chyba postanowiła szybko przejść przez głodówkę i jak najprędzej się da spać. Wykąpałam ją to odrazu zrobiła kupajdę, dwie inne znalazłam w terrarium- a to dopiero 3 dzień głodówki :P Waga bez zmian  mimo że sporo wydaliła.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #88 dnia: 20.10.2012, 15:52:32 pm »
To fajnie, że póki co wszystko dobrze idzie..:) A żarówki ma już wyłączone?
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline wanilia

• **
« Odpowiedź #89 dnia: 20.10.2012, 17:24:02 pm »
Tak, żarówki wyłączyłam jej jeden dzień przed rozpoczęciem głodówki. Chyba nie jest z tego zadowolona, bo rano czeka przy wyjściu z domku aż jej zaświecę, a jak spaceruje po terra to tak mocno wyciąga szyję w górę  ::)