Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 20.06.2025, 16:57:29 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Pierwsze zimowanie Frani 2012/2013  (Przeczytany 189902 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline margherita

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
Odp: Pierwsze zimowanie Frani 2012/2013
« Odpowiedź #105 dnia: 09.10.2012, 22:14:41 pm »
czuje ze to zmiowanie bedzie w krotce i moja paranoja ::) jeszcze z termometrem nie biegam bo siedze teraz przy otwartym oknie w krotkim rekawku,ale chyba calkiem niedlugo mnie tez to ogarnie :)
Nigdy nie walcz o przyjazn,bo o prawdziwa nie musisz,a o falszywa nie warto :)

Offline Przyjaciel_Pandy25

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 8
  • Rypcia
« Odpowiedź #106 dnia: 09.10.2012, 22:26:52 pm »
18° Celsjusza na strychu? I powiesz mi jeszcze, że w nocy też jest tam tak ciepło? Kurde to "ciekawie ludzie mają na chacie" ja tyle mam u siebie na mieszkaniu co Ty na strychu  :laugh: myślę, że przenoszenie żółwia do pomieszczenia (niby nie ogrzewanego, chyba, że się mylę) o temperaturze ± 18° Celsjusza to troszeczkę za dużo jak dla niego o tej porze roku, >17° Celsjusza większość żółwi zaczyna normalnie jeść, wydalać itp. Więc osobiście uważam, nie wiem jak inni, za stosowniejsze utrzymywanie żółwia w temperaturze 6- 10° w nocy (oczywiście większej w dzień) gdyż to pokazuje dogłębniej tej gadzinie, że trzeba iść spać. :)

PS: Widziałem wiele skrótów nicków, używanych na forach np. wymieniane często T-v-b (również przez samego zainteresowanego), tym bardziej miło, że ktoś wymyślił takowe i dla mnie PP- bo rozumiem tą parę literek jak skrót.  ;) :)
Czasami lepiej nic nie mówić i wydawać się być głupim, niż odezwać się raz i rozwiać wszelkie
wątpliwości.

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #107 dnia: 10.10.2012, 08:48:45 am »
A ja zamontowałam w szklarence termostat i żarówkę. Jak tylko temp. spadnie to zaraz się zapala żarówka i pięknie się podgrzewa. Gadziny śpią w osłoniętym domku to im światło nie przeszkadza. Jak pójdą spać już na dłużej to też podłączę termostat i grzałkę bo inaczej to nerwicy można dostać. A z tymi prognozowanymi temperaturami to właśnie różnie bywa, przedwczoraj u mnie miało być 5 chyba. A było koło zera. Najlepsza metoda to latarka i lecimy na wybieg. ;)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #108 dnia: 10.10.2012, 09:05:47 am »
Można zamiast zwykłej żarówki zastosować czerwoną albo ceramiczny promiennik ciepła - dają ciepło ale nie światło.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: 10.10.2012, 09:21:09 am »
Masz rację. Popytam w sklepie może gdzieś będzie takie coś. Ale spisało się dziś w nocy świetnie. Rano było 16 stopni i już gady wyszły z budki na suszki :)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #110 dnia: 10.10.2012, 09:26:33 am »
To ładnie się im nagrzało..:)

Ja kupowałam w sklepie zoologicznym albo na allegro.
Czerwoną mam taką, najtańszą wersję:
http://www.zoologiczny.sklep.pl/Zoo_Med_Nightlight_Red_Reptile_Bulb_wybierz_moc__27_64_338___5851
Promienniki są znacznie droższe:
http://www.zoologiczny.sklep.pl/Ogrzewanie_Emitery_Ciepla__27_62_351
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline margherita

« Odpowiedź #111 dnia: 10.10.2012, 09:28:20 am »
taka czerwona zarowka swietnie sie sprawdza.Ankan ma racje-daje cieplo ale nie swiatlo :) u nas jest takich pelno.ja kupilam w tamtym roku,ale zupelnie nie potrzebnie.do niczego tu mi nie byla potrzebna.jak bys nie znalazla to pisz,chetnie ci podesle jakies tego typu :)

Offline oliwka660

• *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
« Odpowiedź #112 dnia: 10.10.2012, 15:49:59 pm »
Ulżyło  mi trochę po waszych postach...
Na ocieplaną budkę mam już deski, muszę skombinować jeszcze styropianale nikt wokół nie ma  ???

Frania jest w terro.
Tak  się zastanawiam czy by jej jutro w południe nie dać jak będzie najcieplej. Mam takie małe zniechęcenie  :-[
Nie chcę jej dawać na wybieg dopóki nie mam jeszcze ogrzewanej budki.

Teraz mam kolejne zmartwienie. Frania od 2 dni jest w terro i wiadomo jest temperatura pokojowa. A ona nic nie je.
Wydaje mi się że oddanie jej na wybieg będzie konieczne. Zamontuje jej dodatkowo na wybiegu ze 2 termometry. Jeden w budce drugi na wybiegu.

chyba tyle.
Dziękuje.
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D

Offline margherita

« Odpowiedź #113 dnia: 10.10.2012, 16:19:15 pm »
Napewno popadasz w panike(taka sama czeka mnie) :P cos trzeba pokabinowac z ocieplana kryjowka....hmmm tak mysle kiedys w polsce (pamietam jak stawialismy dom) urzywalo sie (nie wiem czy dobrze pamietam nazwe) wata szklana??  ::) moze by zrobic budke drewniana -deseczki+wata szklana+deseczki-czyli podwojan,napchac tam sianka i lisci i dodatkowo czyms na noc zaslaniac wyjscie.mozna tez przykrtc jakims kocykiem calosc jak sie boisz.zamiast waty szklanej niedzy deski mozna tez dac steropian,rowniez izoluje.mozesz do kryjowki zalozyc czerwona lampe.ta ktora daje cieplo ale nie swiatlo.termometr i bedziesz mogla byc spokojna.moze ktores wyjscie bedzie dobre :)

Offline oliwka660

• *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
« Odpowiedź #114 dnia: 10.10.2012, 16:29:31 pm »
Właśnie takie rozwiązanie miałam n myśli z styropianem  :)
Też myślałam o tej czerwonej lampce, ale jestem przewrażliwiona i miałbym cykora że się zapali  <angel>
Na pewno będą drzwiczki do domku a w nim cała masa suchych liści brzozy i ziemi.
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #115 dnia: 10.10.2012, 17:08:23 pm »
Ale z Was Majstry... :) My też myślimy o takiej budce ocieplanej, chyba dodatkowo z kablem grzewczym na chłodniejsze noce, ale to raczej na przyszły rok. An_na to jak prąd pociągnęłaś do tej budki czy jakieś przenośne źródło prądu ?
PP ( :D ) tak, na strychu mam 18st, a w swojej sypialni 17-18... po prostu sąsiedzi grzeją i strych ogrzewają, poprzedniej zimy przygotowywałam tam żółwie do snu zimowego, a w tym roku jak będą tak grzać to nie wiem  czy to wypali. Najwyżej będę tam okna otwierała i wychładzała. Na dzień dzisiajszy biore je do domu, bo chce je położyć spać dopiero koło początku grudnia... troche głupio zrobiłam bo do teraz były na wybiegu , było chłodno a ja im teraz znowu te 17st zrobie... No trudno, muszą przeboleć :)

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: 10.10.2012, 17:44:10 pm »
Prąd podciągnięty jest kabelkiem z kotłowni. Teraz grzeje się żarówką ale podłączę tam grzałkę to nie będzie gadziną świecić po nocach. Ale to za parę dni.
Oliwka trzymam kciuki żeby Twoja budka się spisała!

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #117 dnia: 10.10.2012, 21:20:45 pm »
Co jeden patent to lepszy :)
Ja u siebie pozamykałam kaktusiarnie na amen,więc temperatura jest wyższa.Żółwie mają w swojej części mega dół i czego tam nie ma :). Mnóstwo trocin,siana,suszki z zeszłego roku,znowu siano,na tym zółwie i znowu siano,suszki.Na razie smacznie śpią,w dzień wychodzą.Ciekawi mnie tylko Gutek.Patrzę sobie a tu Guciu na wybiegu.Jakoś skubany przecisnął się koło kamienia :),który blokuje na noc wyjście
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #118 dnia: 10.10.2012, 21:24:06 pm »
To u mnie Rysia się rwie na wybieg, jedną chłodną noc nawet na nim spędziła.
Co tu dużo mówić, najlepiej przygotowałaś się na tą porę roku.!

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #119 dnia: 10.10.2012, 21:28:56 pm »
u mnie taka Matylda.Te kolosy cos mają w sobie,że tak się wyrywają :)
Oliwko ja jestem pełna uznania co do Twoich poczynań.Tyle pracy,tyle pomysłów,tyle pytan i Oliwka pokornie wszystko robi.To miłość przemawia do Frani
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu