Jak to niekiedy się mówi koniec słodkiego leniuchowania

dzisiaj żółwie zostały ostatecznie wybudzone,wykąpane i ulokowane w terrarium

ale po kolei
1.rozpoczęcie zimowania małego żółwia (w przerwie na sen w końcu zdecydowałem się na imię : Spidi) 6.11.2012 waga ok.135gram
2.rozpoczęcie zimowania dużej żółwicy 10.11.2012 waga 2190gram
podczas zimowania tylko i aż 3 pomiary wagi.
Zimowanie : każdy żółwi w zimowniku z ziemią/gliną dodatkowo liście. Wszystko umieszczone w lodówce w której są tylko żółwie + napoje chłodzące
Spidi praktycznie zakopany całkowicie na dnie zimownika.
Żółwica tylko przykryta liśćmi bez jakichkolwiek chęci do zakopania.
8.01.2013 po 2 miesiącach zimowania zapada decyzja o rozpoczęciu wybudzania.
W chwili wyłączenia lodówki temperatura ok.3,5st. (godzina 7.00) ok.godziny 17 temperatura u żółwi ok.9-10stopni. Następuje przeniesienie zimowników do pomieszczenia w którym jest ok.14,5st od ok.godziny 18 do 7.00 rano tam są (przez cały okres niski poziom aktywności - Spidi wręcz zakopał się dalej w zimownik. Ok.7.00 żółwie przeniesione do miejsca w którym panuje temperatura ok.18-19stopni i były tam do 17.00 - ostatnie miejsce przed kąpielą i przeniesieniem do terrarium - Żółwica i Spidi nieco bardziej aktywni. Po 17.00 kąpiel ok.20min. i przeniesienie do terrarium w którym w chwili przeniesienia jest ok.19stopni,kilka minut temu włączyłem na trochę wszystkie lampy.
Po zimowaniu mam mieszane uczucia co do wagi żółwi :
Spidi ważył ok.135-140 gram teraz waży ok.120gram - spadek prawie o ok.15%
Żółwica waży 2170 gram czyli spadek o ok.1%
zakładając , że waga przed i po zimowaniu działa dobrze mam mieszane uczucia jeśli chodzi o wagę Spidiego (jak się wkurze to kupie nową elektroniczną). W zimownikach brak jakichkolwiek dodatkowych oznak kwasu moczowego. Czy powinno mnie to jakoś bardziej martwić??
Spidi po kąpieli i krótkim wygrzewaniu się pod lampą przeszedł obok jedzenia i po jedzeniu i poszedł do kryjówek. Żółwica aktualnie pod lampą się wygrzewa.
Poniżej prezentuję zdjęcia moich pociech

Pierwsze zdjęcie Żółwicy drugie Spidiego.
Proszę o Wasze zdanie co do ich kondycji oraz Waszej opinii.