mój step też się dziś obudził na całego i lata po zbiorniku jak bączek
korzystając z tego, że temat wybudzania jest na tzw. fali ośmielę się poruszyć chyba ważniejszy niż podawanie pożywienia problem stopniowego i rozsądnego uruchamiania lamp.
Problem jest - i wynika przeważnie z braku szerszych dyskusji na ten temat
według mnie bardziej szkodliwe niż przedobrzenie z jedzeniem w pierwszych dniach (chociaż to też jest oczywiście kanał) jest przegrzewanie i poddanie żółwia zbyt silnemu działaniu lamp.
Temat jest właściwie 2-torowy, ponieważ część z nas wybudzi żółwia, potrzyma go kilka tygodni w terrarium i przeniesie na wybieg. Druga grupa wybudzi żółwia i pozostawi do przyszłego zimowania w zbiorniku.
Teraz rodzi się problem taki, że np. wybudzenie z temperatury dajmy na to 6 stopni, wrzucenie żółwia na kilka tygodni pod 60W i przeniesienie go na wybieg gdzie będzie miał koło 20-25 stopni... jest najpewniej szkodliwe dla zwierzaka.
Tak samo rzecz się ma gdy żółw zimuje w 6 stopniach i po kilku dniach wyrównywania temperatury trafia pod 60W - kę.
Temat właściwie do przemyślenia przez każdego indywidualnie - bo i wielkość i typ zbiornika mają przecież znaczenie w wysokości osiąganych temperatur. A i stosowane żarówki mają swoje wykresy promieniowania.
A według mojej skromnej osoby powinno się pójść po najłagodniejszej linii i po prostu kupić kilka żarówek (od najsłabych kilkunastu W do tych dajmy na to docelowych 60) i stopniowo podmieniać żarówki na mocniejsze, wydłużając czas i zasięg naświetlania (zakładam, że zostawiamy żółwiowi ciemne miejsce w zbiorniku).
Jeżeli wsadzamy żółwie do terrarium na te kilka tygodni - to powinniśmy tak wyregulować temp. żeby po przeniesieniu na wybieg nie doznały kolejnego szoku.
No i jeszcze przez cały czas zastanawiam się nad wrzucaniem żółwi po zimowaniu pod lampy typu HQI czy HQL czy pod promienniki podczerwieni.... cały czas po głowie mi chodzi, że robi się żółwiowi gadzie Nagasaki.
no mogę o tym pisać i pisać bo ostatnio strasznie mnie to zafascynowało
Ale nie wiem już sama - dobrze kombinuję ?