Waga od 16.12.12 (rozpoczęcia głodówki do dzisiaj)
Jan BZ, jak już się porywasz na sprawozdanie aspirujące do bycia uporządkowanymi danymi w tabelce, to pilnując formy nie zapominaj o treści! Głodówka trwa od 23 grudnia o ile pamiętam.
W poniedziałek jadę na ferie do piątku,[..]
Co mam zrobić czekać do następnej niedzieli, czy w poniedziałek włożyć go do lodówki?
Kiedy było ostatnie wypróżnienie, w którym dniu głodówki? Jeśli tylko na początku (jakoś do tygodnia) a potem nic, to musisz i tak czekać jeszcze na odchody.
Poza tym, tak jak an_na pisze, zawsze lepiej dopilnować osobiście tego kluczowego momentu zimowania.
Jak przygotować lodówkę?
Umyć; przygotować zimownik; zrobić miejsce na zimownik; przetestować do niego swobodne dojście; przetestować dobowe wahania temperatur dwoma termometrami; analogicznie przetestować wilgotność.
Co mogę w niej trzymać w czasie pobytu żółwia w niej a czego nie mogę?
Tak jak to w normalnym ekonomicznym użytkowaniu, ale przez ten czas szczególnie, nie będziesz mógł wstawiać nieostudzonych potraw (podwyższą temperaturę) ani dużej ilości świeżych zakupów, zwłaszcza mięs (ten sam efekt).
Mięso, wędliny, twarożki czy serki na talerzykach i inne produkty, które nie są fabrycznie wielce zapaczkowane, należy trzymać w szczelnych pojemnikach. Nie wiem jak Stefek, bo malutki, ale moja Kubusia potrafiła wysypać sporo ziemi z zimownika na wszystko dookoła.
Poza tym zawsze po kontakcie z żółwiem/glebą/zimownikiem myć ręce.
Jaka temperatura w lodówce najpierw 8*C ?
Idealną startową byłaby ta temperatura, którą Stefek ma w nocy (czyli jak rozumiem 10*).