Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 17.06.2025, 23:42:03 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Zimowanie Stefana  (Przeczytany 76244 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TomaszW

• Gość
Odp: Zimowanie Stefana
« Odpowiedź #180 dnia: 07.03.2013, 21:57:35 pm »
Wiesz, dobrego wrażenia czymś takim nie robisz. Mam prawo się wypowiadać. Nie zauważyłam, żeby dzieciak zrobił cokolwiek złego. A nawet jeśli to przyznaje się do błędu i go naprawia.

Na szczęście on ma chyba więcej dystansu niż Ty.

Dziękuję za opinię.
Okazuje się, że wiesz o mnie więcej niż ja sam!I to na podstawie kilku napisanych przeze mnie zdań!
Imponujące! :-X

Offline Carolina

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #181 dnia: 07.03.2013, 22:39:48 pm »
Imponujące jest w tym wszystkim to że w tym wypadku młodsze osoby są dojrzalsze i bardziej zdroworozsądkowe od starszych. Ja sie już nie wypowiadam i Janku Tobie i Mince też radzę już nie odpowiadać na zaczepki bo kłócić się nie ma co :) Niektórzy myślą że wszystkich o byle co mogą krytykować ale jak już ich ta krytyka dotknie to jest źle. Myślę, że nowe osoby zniechęcą do forum właśnie takie przepychanki o nic niż to że Jan jeszcze nie zdążył wymienić podłoża (o czym było w innym wątku). A to "11-letnie dziecko" zajmuje sie super swoim żółwikiem, chce mu zapewnić jak najlepsze warunki i mam nadzieje, że nie będzie się już czuć więcej pokrzywdzony i że broń Bóg nie zniechęci się do dzielenia się zdjęciami ze swoimi zmaganiami z budowy terra! :)

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #182 dnia: 07.03.2013, 22:58:14 pm »
Jakie zaczepki?  :o
Ale przecież ja nie krytykuję o byle co! :o

Jestem dłużej na tym forum niż Ty i obserwuję sposób w jaki Jan BZ zajmuję się żółwiem.Tak jak napisałem wyżej - wiem, że stara się zapewnić jak najlepsze warunki i doceniam to.

Jan BZ wstawił zdjęcia terrarium z prośba o opinię, więc wypowiedziałem się.Co w tym złego?Od tego jest forum.

Jak tak dalej pójdzie to strach będzie cokolwiek napisać, aby nie być posądzonym o krytykowanie kogoś o byle co.
« Ostatnia zmiana: 07.03.2013, 23:00:35 pm wysłana przez TomaszW »

Offline Przyjaciel_Pandy25

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 8
  • Rypcia
« Odpowiedź #183 dnia: 07.03.2013, 23:33:23 pm »
Ależ tu się głośno od tego drewna zrobiło, jak w tartaku, czy jakieś stolarni Panie i Panowie :) Żeby może w jakiś taki przejrzysty sposób wytłumaczyć o co chodzi z tymi drewienkami, korą, jakimś chipsem kokosowym i tym podobnym podłożom (które dobrze sprawdzą się w ogrodnictwie, w terrarystyce już mniej :D). A więc tak, czemu są złe:
Są składnikiem pochodzenia naturalnego, lecz w środowisku naturalnym żółwi występują rzadko, lub wcale. Dla przykładu Kora czy drewienka występują w lasach, nieraz na obrzeżach lasu gdzie las łączy się z łąką, polanką itp, ale czy nasz sympatyczny żółw biega po nich w naturze, idzie, drepta i ma pod łapami drewienka bukowe, korę sosnową, no nie, a jak ma to nieliczne elementy o małych średnicach, granulacie. A więc nie występuje ten składnik w jego naturalnym podłożu, a zatem dobieramy dla żółwia podłoże najbardziej zbliżone do takiego, jakie może występować u niego w naturze. Co zatem może spotkać na drodze swojego życia, po czym chodzi: po piasku? tak, ale nie występuje on jako osobny rodzaj podłoża a jedynie jest składową częścią gleby (może 10- 20% lub więcej), jakieś kamienie? tak mimo, że nie jest to żwirowa półpustynia to drobne okruchy mineralne, skały większe, mniejsze, żwiry występują nawet w Polsce. No i mamy już podłoże godne polecenia: Żwir, piasek, glina, ziemia ogrodnicza, może być torf wysoki, ale pamiętamy o tym aby mieszać go z innym rodzajem podłoża nawet z ziemią uniwersalną (czarna barwa, nie dodawać ziemi ogrodniczej to zbyt sztuczny wytwór, modyfikowany skład), kamienie drobne, większe, jakieś piaskowce, łupki (wedle uznania nasz malec nie jest wrażliwy na zasadowy odczyn gleby, jak np. kaktusy więc czy wokół siebie będzie miał piaskowca, czy granit jest mu obojętne), można dodać jakieś konary, kawałki kory (płaty korowe), ale to tylko dla urozmaicenia terenu.
Na sam koniec krótka odpowiedź na pytanie dlaczego nadal sprzedawana jest kora (różnego typu), drewienka bukowe, trociny, chips kokosowy mimo tego, że już dawno udowodniono, że nie są one najlepszymi składnikami do tworzenia podłoży dla gadów, czy płazów. A no dlatego, że są dobrym materiałem/ składnikiem do polepszania struktur glebowych w ogrodnictwie i nie tylko.
Pozdrawiam :)
Czasami lepiej nic nie mówić i wydawać się być głupim, niż odezwać się raz i rozwiać wszelkie
wątpliwości.

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #184 dnia: 08.03.2013, 00:03:49 am »
Mądre słowa!
Dziękuję! :) :) :)

Offline ןคภ ๒z

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 37
  • greki Stefan i Daisy
« Odpowiedź #185 dnia: 08.03.2013, 18:00:46 pm »
Minka. Trawy nie doświetlałem niczym. Zrobiłem tak:
Na najtańszej ziemi czarnej (bez nawozu) zasiałem trawę i przysypałem ją takim małym "deszczykiem" ziemi. Spryskiwałem 2 razy dziennie i po trzech dniach pojawiły się małe źdźbła. Dosiałem trochę, ale już bez przysypywania. Przycinałem ją dość często na wysokość około 6 cm. Trawa rosła w sumie... jakieś 3 tyg.  :)

Dodano 08.03.2013, 18:12:50 pm
Nie mogę całkowicie zrezygnować z drewienek. (w najbliższym czasie).  :( :(
Jutro zlikwiduje ich część (jakąś 1/3) i wysypię tam ziemię. 
« Ostatnia zmiana: 08.03.2013, 18:12:50 pm wysłana przez Jan BZ »
Pozdrawiam ןคภ ๒z

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • *
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #186 dnia: 08.03.2013, 18:33:53 pm »
Przecież jak nie wymienisz tych nieszczęsnych drewienek od razu to Stefanowi głowy nie urwie. Wystarczy ,że zrobisz to przy najbliższej okazji. Terrarium jest cudne i duże jak na takiego gadziorka  i to się chwali :)

A u mnie trawa nie urosła. Pomęczyła się i padła!

Offline ןคภ ๒z

• *
  • greki Stefan i Daisy
« Odpowiedź #187 dnia: 08.03.2013, 18:46:12 pm »
A jaką miałaś trawę?
Ja taką najtańszą jaka była. :P

Dodano 09.03.2013, 11:12:45 am
Dzisiaj ważyłem Stefka. Nieco zaskoczyła mnie waga 83g. Tuż po wybudzeniu (czyli w ten poniedziałek) waga wynosiła 75g.
W sumie Stefan przytył 8g.

Dodano 09.03.2013, 13:39:02 pm
Hej przed chwilką zauważyłem, że Stefek ma tak jakby za bardzo starte pazurki. Jest troszkę mniej niż minimetr od nerwu do końca pazurka.  :-\
Podejrzewam, że to wina doniczki... Żeby się w niej przekręcić, żółwik musi trzeć o ścianki.  ::)
« Ostatnia zmiana: 09.03.2013, 13:39:02 pm wysłana przez Jan BZ »
Pozdrawiam ןคภ ๒z

Offline Przyjaciel_Pandy25

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 8
  • Rypcia
« Odpowiedź #188 dnia: 09.03.2013, 15:25:48 pm »
No rzeczywiście z tą doniczką to rewelacji nie ma. Jest za mała na rozmiary żółwia, wymień ją na większą (też glinianą), gdyż żółwie rzadko "wyjeżdżają" z kryjówek tego typu, cofając jak samochód xD.
Czasami lepiej nic nie mówić i wydawać się być głupim, niż odezwać się raz i rozwiać wszelkie
wątpliwości.

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #189 dnia: 09.03.2013, 18:12:56 pm »
Też chciałem napisać o tej doniczce, ale obawiałem się, że znowu ktoś oskarży mnie o czepianie się.
Ja zastosowałem na wybiegu zewnętrznym dużą, gliniana donicę, która nie miała dna i dzięki temu żółw bez trudu mógł się z niej wydostać.
Przydatne mogą być też krótkie, gliniane rury, ale to raczej na wybiegu zewnętrznym, ponieważ zajmują sporo miejsca.

Offline Minka

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 24
  • Żółwie stepowe- Maniek i Marcelinka :)
« Odpowiedź #190 dnia: 09.03.2013, 19:55:55 pm »
Tomasz  :-X chyba zostawię Twoje słowa bez komentarza. To chyba jedyna poprawna reakcja na te bzdury które wypisujesz.

Mój Maniek też tak drapie w doniczkę ale pazurki ma ok. może spróbuj faktycznie z większą.
W sprawie gehenny zwierząt
nie wystarczy bić na alarm,
trzeba bić po gębie.

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #191 dnia: 09.03.2013, 20:21:17 pm »
Oj dajcie spokój :)
Chodzi przecież o każde informacje czy dobre czy też złe.JanBz wie co ma wziąć sobie do serca, a co nie.Każda wiadomość ma na celu dobro żółwika.Proszę wiec koniec sporów  ;D
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

Offline ןคภ ๒z

• *
  • greki Stefan i Daisy
« Odpowiedź #192 dnia: 09.03.2013, 21:22:51 pm »
Niestety nie mam większej doniczki. :-\
Nie wiem co mam zrobić... Zlikwidować ją na jakiś czas, czy zostawić? 
 ::)
Pozdrawiam ןคภ ๒z

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 09.03.2013, 22:20:01 pm »
Tomasz  :-X chyba zostawię Twoje słowa bez komentarza. To chyba jedyna poprawna reakcja na te bzdury które wypisujesz.

Jakie bzdury? :o
Pierwszy raz zarzucono mi, że wypisuję bzdury na forum! :o

Jeżeli nie zgadzasz się z udzielanymi przeze mnie radami to popraw mnie lub napisz zbuntowana dziewczynko swoją opinię, ale nie pisz, że wypisuję bzdury! :(

Dodano 09.03.2013, 22:23:45 pm
Niestety nie mam większej doniczki. :-\
Nie wiem co mam zrobić... Zlikwidować ją na jakiś czas, czy zostawić? 
 ::)

Na jakiś czas zostaw.Jak pojawią się problemy to zabierz z terrarium.W międzyczasie poszukaj większej.Czasem na strychach i w piwnicach ludzie mają jeszcze gliniane doniczki z PRL - u.Popytaj.Może u kogoś się znajdzie. ;)
« Ostatnia zmiana: 09.03.2013, 22:23:45 pm wysłana przez TomaszW »

Offline ןคภ ๒z

• *
  • greki Stefan i Daisy
« Odpowiedź #194 dnia: 09.03.2013, 22:49:27 pm »
Dzięki Tomasz. Poszukam jeszcze dziś.
Moim zdaniem to nie były bzdury Minka. Ostatnio trochę się sprzeczamy, dlatego rozumiem Tomasza:  ::) ;)

Też chciałem napisać o tej doniczce, ale obawiałem się, że znowu ktoś oskarży mnie o czepianie się.
Pozdrawiam ןคภ ๒z