Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 05.07.2025, 00:06:03 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Zimowanie Todzi :)  (Przeczytany 11519 razy)

Offline darcia23

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 6
  • Todzia, Magellan, Emi :)
Zimowanie Todzi :)
« dnia: 18.10.2012, 10:01:40 am »
Postanowiłam, że wątek o zimowaniu przeniosę w odpowiednie miejsce, może osobą które mają wątpliwości i pytania, choć troszkę będzie pomocny :)

Co do zimowania to wygląda u mnie to tak: w połowie października Todzia robi się już senna i przestaje jeść ale nadal po nocy wynoszę ją ze jej skrzyneczki na ogródek, robię jej kąpiele w misce na dworze ale tylko w piękne słoneczne dni. Wody używam z kranu o temperaturze ok 30 stopni ale nie trzymam jej tam dłużej niż kilka minut. Wolę wykapać ją częściej jeśli jest pogada bo wierci się strasznie a jeśli ma się opróżnić to zawsze robi to od razu po włożeniu do miski. Dostęp do świeżej wody ma codziennie. Pogoda jest najlepszym wyznacznikiem do określenia terminu zimowania. W pierwszym tygodniu listopada wyporządzam skrzyneczkę po lecie na zimę i znoszę ją do piwnicy. Nie ma problemu z zasypaniem, zakopuję się i śpi. Obok skrzynki umieszczam miskę z wodą aby była wilgotność odpowiednia choć piwnice mamy i tak wilgotne. Kontroluje Todzię raz w tygodniu, dolewam wody do miski. Do skrzynki wsypuję ziemię, taką kupną, wsypuje kamyczki (gruby żwir),mieszam razem i daję na spód. Kolejna warstwa to liście z brzozy, sianko i kupuje suszony pokarm dla żółwi lub staram się wcześniej uzbierać i przygotować „zapasy” dla Todzii w postaci suszonych liści mniszka lekarskiego i babki lancetowatej, itp. Czasem też kupuję - HERBAL PETS KARMA ZIOŁOWA STANDARD, który ma podobny skład -  suszony liść mniszka lekarskiego i babki lancetowatej, liść brzozy i pokrzywy, trawa, ziele lucerny, kwiat malwy i nagietka lekarskiego).Garść tej karmy mieszam z siankiem - to na wypadek gdyby się coś wydarzyło i nagle by się obudziła i chciało coś zjeść, lecz przez te 12 lat nie miałam takiego przypadku.
Na wiosnę a to zależy od pogody( kwiecień) kiedy robi się już ciepło skrzynkę wynoszę na ogródek i promienie słoneczne budzą Todziulkę. Gdy się rozbudzi, tak, że otwiera oczka wyjmuje ją na trawkę i zostawiam. Nie kąpie jej od razu, oswaja się po zimie, budzi w pełni i jeśli jest piękny słoneczny dzień i wiem, że pogoda będzie już coraz ładniejsza to robię jej kąpiel, taką samą jak opisywałam przed zimą. I tak przez 12 lat radzimy sobie – całą wiosnę, lato, jesień w dzień przebywa na ogródku chyba, że bardzo pada to siedzi w swojej szyneczce w ganku w której śpi nocą w okresie aktywnym.

Offline darcia23

• *
Odp: Zimowanie Todzi :)
« Odpowiedź #1 dnia: 27.10.2012, 16:16:01 pm »
Witam ponownie wszystkich :)

Tak jak pisałam wcześniej dodaje fotki zimownika Todzi. Żółwica już sobie smacznie śpi, zakopana w ziemi pod warstwą liści i sianka :)
Byle do wiosny ;)

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #2 dnia: 27.10.2012, 16:34:38 pm »
W takim zimowniku to same kolorowe sny  :)

Offline FRUGO

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #3 dnia: 27.10.2012, 16:48:14 pm »
W takim zimowniku to same kolorowe sny  :)

Prawda <afro>

Offline margherita

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #4 dnia: 27.10.2012, 18:08:30 pm »
ja mam takie pytanko do ciebie :) widze ze zimujesz gadzinke i chyba nie pierwszy raz.ja tez mialam zamiar zimowac,ale niestety w paranoje popadlam i zolw w terra siedzi :( czy ty przed zimowaniem wazysz gadzine? i czy ja odrobaczasz?(ewentualnie jak ma robaczki) czy zostawiasz wszystko w sposob naturalny,czyli jak chce spac to idzie. :)
Nigdy nie walcz o przyjazn,bo o prawdziwa nie musisz,a o falszywa nie warto :)

Offline darcia23

• *
« Odpowiedź #5 dnia: 27.10.2012, 18:39:56 pm »
ja mam takie pytanko do ciebie :) widze ze zimujesz gadzinke i chyba nie pierwszy raz.ja tez mialam zamiar zimowac,ale niestety w paranoje popadlam i zolw w terra siedzi :( czy ty przed zimowaniem wazysz gadzine? i czy ja odrobaczasz?(ewentualnie jak ma robaczki) czy zostawiasz wszystko w sposob naturalny,czyli jak chce spac to idzie. :)

Jeśli żółwik jest zdrowy i nie wiadać nic niepokojącego od lata do jesieni to nie ma obaw o zimowanie, wręcz jest to mu bardzo potrzebne a tym samym przekłada się na jego zdrowie co potem zaowocuje w hodowli.

Przed zimowaniem ważę żółwice,mierzę i zapisuje te dane. Po śnie zimowym robię to samo. Nie odrobaczam, zostawiam w sposób naturalny, nie chce jej faszerować niczym jeśli nie zauważyłam nic niepokojącego. Przed zimą kiedy już nie je robię jej kąpiele wodne ale czytałam,że w warunkach naturalnych żółwie tego nie robią bo kąpiel je aktywizuje i powoduje zużywanie rezerw energetycznych.Więc z tego wynika, że kąpiele są bardziej zalecane na wiosnę. Jednak ja wykapałam Todzię dwa razy przed snem ale rezultatu nie było, nie opróżniła się więc musiała to zrobić wcześniej na wybiegu. Ona sama czuje kiedy chce iść spać i jak chce to idzie, w warunkach naturalnych żółw też sam decyduje o tym. Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam rozwiać Twoje obawy związane z zimowaniem  :)

Offline margherita

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #6 dnia: 27.10.2012, 18:57:48 pm »
dziekuje ci bardzo :)
Nigdy nie walcz o przyjazn,bo o prawdziwa nie musisz,a o falszywa nie warto :)

Offline oliwka660

• *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
« Odpowiedź #7 dnia: 27.10.2012, 20:05:00 pm »
Ale ma świetny zimownik!  :o Gratuluje...  :)
Trzymam kciuki , oby do wiosny  :)
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 27.10.2012, 21:12:35 pm »
Super po prostu!Zupełnie o to mi chodzi u moich żółwi.Zaufać naturze,jak najmniej ingerencji.Wiadomo kontrola jest.Można jednak coś takiego dokonać,jak mieszka się w domu ,a żółwie mają wybieg zewnętrzny.
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

Offline Przyjaciel_Pandy25

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 8
  • Rypcia
« Odpowiedź #9 dnia: 29.10.2012, 21:43:09 pm »
Witam, a ja mam pytanie odnośnie tego jak głęboko zakopuje się gad. Widać u góry liście, siano itp. a jak z wilgotnością wokół zwierzaka? Organizm nie wysusza się zanadto?
Czasami lepiej nic nie mówić i wydawać się być głupim, niż odezwać się raz i rozwiać wszelkie
wątpliwości.

Offline darcia23

• *
« Odpowiedź #10 dnia: 30.10.2012, 18:40:12 pm »
Witam, a ja mam pytanie odnośnie tego jak głęboko zakopuje się gad. Widać u góry liście, siano itp. a jak z wilgotnością wokół zwierzaka? Organizm nie wysusza się zanadto?

Pod warstwą siana i liści jest ziemia wymieszana z małą ilością żwiru, gad zakopuje się w ziemi na taką głębokość że widzę na dzień dzisiejszy troszkę karapaksu. Siano i liście to taka warstwa ocieplająca. U mnie piwnica jest dość wilgotna , dodatkowo ustawiam miskę z wodą. Gad zimuję u nas w ten sposób od 12 lat i ma się bardzo dobrze co widać na zdjęciach :)

Offline MILKA1717

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 1
  • Żółw gwiaździsty (Geochelone elegans)
« Odpowiedź #11 dnia: 06.11.2012, 17:23:52 pm »
HEJ MAM PYTANKO W JAKIEJ TEM. TWOJA TADZIA ZIMUJE???

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 06.11.2012, 17:43:17 pm »
Czyli gadzina śpi mniej więcej 5 miesięcy?

Offline darcia23

• *
« Odpowiedź #13 dnia: 06.11.2012, 18:02:56 pm »
HEJ MAM PYTANKO W JAKIEJ TEM. TWOJA TADZIA ZIMUJE???

Witam

Moja Todzia a nie Tadzia :) obecnie w piwnicy mam temperaturę 7/8 stopni a gdy na zewnątrz jest temp ujemna to maksymalnie spada do 3 stopni.

Dodano 06.11.2012, 18:05:14 pm
Czyli gadzina śpi mniej więcej 5 miesięcy?

Tak,wszystko zależy od pogody,ale dłużej jak 5 miesięcy nie spała :)
« Ostatnia zmiana: 06.11.2012, 18:05:14 pm wysłana przez darcia23 »

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 06.11.2012, 19:58:31 pm »
Popatrz, a ja sądziłam ,że dla greckiego to maksymalnie  3 miesiące!