Żółwie lądowe > Zimowanie
zimowanie żółwia ogrodowego - prośba o pomoc
(1/1)
amexia:
Cześć, bardzo proszę o poradę kogoś bardziej doświadczonego. Odziedziczyłam w tym roku żólwia stepowego po zmarłej cioci. Żółw ma 25 lat, od ok. 20 lat mieszka w tylko ogródku, natomiast podobno od okolic pażdzienika do kwietnia/maja zimował w garażu. Wydawało mi sie to strasznie długo jak na hibernację dla żólwia, byłam z nim u weterynarza, krtóry stwierdził, że żółw jest super zdrowy i skoro tak żył przez 20 lat to żeby tak żył dalej. Kupiłam mu lodówkę, bo garaż jest teraz ocieplony, więc odpada.. No i teraz moje pytanie - skąd mam wiedzieć kiedy go w tej lodówce zamknąć…. mam w ogródku termometr który na razie wskazuje min. 3 C w środku nocy. Ok. tydzień temu żółw sie zakopał dość głęboko w ziemi tak że nie mogłam go znależć… nigdy wcześniej tak nie robił, więc uznałam że już poszedł spać i można go zabrać do lodówki, szczególnie ze zapowiadali 0 C za kilka dni. Niestety po włożeniu do lodówki najpierw na ok. 10-9 C potem obniżając temp. do 7-5.5 C żółw cały czas w niej łazi i drapie tak intensywnie ze rozwalił cały porządny karton, w którym go tam włożyłam, troche to przerażające że biedny w tym zimnie i ciemności tak walczy jakby był pogrzebany żywcem … pytanie - czemu nie idzie spać, czy to normalne że tak sobie chodzi od tygodnia mimo 6 C? Boje się go wypuścić do ogródka bo zaraz będzie poniżej zera… Z góry dziękuję za pomoc.
Kenet:
Witaj na forum :)
Ta sprawa jest naprawdę bardzo trudna i skomplikowana. Z Twojej opowieści wynika, że jak rozumiem żółw od 20 lat żyje w stanie wolnym, bez terrarium, ogrzewania, kąpieli itp. zjada to co znajdzie w ogródku i sam przygotowuje się do hibernacji. Jest to możliwe w naszej strefie klimatycznej, ale baardzo ryzykowne. Napisz u którego lekarza byłaś z żółwiem, ważne aby był to specjalista od gadów bo zwykły może tylko przeszkodzić.
W sumie masz dwie opcje: zostawiać go w lodówce w 5 stopniach i liczyć, że sam się oczyścił i przygotował do hibernacji(duże ryzyko, że coś może pójść źle) oraz odpuścić sobie zimowanie p, zbudować mu terrarium, dać pod lampę i go ogrzać(dużo bezpieczniejsza, ale też bardziej kosztowna opcja). Wybór należy do Ciebie, ja nie umiem odpowiedzieć na to pytanie wprost, dobrze przedyskutować to ze specjalistą od żółwi.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej