chowa bardzo powoli. Czy żółwie w czasie hibernacji mogą jeszcze otworzyć oczy? bo mój żółw przed chwilą wysunął łepek z otwartymi oczami, a teraz znów poszedł spać
Dodano 19.12.2011, 16:14:13 pm
jest tak że będzie spał całą noc i dzień, a na wieczór otwiera oczy próbuje wyjść, dlaczego?
Dodano 19.12.2011, 16:20:13 pm
może jak jeszcze nie chce spać, to moze jej coś jeszcze zalega w jelitach? może wezmę ją jeszcze na dwa tygodnie, z kąpielami i obniżaniem temperatury i spowrotem zazimuje, albo zrezygnuje z zimowania. Co lepiej?
Dodano 19.12.2011, 17:00:42 pm
Postanowiłam żółwia nie zimować w tym roku, ze względu na pare błędów którw popełniłam, mianowicie nie jestem 100 procent pewna co do oczyszczenia się jelita żółwia. W dodatku byłam u weterynarza który nie miał zielonego pojęcia o gadach ale mi tego nie powiedział, powiedział że żółw jest zdrowy nie robiąc zadnych badać sama poprosiłam go o tabletki na robaki to dał mi psie i kazał samej dać w domu. Teraz potrzebuje pomocy zeby przywrócic żółwia spowrotem do zycia w terrarium. Mam taki plan aby był teraz w 10 stopniach, jutro go przeniose do 17 stopni na dwa dni i do terrarium w domu. Może tak być? terrarium mam pusty, chce dać ziemię znacie jaieś nazwy ziemi nienawożonych? i gdzie je kupić, dotychczas był w korze ale to nie był dobry pomysł. Swiecić mu potem czy nie? jak się zajmować nim w ciągu zimy?