Postanowiłem założyć wątek w którym będę opisywał ze wszystkimi danymi i datami drogę przez okres przygotowawczy i samo zimowanie .. co pomoże mi .. jak ktoś będzie coś chciał doradzić, i innym .. kiedy będą się bać zazimować żółwia .. no więc zaczynamy -->
WAŻNE! Dla początkujących .. żółw musi być zdrowy i cały okres aktywności wiosenno-letnio-jesiennej przygotowywany do zimowania, ja przedstawiam na podstawie swojego osobnika tylko ostatni punkt w drodze do przezimowania.
Dane mojego typka, a raczej typki:
- samica żółwia greckiego ( rok temu jeszcze w dość kiepskim stanie, odratowana)
- wiek 9-10lat
- prawdopodobnie nigdy nie zimowana
- warunki przetrzymywanie terrarium + wybieg balkonowy całoroczny, ogromna aktywność i łakomstwo cały czas
- miejsce zimowania, lodówka temp. 4-6stC wilgotność 70% ( lodówka ogólnodostępna, myśle że jest to lepsze wyjście niż zimowanie żółwia w sprzęcie kaskaderskim który nie wiadomo jak chodzi, żółw będzie miał wydzieloną swoją półkę, a przy dzisiejszych rozmiarach lodówek jest to spokojnie do zrobienia), po za tym dobra lodówka nawet przy częstym otwieraniu nie gubi szybko temp. np. w mojej temp wzrasta do 7-8 st C po otwarciu na czas 5min .. po za tym żółwia sam hodujesz i go znasz, wiesz czy jest zdrowy, co jadał i myślę że nie ma się czego brzydzić, a nawet osobną lodówkę musisz wietrzyć i otwierać .. myślę że częstsza wymiana powietrza będzie tu tylko in plus
Rozpoczęcie właściwego okresu przed zimowaniem
- 1listopad ( odstawione jedzenie ), wyłączone ogrzewanie, pali się tylko lampa UVB .. w ostatnim tygodniu głodówki także ona zostanie wyłączona, temperatura w samym terrarium spadła z 27-28 do 21-22stC ( nie licząc oczywiście miejsca pod grzejną bo tam było dużo cieplej) .. wilgotnosc bez zmian ok.70%
- codzienne kąpiele 20-30min
- planowany czas głodówki 3tygodnie do 21-22 listopada
Zauważone przez pierwsze 2-3dni pod odstawieniu pokarmu i wyłączeniu dogrzewania:
- żółw zakopuje się wczesniej bo ok. 15-16 i już nie jest aktywny, wyłączona zostaje więc lampa UVB
- budzi się jednak jak zwykle ok.godz 7-8mej i szuka pokarmu, chce wydostać się z terrarium, czego wczesniej nie robił prawdopodobnie w poszukiwaniu jedzenia, próby podjadania dekoracji i resztek korzonków po roślinach .. musiałem wszystko usunąć
- waga żółwia w 1 dniu głodówki 1350g wymiar karapaksu 20,5cm
- żółw staje się markotny, co już zauważyłem nawet przy karmieniu juz pod koniec pazdziernika
cdn. za kilka dni, będą nowe uwagi