witamy ponownie po małej przerwie, obie greczynki już czyste, jeszcze tylko korekcja lekko przerośniętych dziobów, 1 stycznia rano zaskoczyła mnie mniejsza Anita, bo po raz pierwszy w życiu to ona wspinała się na towarzyszkę udając samca (nie potrafiła jeszcze wydobyć dźwięku...tylko sapała) i od tego czas hierarchia w terrarium się odmieniła, Aneta spokojna, budzi się ok 12 o 16 normalnie powraca do kryjówki, za to Anita zachowuje się tak jakby poczuła wiosnę.... chociaż w jej przypadku aktywność jest mocno nieregularna, potrafi 2 dni nie wyłazić z nory,
usunąłem cała starą darń w terrarium, na połowę nasypałem ziemi ogrodowej, tylko gdzie nie gdzie kępka darni dla stabilizacji podłoża, a w kryjówce i okolicach suszone liście dębowe.
Chociaż nic nie zastąpi zimowania, to znacznie gadziny znacznie spowolniły .
p.s.
W tym roku planowałem przekazać moje greki (od 1 czerwca do 1 września) , komuś w miarę znanemu na Forum, kto posiada wybieg zewn. i inne greki/greka, tak, żeby w lato mogły przebywać 24H swobodnie na dworze. 2 godzinne spacery z gadzinami do miejsca oddalonego kawał drogi od zamieszkania, nie da się porównać ze stałym wybiegiem.
Jeśli znalazłyby się zainteresowane osoby to proszę o ew. kontakt.
Dodano 18.01.2014, 10:28:01 am
śnieg zasypał mi mlecz i jasnotę na łące...