Z tego, co udało mi się wyczytać, greki pomijają liście drzewa oliwnego (może tak jak w przypadku traw= mała zawartość wody, albo są niesmaczne). Na zdjęciu dziki żółw przy starej Oliwce.
Drzewko jest z ...gazetki Obi Tak To Robi, dopiero przesadziłem, pójdzie na balkon, bo nie mam kawałka ziemi na wybieg...
Co do Wspinaczki, to zmierzyłem, że była przyklejona do ściany niczym robak na wysokości 15 cm, kilka razy Anita spadła na karapaks, jest wtedy zaniepokojona i wystraszona otoczenia :-) niekomfortowa to dla niej pozycja

fajne ma wtedy oczy, krąży nimi dookoła

To śmieszny żółw!
Taka wspinaczka początkowo śmiesznie wygląda, ale kiedy zdarza się zbyt często lub całymi godzinami, staje się porażką właściciela=budowniczego terrarium, bo to znaczy, że coś żółwiowi nie odpowiada, nudzi się w środku, chce na zewnątrz, jest zbyt ciepło, lub szuka wapnia, bardziej urozmaiconego pożywienia itd.
Dobrze, że korę jako tło, przybiłem do ściany mocno, większa Anita próbuje wspinaczki, jak się zakleszczy "łapami" mocuje się z korą, kiedyś poprzesuwała na bok cegły szamotowe na kryjówce, silne te gady.
Długotrwałe drapanie, wspinanie się doprowadza do szału, na szczęście rzadko tego doświadczam, praktycznie tylko wtedy jak zapomnę podać śniadanie

Nadal nic nie zmienia się jeśli chodzi o sepię - Anita przyzwyczajona, wie o co chodzi skubie po kawałki, Aneta przygląda się, ale na tym koniec...Pozostaje mi posypywanie jej części jedzonka.