Witam chciałam wam przedstawić moją nową żółwinkę lamparcią

Mam ją od kilku dni została przywieziona do polski z Tanzani i zakupiona w sklepie kakadu w warszawie przez wcześniejszych właścicieli . Była marzeniem dwójki dzieci - rodzice ulegli i kupili im te maleleńkie cudo w marcu tego roku. Niestety od początku dostała tylko małe szklane terrarium o wymiarach 25x35cm wysypane tylko drewienkami bukowymi bez uvb tylko z żarówką grzewczą ale umieszczoną na wys ok45cm

mieszkała sobie w mieszkaniu w centrum warszawy bez balkonu

na szczęście całe wakacje spędziła na wsi i w słoneczne dni do woli korzystała ze słonka

właściciele pokochali ją bardzo i dlatego postanowili znaleźć jej lepszy dom i nie męczyć jej dłużej . Tak właśnie trafiła do mnie po pokonaniu 250km była już moja

)))) Malutka waży 57g i ma ok 7,5cm długości wiek pewnie ok 2 lat. Od pierwszego dnia zorganizowałam jej tymczasowe terrarium co prawda na razie też nie za duże ale i tak co najmniej 2xwiększe od poprzedniego i wykonane z płyty meblowej - znalazła się tam młodziutka darń , kryjówka , płaskie kamienie do wygrzewania uvb oraz żaróweczka grzewcza

Z niecierpliwością czekam na wykończenie góry naszego domku - wtedy będę mogła zarezerwować dla moich żółwików nawet cały pokój więc terraria powstaną naprawdę spore, Mamy także podwórko i wybiegi na wiosnę również powstaną

Zawsze miałam duże żółwie z 'odzysku" no i lamparta również mam po raz pierwszy

Mam kilka pytań :
1. Czy takiemu maluchowi powinno się jakoś rozdrabniać listki czy takie małe jak ma na miseczce(zdj.) mogą być ?
2. Jak często podawać sepię i czy w ogóle jest szansa że będzie ją podgryzał , czy raczej posypywać nią pokarm
3. Od wcześniejszej właścicielki dostałam tylko kserokopię legalnego przewiezienia przez granice - czy to wystarczy do zarejestrowania jej?
4. W części z darnią wilgotność wynosi ok 65% to chyba troszkę dużo ale jeśli nie będę jej podlewała to szybko uschnie
Będę bardzo wdzięczna za ocenę stanu mojej żółwinki (podobno ma to być samiczka ale pewnie jeszcze za wcześnie żeby to stwierdzić

póki co wygląda jak samiczka ale kto wie co tam jeszcze urośnie