Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 20.06.2025, 22:56:06 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Kapsel i Korek  (Przeczytany 167555 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Fausto

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 10
    • Harley i reszta życia
Odp: Kapsel i Korek
« Odpowiedź #105 dnia: 29.11.2011, 14:13:56 pm »
Powiadacie, że chudzina? On zawsze nie za dużo jadł. Teraz po odrobaczeniu je trochę więcej ale też nie jak smok albo tak jak gdzieś czytałem, że lamparcie zjedzą tyle ile im się da..A jest jakaś dieta, którą należałoby stosować dla takiej chudziny?

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #106 dnia: 29.11.2011, 14:19:01 pm »
Ja tak powiedziałam na oko, nie mam kontaktu z tym gatunkiem, dlatego mogę się mylić. Nie chciałam Cię zmartwić, bo może wygląda dobrze... I oby tak było :) Po prostu te nóżki ma bardzo drobne. Nawet jak tak spojrzę w proporcjach z głową to wydają się być chudziutkie.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #107 dnia: 29.11.2011, 15:00:26 pm »
Lamparty mają takie wyglądające na patykowate nóżki jak są młode.
Nie mają też pufek jak stepki i faktycznie jak się ogląda żółwia to można odnieść wrażenie, że jest za chudy.

A Kapsel - zobaczysz, rozkręci się z czasem z jedzeniem...:)
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Mała

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #108 dnia: 29.11.2011, 16:56:52 pm »
Jezu jakie one są piękne.
Kocham mojego, ale chętnie przyjełabym je pod swój dach.

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #109 dnia: 29.11.2011, 17:31:19 pm »
Lamparty mają takie wyglądające na patykowate nóżki jak są młode.
Nie mają też pufek jak stepki i faktycznie jak się ogląda żółwia to można odnieść wrażenie, że jest za chudy.

A Kapsel - zobaczysz, rozkręci się z czasem z jedzeniem...:)

No to dobrze, po prostu  porównywałam do innych gatunków, mój stepek, niecałe 10cm, to przy ich patyczkach wygląda na grubasa... :P no ale stepowe to gatunek, który dużo kopie w ziemi, więc też natura inaczej je wyposażyła niż lamparcie :)

Offline Fausto

• *
    • Harley i reszta życia
« Odpowiedź #110 dnia: 29.11.2011, 19:29:25 pm »
No to elegancko, że jest taki jak trzeba. James Bond z brzuchem...

Dodano 01.12.2011, 18:28:56 pm
Żółw nadrzewny jestem  :D

« Ostatnia zmiana: 01.12.2011, 18:28:58 pm wysłana przez Fausto »

Offline Fausto

• *
    • Harley i reszta życia
« Odpowiedź #111 dnia: 07.12.2011, 12:25:17 pm »
Jak dobrze nam zdobywać góóóryyyyy.....

Oj!, cóś mnie w ogon kłuje....

Spadam stąd bo mi się pedicure zmarnuje.....

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #112 dnia: 07.12.2011, 14:35:12 pm »
Widzę, że Koreczek odżył, skoro za wspinaczkę się zabrał...:)
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Fausto

• *
    • Harley i reszta życia
« Odpowiedź #113 dnia: 07.12.2011, 16:35:46 pm »
To Kapselek, Aniu  :D A właściwie to wariat a nie Kapsel. Wczoraj podciągał sie na pionowej ściance terrarium tak, że tylne kopyta wisiały mu w powietrzu  :D
Ale Koreczek też odżył...a bardzo się o niego martwiłem...

Offline Fausto

• *
    • Harley i reszta życia
« Odpowiedź #114 dnia: 05.01.2012, 11:54:49 am »
Dzisiaj z u mnie zabłysnęło światełko w tunelu jeśli chodzi o Korka. Jak już wcześniej pisałem od dłuższego czasu jest taki spowolniały i generalnie "zimowy". A najgorsze jest to, że słabo je. Ale dzisiaj dałem mu liść hibiskusa i..zjadł. Zresztą obydwa rzuciły się na tego liścia więc dołożyłem im jeszcze dwa. Kapsel jest bardzo żywy i kontaktowy, je trawę, wygrzewa się, kąpie się i generalnie nie sprawia problemów. A jak go kupowałem to był taki jak Korek w tej chwili. Coś im się pozamieniało...
Wklejam zdjęcie chłopaków w listkami hibiskusa i trawą..

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 49
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #115 dnia: 05.01.2012, 12:01:41 pm »
Trafiłeś w ich gust z tym hibiskusem. :)
Piękne Twoje żółwiki. I żaden z nich nie wygląda na chorego, jak mi się zdaje. Może wraz z wydłużającym się dniem oba nabiorą wigoru i apetytu?

Offline Fausto

• *
    • Harley i reszta życia
« Odpowiedź #116 dnia: 05.01.2012, 12:37:25 pm »
No właśnie, Bemilko. Wydaje mi się, że podjęłaś ważny problem w żywieniu nad, którym wcześniej się nie zastanawiałem. Wygląda na to, że pardaliski jedne rośliny lubią, innych nie lubią a do tego jeszcze gust zmienia im się okresowo. Kiedyś Kapsel nie jadł trawy, tolerował tylko liście mleczu. Teraz trawę je bez problemu a jak kiedyś znalazłem w ogrodzie takiego mlecza, który zakwitł jesienią to żaden z moich chłopaków nawet nie skubnął tego kwiatka. To samo z różą i z bratkami. Kwiatów nie chcą jeść. Liście malwy jedzą a kwiatów nie chcą.
Wygląda na to, że będę musiał założyć plantację hibiskusa. Te, które im teraz daję, dostałem w prezencie od mojej mamy. Mama przytargała je ze Stanów, jakby dowiedziała się, że ja nimi żółwie karmię to chyba ciśnienie niebezpiecznie by jej skoczyło. Kupię w kwiaciarni polskie, może będą jadły..

Offline Fausto

• *
    • Harley i reszta życia
« Odpowiedź #117 dnia: 10.01.2012, 10:41:07 am »
Popełniłem dzisiaj ciężkie wykroczenie ale jestem w desperacji i chyba nie miałem już wyjścia. Jak już pisałem Korek jest strasznie zimowy i przede wszystkim praktycznie nic nie je. Żadnych oznak choroby tylko mało ruchliwy i po prostu nie je. I to już od ładnych kilku dni. I dzisiaj wreszcie mnie złamał. Dałem mu ogórka. Po raz pierwszy w życiu. I zjadł w ilości jakiej dotychczas chyba jadł tylko mlecz. Wreszcie widziałem, że jakby nie jadł od wieków. Na chwilę zszedłem na dół, później wróciłem i oczywiście, dospał się do ogórka i Kapsel. Też rozszarpał go na kawałki. I powiem Wam, że z Kapslem chociaż jeszcze jest aktywny i nawet trochę trawę je to już widzę, że zaczyna być jak Korek. Po prostu zimowy. Nie wiem czy to tak ma być, że one w zimie tak się zachowują czy im cos się dzieje. Mam nadzieję, że to tylko zima..

Offline KamilJ

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #118 dnia: 10.01.2012, 12:41:44 pm »
Czasem trzeba zrobić źle, żeby wyszło to mimo wszystko na dobre.  I ten ogórek to chyba takie mniejsze zło. Trzymam kciuki za chłopaków.
Posiadam dwa żółwie stepowe:D

Offline Dorcia

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #119 dnia: 10.01.2012, 14:11:03 pm »
Ciężkie wykroczenie to zbyt wielkie słowo ;)

Ogórek to właściwie sama woda, wartości odżywcze praktycznie żadne. Prócz tego ma trochę błonnika i witamin. Właściwie poza konkretnymi wskazaniami nie powinno się podawać. Gadziny lubią takie jedzonko a potem trudno je odzwyczaić i przejść na pełnowartościowe.

W Twoim przypadku to może nawet nie takie złe rozwiązanie. Skoro Korek długo nie jadł to takie nawodnienie dobrze mu zrobi.

Zima trzeba przyznać, że nieźle wpływa na kamyki. Ja sama się nie raz zastanawiam jak one to czują, przecież zamknięte w terra, w stałych warunkach powinny być ciągle aktywne. Wystarczy zimniejszy i pochmurny dzień a śpią prawie cały dzień, a jak dzień ciepły i słoneczny to odżywają. A jak już wiosna przyjdzie to całkowity szał w terra :)

Z drugiej strony tak długie niejedzenie też nie jest dobre, bo mimo wszystko coś powinien podjadać, mniej ale jednak.