Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 12.07.2025, 20:10:48 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Kapsel i Korek  (Przeczytany 171933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Fausto

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 10
    • Harley i reszta życia
Odp: Kapsel i Korek
« Odpowiedź #180 dnia: 16.02.2012, 12:29:29 pm »
Jeśli chodzi o dynię to dawałem samą startą na tarce. Roszponkę, rukolę i cykorię dawałem tylko z ogórkiem. Ale samej dyni nawet Kapsel nie chciał jeść a on teraz nie je tylko żre wszystko w ilościach przemysłowych. Większy problem mam z Korkiem bo on bardzo słabo je albo nie je w ogóle.

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #181 dnia: 16.02.2012, 12:46:08 pm »
A skąd masz tę dynię? Może jakaś silnie nawożona. Bo tylko w wątku znalazłam, że to jest "sklep semiramidy"... ;)

Offline Fausto

• *
    • Harley i reszta życia
« Odpowiedź #182 dnia: 16.02.2012, 12:55:04 pm »
A dynia jest właśnie ze "sklepu semiramidy". Chyba jest z ekologicznej uprawy.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #183 dnia: 16.02.2012, 12:56:27 pm »
Też mi się wydaje, że to miał być eko-sklep.To niby powinna być dobra.
U mnie dynię to wcinają jak opętane - a dostają ją raczej sporadycznie z 2x w miesiącu.

Spróbuj im jeszcze z 2 dni dać - może się muszą przyzwyczaić do zapachu.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline KamilJ

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #184 dnia: 16.02.2012, 16:18:59 pm »
Kurcze, szkoda, że takie niejadki, ale już zaraz wiosna, może ona doda im apetytu :)
Posiadam dwa żółwie stepowe:D

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #185 dnia: 16.02.2012, 18:40:01 pm »
Fausto, a może po prostu nie nabrałeś jeszcze wyczucia ile żółwiki powinny dostawać jedzenia, ile potrzebują, przez co najadają się raz i porządnie, a później przez następne dni nie chcą jeść lub jedzą mało. Może Kapsel ma większy apetyt od Korka i jest mniej wybredny to też częściej je. Jeśli nie chudną to nie ma się czym martwić myślę. I tak jak kolega mówi, wkrótce wiosna, jak wszystko zacznie kwitnąć, świeże rośliny z dworu przyniesiesz to może chętniej będą jadły :)

Offline Fausto

• *
    • Harley i reszta życia
« Odpowiedź #186 dnia: 17.02.2012, 10:52:47 am »
Dzisiaj trochę lepiej. Kapsel zjadł swoją normalną porcję, lata po terra i wygląda na szczęśliwego. Korek na szczęście też trochę zjadł. Nie tyle ile zjadał wcześniej ale więcej niż jadł ostatnio. I też trochę połaził po terra, nie była taki śpiący jak ostatnio.
Do jedzenia dostały jak zwykle ogórka, rukolę, roszponkę, cykorię i dodałem trochę drobno pociętej dyni. Kapsel chyba odrobinę tej dyni zjadł ale odnoszę wrażenie, że bez specjalnego apetytu a Korek nie chciał dyni. Widziałem, że wybiera zieleninę.
Prawda jest, że daję im trochę więcej niż zjadają ale nie wydaje mi się żeby Korek dojadał "po kryjomu" bo on ostatnio więcej spał niż łaził. Dzisiaj był trochę żywszy ale teraz znowu poszedł do doniczki.

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #187 dnia: 17.02.2012, 11:14:54 am »
Cześć.Ja też nie wiem ile powinnam dać Tosi jedzenia.Po przeprowadzeniu się do mnie wiadomo,musiała się zaaklimatyzować.W końcu przekupiłam mojego niejadka opuncją,aloesem,startą marchewką i suszkami.Pojadła jak szalona,wygrzała się i poszła spać z zegarkiem w ręku, czyli tak jak jej światło gasiłam o 17.Cóż,moja radośc trwała krótko,bo niestety na drugi dzień wcale nie wyszła i spała do dziś.Jaśnie Pani wstała wyspana i poszła pod lampę i wcale nie wykazuje jak na razie ochoty na jedzonko :D
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #188 dnia: 17.02.2012, 11:26:28 am »
Żółwie tak mają - zwłaszcza zimą.
Moje nawet latem, podczas pochmurnej pogody i chłodu śpią cały dzień lub siedzą osowiałe i nie jedzą.

Moim zdaniem żółwie przebywające w terrariach odczuwają w jakiś "magiczny" sposób pogodę i temperaturę, która panuje na zewnątrz (czyli na dworze, czy jak kto woli "na polu").

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #189 dnia: 17.02.2012, 11:30:57 am »
Widzę własnie po Tosi,że jest ospała.Rzeczywiście,instynktownie odczuwają zimę.Chyba,że mamy żółwie,które podglądają co dzieje się za oknem
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

Offline Dorcia

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #190 dnia: 17.02.2012, 11:45:37 am »
Musi co odczuwają ciśnienie tak jak i my :)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #191 dnia: 18.02.2012, 01:50:25 am »
Trochę inaczej jest ze stepkami a inaczej z lampartami. Stepy teraz teoretycznie maja zimę (jak i u nas za oknem) i powinny spać. A w naturalnym środowisku lamparcich jest teraz lato...czyli upały, wysuszone jedzonko ...i żółwie w ten czas są mniej aktywne, bo teoretycznie pokarmu treściwego jest mniej. Przechodzą rodzaj estywacji letniej. Koło połowy marca powinno być już lepiej z jedzeniem.

A z dyni nie rezygnuj. Ja miałam w zeszłą zimę stepa to parę dni dyni nie ruszał a potem tak mu zasmakowała, że wybierał ją na początku z podstawka. Lamparty to rzucają się chętnie na wszystko odmiennego od siana...więc porównania nie ma.

Offline Fausto

• *
    • Harley i reszta życia
« Odpowiedź #192 dnia: 19.02.2012, 21:25:58 pm »
Dzisiaj jestem na dyżurze, wracam jutro przed południem. Spróbuje znowu dać im dynię. Kapsel jak nie będzie chciał jej jeść to nie ma problemu bo on je wszystko w ilościach przemysłowych (pamiętacie jak pisałem, że jest taki cały czas nieśmiały i nie chce jeść? Teraz jakby ktoś mi żółwia zamienił  :D), trochę gorzej jest z Korkiem ale on ostatnio też troche zjadł. Odnoszę wrażenie jakby czuły wiosnę w powietrzu..

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #193 dnia: 20.02.2012, 10:44:02 am »
Zatem byle do wiosny i powrotu apetytu także u Korka..:)

Offline Fausto

• *
    • Harley i reszta życia
« Odpowiedź #194 dnia: 20.02.2012, 17:05:15 pm »
Ano właśnie. Wróciłem dzisiaj do domu i chciałem szybko dać im jeść. Pokroiłem wszystko co się należy no i dodałem trochę dyni. Kapsel zajął się jedzeniem jak porządny żółw i specjalnie nie patrzył co je tylko jak zwykle niszczył dar natury co popadło w paszczę. Na chwilę wylazł z doniczki Korek i..też się wziął za jedzenie. Co prawda z tej całej zieleniny wybierał tylko ogórka i jadł tak jakby ogórek był naszpikowany gwoździami ale jadł..Po chwili ogórek mu się znudził i wziął się za...siano. Najadł się siana i...poszedł spać do doniczki.

Dodano 21.02.2012, 12:30:39 pm
Ani chybi, idzie wiosna.
Dzisiaj dostały jeść jak zwykle..sałatka z ogórka (mała zawartość), cykoria, rukola, roszponka i oddzielnie tarta dynia. Kapsel płożył się w sałatkę i wyjadał wszystko wokół siebie. Dyni nawet nie ruszył. Po chwili wylazł z doniczki Korek i też zabrał się za sałatkę. I zjadł jej całkiem sporo bez wybrzydzania i wyciągania ogórka. Dyni nawet nie ruszył..
Później obydwa połaziły (Kapsel biegiem), Korek nawet pospinał się trochę na korzeń i na kamienie i poszły spać w siano..
Może rzeczywiście idzie wiosna, Korek jeszcze delikatnie ale robi się coraz bardziej ruchliwy..
« Ostatnia zmiana: 21.02.2012, 12:30:39 pm wysłana przez Fausto »