Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 27.06.2025, 06:00:55 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Lamparcik Kubuś [scalony]  (Przeczytany 105679 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Martin

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 3
Odp: Żółw lamparci (pardalis babcocki)
« Odpowiedź #60 dnia: 02.01.2012, 18:45:26 pm »
No to teraz juz wogole mam dola :'(
Na jednym z anglojezycznych forums (tortoiseforum.org) wyczytalem ze lamparty w wieku okolo 4 miesiecy osiagaja wage 100g i w plusie :o
Tak wiec nasz to juz chyba jest umierajacy ???przy jego 36g wagi.
rowniez wyczytalem przelicznik na minimalna wage zolwia wzgledem jego wzrostu: podnosi sie dlugosc karapaksu w cm do 3 potegi i mnozy przez 0.191 no i wyjdzie nam waga w gramach minimalna jaka powinien miec zdrowy zolw.
Czyli, 5.5^3=166.375 i to mnoze przez 0.191 co daje 31,77g.

No i komu tu wierzyc???

Ogolnie zolwik bardzo malo je, wiec nie ma sie co dziwic ze nie wazy 100g ale czy to poza tym oznacze ze cos jest nie tak???

Teraz to juz nic nie wiem.... ???

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 49
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #61 dnia: 02.01.2012, 20:24:42 pm »
Pewnie Ankan odpowie Ci kompetentnie. Ale ja chcę tylko powiedzieć, że tych przeliczników jest kilka różnych i rzeczywiście są często rozbieżne. Jeśli żółwik jest w miarę aktywny i wygląda zdrowo, to może brak apetytu jest spowodowany tylko zimą i krókim dniem.

Offline Martin

« Odpowiedź #62 dnia: 03.01.2012, 00:01:28 am »
caly czas zastanawiam sie nad tym wszystkim co moglbym robic zle dla zolwia miedzyinnymi przez nadmierna troskliwosc.
Czy wkladanie zolwia prawie kazdego ranka do podstawka od doniczki z ciepla woda moze go stresowac i miec negatywny wplyw z aklimatyzowaniem sie? Przypomne ze mowa o bardzo mlodym osobniku...

Z gory dziekuje za pomoc

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #63 dnia: 03.01.2012, 11:20:44 am »
5,5 cm - to myślę, że gdzieś tak 50-kilka do 60 gr powinien ważyć. Więc jest nieco chudy, ale dramatu jeszcze nie ma.
Staraj się, żeby jadł jak najwiecej - musisz trafić w odpowiedni pokarm.

Ja bym go nie wkadała do ciepłej wody co rano. Daj mu spokojnie wyjść, pogrzać się i zjeść. Jak ma wodę w terro to sam sobie wejdzie do basenu jak będzie chciał. A wykąpać dodatkowo to 1x na tydzień w zupełności starczy.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Martin

« Odpowiedź #64 dnia: 03.01.2012, 20:53:58 pm »
Czy podawal ktos z was zolwiowi endywie- to jakas odmiana cykorii. Moj sie dzis na nia skusil i troszke z niej zjadl.
Udalo mi sie dzis kupic troche jedzonka ktore wydaje mi sie odpowiednie dla lamparta: slodki ziemniak (sporadycznie podawany), liscie rzodkiewki, lucerna, kaktus nopal( oczywiscie bez kolcy), troche cukinii, rukiew wodna a takze kolendry. Do tego posadzilem w domu rzezuche- juz sa sporej wielkosci kielki. Zasialem rowniez: oregano, bazylia, rumianek, cykoria- wszystkie juz przebily sie przez ziemie.
Posialem tez agave, aloes i hibiscusa, ale jeszcze nic nie wyszlo ;D

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #65 dnia: 03.01.2012, 21:11:44 pm »
Ja nie podawałam, ale na TTT podają, że można w niewielkich ilościach. http://www.thetortoisetable.org.uk/site/plants_19.asp?mode=main&catID=88
Nie wiem, czy warto rozmnażać aloes z nasion, to chyba będzie strasznie długo trwało. Pewnie ktoś ze znajomych ma szczepkę i mógłby Ci dać, to bardzo popularna roslina doniczkowa.

Offline Dorcia

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #66 dnia: 03.01.2012, 22:37:32 pm »
Niestety i tak trzeba będzie trochę poczekać i uważać. Długo rosną.
U mnie pięknie wykiełkowało i nagle padło.

Liście rzodkiewki warto samemu uprawiać, rosną ok 4 tygodni tylko, podobnie jak rucola.
Trochę dłużej trzeba czekać na roszponkę, ok 3 miesięcy. Ale czas tak leci ;)

Roślinki doniczkowe kupiłam w kwiaciarni i przesadziłam w "czystą" ziemię. Puszczają już świeże pędy więc niedługo będzie uczta. Z nasionek faktycznie długo będą rosły.
Mam nadzieję, że po dwóch miesiącach już wyjdzie z nich cała chemia.

I w końcu gadzinki się przekonały do suszków, samica w 100%. Moje trawy niestety nie jedzą, a tak pięknie w terrarium rośnie.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #67 dnia: 04.01.2012, 10:14:36 am »
Cykorii trochę możesz dawać, ale jako dodatek a nie główny składnik.

Kaktus nopal - to rozumiem opuncja? Jeśli tak - to jest bardzo OK.
Za to lucerna ma dużo białka - to ją zupełnie sporadycznie dawaj. O ziemniaku też nie słyszałam - rozumiem, że go posiałeś i chcesz dawać kiełki? Reszta Ok.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Martin

« Odpowiedź #68 dnia: 04.01.2012, 17:02:30 pm »
szczerze mowiac myslalem o ziemniaku nie kielkach :P
Ogolnie wiem ze ziemniaka nie moga jesc, ALE to jest sweet potatoe (zwany takze batat albo patat lub wilec ziemniaczany). Myslalem ze robi to roznice. Gdzies wyczytalem ze mozna podawac, nie bylo tylko zaznaczone czy kielki, liscie czy samego ziemniaka.
 Oto sklad sweet potatoe na 100g:
-20.1g weglowodany
-12.7g skrobia
-4.2g cukier
-3.0g blonnik
-1.6g bialko itd.

Narazie jescze mu tego nie podawalem. Nie wiem nawet czy by to jadl ;D
No to co, podawac czy nie? Jezeli nie to jak mozna wychodowac kielki tego ziemniaka?

A pietruszke moze jesc? mam na myli zielona czesc...

Z ta lucerna to ja mam kielki. Czy one tez maja tak duzo bialka?
Kaktus Nopal, mysle ze ma cos wspolnego z opuncja 8) , wygladaja podobnie :D
Zalaczylem zdjecia wiec mozesz porownac.

Wczoraj zolwik nie wlazl wogole do wody, nawet sie nie poszedl napic... Jesli dzis zrobi to samo to przed wieczornym spaniem wsadze go do cieplutkiej kapieli ;D
Czytalem ze ma to bardzo dobry wplyw na funkcjonowanie organow wewnetrznych u zolwi. Po za tym on lubi tam lezec, tak bezwladnie, z glowka na brzegu i tak sobie drzemac. Nie rozumiem tylko dlaczego sam tego nie robi :o tylko trzeba mu "pomagac".

Dzieki za odpowiedzi ;)

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #69 dnia: 04.01.2012, 17:11:58 pm »
Tak, nopale to opuncja: http://www.thetortoisetable.org.uk/site/plants_19.asp?mode=main&catID=262
W tym samym źródle (TTT) nie ma batatów jako takich, ale spokrewniona Ipomoea jako wilec jest dla żółwia zabroniona.

Dodano 04.01.2012, 17:20:53 pm
Tu masz o pietruszce: http://www.thetortoisetable.org.uk/site/plants_19.asp?mode=main&catID=355
Sam widzisz, do not feed.
Kiedyś czytałam, że ma silne właściwości odwadniające, dlatego jest dla żółwi niezdrowa.
« Ostatnia zmiana: 04.01.2012, 17:20:53 pm wysłana przez Bemilka »

Offline Martin

« Odpowiedź #70 dnia: 04.01.2012, 17:47:44 pm »
Bemilka,

bataty to mi wyglada na polskie tlumaczenie Ipomoea batatas i jest z rodziny wilcow, czyli na 100% odpada. OK, to w jaki sposob kielki tych ziemniakow moga byc podawane zolwiom?

Co do pietruszki to kiedys czytalem ze nie ( na TTT), ale pare dni temu trafilem na cos sprzecznego http://africantortoise.com/diet.htm

Tu wklejam cytat z tej diety dla zolwi:

Nutritious chemical free healthy foods are often freely available in your yard or vacant lots.
Grasses, Clovers, Grape, Mulberry & Fig leaves, Dandelion, Plantain (the weed) , Hibiscus (leaves and flowers), Opuntia, Thistles, Chickweed .This link will help you to be able to identify edible plants:
http://www.africantortoise.com/edible_plants.htm

Better of the easily obtainable grocery greens:
Aim for a high Calcium to Phosphorus ratio and low protein diet. When fed in excess, foods high in Oxalates have been implicated in binding minerals including calcium.
Moderation and variety is the key.

Regularly:
Dark Leafy Greens such as: Endive, Watercress,Collard Greens, Kale, Dandelion, Chicory, Escarole, Radicchio, Turnip Greens, Opuntia (smooth or despined)
Occasionally:
Cabbage, Carrots, Carrot Tops, Red Leaf Lettuce, Romaine, Mustard Greens, Alfalfa Hay, Parsley

**** Rarely****:
Swiss Chard, Spinach, Broccoli, Bok choy, Iceberg lettuce, Sweet Potatoes, Sprouts of any kind, Corn, Cucumbers, Beet Greens, Fruit in general.

No i???

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #71 dnia: 04.01.2012, 18:06:24 pm »
No właśnie, też nigdy nie wiem, które z dostępnych źródeł jest bardziej godne zaufania. Niedawno ktoś miał na forum problem z sępolią (Saintpaulia): na TTT jest, że można dawać żółwiom, a na innym forum ktoś napisał, żeby absolutnie nie podawać, bo otruje się żółwia.
Skądinąd w zestawieniu, które podałeś, jest informacja, że od czasu do czasu wolno dawać szpinak, u nas na forum twierdzi się, że nie wolno, bo zawiera on kwas szczawiowy, zabójczy dla nerek. I tak dalej. Sałaty (o czerwonych liściach czy nie) i kapusty też nikt z nas pewnie by dla żółwi nie zalecił.
Kiedyś rozwinęła się tu dyskusja o koniczynie: czerwona tak, biała już niekoniecznie, owszem, liście tak, ale kwiaty już nie. I na pewno nie, jeśli zostały przemrożone, bo wtedy zawierają trujące związki cyjanku... Sam widzisz.
Dlatego chyba z tym batatem bym nie eksperymentowała, za duże ryzyko. No ale ja nie mam pardalisków, może one akurat mogą i lubią.

Offline Martin

« Odpowiedź #72 dnia: 04.01.2012, 18:20:21 pm »
Sadze ze to jakie mamy zolwie ma BARDZO DUZO co do diety tych gadzinek.
W naturze zyja one w tak roznych otoczeniach ze to co jedza rozni sie znacznie. I co dla jednego gatunku bedzie niejadalne dla drugiego moze byc podawane sporadycznie- nie jako glowny skladnik menu.
Zgadzam sie z toba ze wyczytanie wiarygodnych informacji nie jest wcale tak latwe jak by sie wydawalo. Wszystko trzeba dzielic przez 2- to takie moje powiedzenie.
Ale szczerze mowiac moge powiedziec ze im wiecej czytam tym mniej wiem ???
Wszystko przez sprzeczne informacje.
Z jednym sie zgadzam, zadnych ziemniakow dla zolwi, co do pietruszki to moze czasem bym mogl podawac, hee? :D

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #73 dnia: 04.01.2012, 18:25:01 pm »
Może i tak. :) Tylko że teraz, zimą, jest pewnie hodowana na jakichś sztucznych pożywkach, naładowana chemikaliami, więc uważaj. Sam żółwik też może nie będzie chciał jej tknąć, więc problem sam się rozwiąże.

Offline Dorcia

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #74 dnia: 04.01.2012, 18:33:47 pm »
Trzeba przyznać, że nie łatwo. Od jakiegoś czasu walczę ze spisem "pewnych" roślinek i trochę zaczynam wątpić :(
Strony nie zawsze rozgraniczają gatunki, często są sprzeczne, itp.
Myślę, że najrozsądniejszym jest "przyjrzeć się" naturalnemu środowisku, skonfrontować to z realiami i uzupełnić o roślinki, co do których nikt nie ma wątpliwości.
Z czasem będzie się baza powiększać :)
Ankan napisała bardzo fajny artykuł o lampartach, sporo jest możliwości żywieniowych na początek. Niedługo będzie można siać nowe żarełko :)
Trochę trwa i łatwo nie jest ... ale jaka frajda będzie później :)