Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 18.06.2025, 08:18:34 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Żółw lamparci Tuptuś  (Przeczytany 261921 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
Odp: Żółw lamparci Tuptuś
« Odpowiedź #195 dnia: 08.06.2013, 11:28:32 am »
Fajnie, że maluszek ze słońca korzysta...:)
Ja swoje dziś z rana wyniosłam na balkon - ale coś jak na złość się chmurzy i nie wiem czy za chwilę ewakuacji nie będzie..:(

A te drewienka czasem mają taki ciemniejszy odcień i nie są zupełnie białe, to pewno od gat. drzewa zależy.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #196 dnia: 08.06.2013, 14:04:10 pm »
Wspinala sie po pionowej scianie,zsuwala miedzy murem i siatka.Uciekla mi 4 razy,a przy ostatniej ucieczce nie bylo jej 2 tyg.Mowie Ci ile ludzi z forum gotowych bylo przyjechac i ja szukac :-).Powiadomilam wszystkich mozliwych sasiadow,weterynarza i schronisko.Znalazla sie dwa domy dalej,podczas koszenia trawy.Plakalm jak szalona.Dorcia systematycznie do mnie dzwonila,to az mowic nie moglam i tylko tabletki na bol glowy lykalam :-D.Wszystko dobrze sie skonczylo.Ma malpa syndrom uciekiniera.Po zimie jak trafila na wybieg,to obeszla caly mur i patrzyla ktoredy uciec.Potem weszla na najwyzszy punkt na wybiegu i zniego sie rozgladala.Zawsze jak lokalizuje zolwie to w pierwszej kolejnosci patrzymy gdzie jest Tosia :-)
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

Offline Lulka

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #197 dnia: 08.06.2013, 14:35:39 pm »
No nie wytrzymam! Ale mała cwaniara  :laugh: Jakie szczęście, że została znaleziona. Mój Dziubek od rana biega po terrarium jak szalony i wspina się po szybach. Już dwa razy ,,tańczył breakdance" na skorupie  :D Na szczęście byłam w pobliżu. Martwię się, że kiedy wyjdę a taka sytuacja będzie miała miejsce Tupson może parę godzin spędzić do góry nogami  :( Masz może na to jakąś radę? Nie chciałabym żeby stała mu się jakaś krzywda! Na balkon go nie wynoszę w taką pogodę, słońca jak na lekarstwo a jest jeszcze taki malutki i nie chciałabym żeby się przeziębił. Dziękuję za historię o Tosi  :) Już polubiłam tego Twojego żółwika!

Dodano 08.06.2013, 14:46:22 pm
Wyszło wyczekiwane słonko i tym samym Tup poszedł na balkonowe i już kosi koniczynkę jak szalona bestia  :laugh: już świruje w tym terra... Tym bardziej, że od czasu do czasu jeździmy do rodziców i tam hasa po całym ogrodzie. Zaznał wolności i terrarium jest dla niego jak klatka  :( No ale cóż ja mam na to poradzić. Inne żółwiki żyją w jeszcze gorszych warunkach. Robię dla niego co mogę...
Tosiu, jutro jedziemy z Mężem do rodziców na wieś (40 km od Łodzi). Prognozowana temperatura na niedzielę to 26 stopni, zachmurzenie, deszcze i możliwe burze... Jak myślisz brać go ze sobą? Wiesz, ja ciągle się boję, że może się przeziębić  :( a tego bym chyba nie zniosła  :( Doradź coś jako doświadczony hodowca. Z góry dziękuję  :-*
« Ostatnia zmiana: 08.06.2013, 14:46:22 pm wysłana przez Lulka »

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #198 dnia: 08.06.2013, 14:54:11 pm »
A tam doswiadczony hodowca.Ucze sie kazdego dnia jak kazdy.Ja bym zabrala.U nas miala byc burza,a upal taki,ze ledwo dycham.Zolw,zywa istota i przewroci sie nie raz.Nie odwroci sie sam?Moja Matylda tez kiedys tak lezala,a ze ona plaska i slaba byla,to nie dala rady sie obrovic.Guciu tez kiedys na skorupie wyladowal,a ze on znowu bez lapy byl,to tez problem

Offline Lulka

• **
« Odpowiedź #199 dnia: 08.06.2013, 14:59:28 pm »
Mój Boże biedny Gucio  :'( Jestem tutaj nowa i takie historie wywołują o mnie łzy  :'( Może i Tupson sam się odwrócił! Czort wie co mu do głowy strzela, kiedy w domu nie ma nikogo. Teraz biega po skrzynce i zrywa sobie liście koniczynki, a że koniczynka wysoka to i łeb musi wysoko zadzierać  :laugh: Pracowity to on jest, nie ma co  :laugh:

Dodano 08.06.2013, 15:00:53 pm
A że małpiszon ma 100 pomysłów na minutę, to zaraz pewnie będzie opracowywał plan ucieczki  :laugh:

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #200 dnia: 08.06.2013, 15:15:57 pm »
Trafil Ci sie lobuz.Guciu zas w tym roku,przeszedl za teczowy mostek i na pewno dostal nowa lapke :-)

Offline Lulka

• **
« Odpowiedź #201 dnia: 09.06.2013, 10:20:04 am »
Witajcie moi mili w gorące niedzielnie przedpołudnie  :-*
Załamana wiadomością o śmierci Strzałeczki ocieram łzy i modle się o żółwiczy raj dla stworzonka  :'(
Ja postanowiłam, że zabiorę Tupka do rodziców na działeczkę. Tupcio będzie podróżował w darni, ponieważ obiecałam Tacie, że darń którą co tydzień wykopuje mi z ogrodu będę przywozić z powrotem i wkładać w dziury, które dla mnie kopie w trawie! W drodze powrotnej Tupcio już pewnie będzie słodko spał wymęczony hasaniem. Ostatnim razem, kiedy się tak wybiegał nie miał siły nawet wejść do kryjówki tylko usnął przy miseczce z wodą  :laugh:
Miłego dnia dla wszystkich  :-*

Offline andzia

• **
  • Reputacja: 6
  • Klementyna i Melania
« Odpowiedź #202 dnia: 09.06.2013, 22:18:16 pm »
I jak Tuptuś się wyhasał?
Pozdrawiam, Aneta i Gadzinki :)

Offline oliwka660

• *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
« Odpowiedź #203 dnia: 09.06.2013, 22:31:53 pm »
Pewnie biegał jak szalony jak miał dużo miejsca  :D
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D

Offline Lulka

• **
« Odpowiedź #204 dnia: 09.06.2013, 22:42:17 pm »
Drogie dziewczynki
Niestety wyjazd na wieś okazał się bezcelowy. Tupson połaził z 15 minut i zerwał się wicher, który przeistoczył się w burzę. Następne dwie godziny spędził w aucie w dużym pudle z darnią. Jedynym pozytywem było zerwanie świeżynki i wykopanie pięknej darni z ogrodu. Teraz maluch od godziny 18 smacznie śpi. Około 22 wyłączyłam mu światło. Mam nadzieję, że mi kataru nie dostanie bida. Ważyłam go dziś i nie przytył nawet grama a chyba nawet mi schudł. Ze 164 gram na 163 gramy. Dzięki za zainteresowanie.
PS. Czy mogę podać liście malin i winogron?

Offline oliwka660

• *
« Odpowiedź #205 dnia: 09.06.2013, 22:44:30 pm »
Liście winogron możesz  :)
U mnie też się zerwał wicher po południu, no niestety taka natura  >:(
Na pogoda to też by się już mogła zdecydować  ::)

Offline andzia

• **
  • Reputacja: 6
  • Klementyna i Melania
« Odpowiedź #206 dnia: 09.06.2013, 23:03:05 pm »
Liście malin też możesz podać, moje jedzą  :D
A ta pogoda to trochę dobijająca już jest  >:(
Pozdrawiam, Aneta i Gadzinki :)

Offline Lulka

• **
« Odpowiedź #207 dnia: 10.06.2013, 08:44:15 am »
No właśnie z tym jest problem, że Tupson ma na talerzyku skrojone wszystko co mogę zdobyć, a i tak wybiera smaczki, które lubi, tzn. pokrzywę i ewentualnie mlecz. Nic innego nie wchodzi w grę. Jego ulubione zajęcie to żerowanie na koniczynce w terra, a jak skubnie coś dodatkowo to elegancko wypluje  :laugh:

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #208 dnia: 10.06.2013, 10:41:12 am »
Oj, to sobie nie poużywał..:(

A w Łodzi nawet ładnie było i dopiero koło północy burza się ruszyła.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline oliwka660

• *
« Odpowiedź #209 dnia: 10.06.2013, 11:51:46 am »
U mnie burza była straszna!  >:( Ja się potwornie boję burzy a na dodatek Frania była na wybiegu to już w ogóle umierałam ze strachu  :laugh:
Mieszkam nie daleko cmentarza to jak trzesnęło to każdy na Równe nogi wstał   :o