Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 15.06.2025, 19:49:28 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Tofik - grek, który okazał się mauretankiem [scalony]  (Przeczytany 138905 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline żółwiasta

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 5
Odp: Nowe terrarium: ze sklepu czy projekt własny
« Odpowiedź #120 dnia: 18.11.2012, 22:15:08 pm »
U mnie nie było problemu bo mieszkam na peryferiach  :P
Ale super że tobie się udało w końcu znaleźć
Pozdrawiamy, Kasia i Diego ;)

Offline Dorcia

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #121 dnia: 19.11.2012, 00:43:18 am »
Super i jak szybko :)
A jak skubaniec zareagował na zmiany?

W kwestii odległości uvb, jeśli już to proponowałabym jednak 30 cm od zwierzaka a nie od podłoża, choć jeśli masz tę najmocniejszą to może nawet i ciut wyżej.

Na torf odkwaszany też trzeba uważać, bo odkwaszany może być i mocną chemią. Choć w sumie i tak całej prawdy z reguły nie napiszą więc trudno tu wyczuć :/

Również proponowałabym jak najszybciej usunąć pinezki, trochę są ryzykowne, szczególnie że w kolorach atrakcyjnych dla gada. Taker jak najbardziej wskazany.

Z gliną problem bo i sezon wędkarski zakończony, za kilka miesięcy będzie o nią łatwiej ;)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #122 dnia: 19.11.2012, 10:03:19 am »
Terro b. fajnie wyszło..:) Lokator zadowolony?

Te wystające pinezki też bym zdjęła - moze się nimi żółw zainteresować. Jak pinezki - to kup takie zwykłe, metalowe z płąskimi łebkami - to się wtedy wciskają mocno w płytę i na pewno się gadzior do nich nie dobierze.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #123 dnia: 19.11.2012, 10:12:36 am »
Ciekawa jestem jak się gadzina przestawi z podłogi na terrarium. Zawsze to jednak ograniczona przestrzeń.
Oczywiście gratuluję, kawał roboty :)

Offline Fik

• *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #124 dnia: 19.11.2012, 10:17:12 am »
Przedwczoraj gdy pierwszy raz wsadziłem popaprańca do terrarium to zachowywał się jak kompletny ignorant.Przeszedł że strefy mokrej do suchej i położył swą gadzią dupule pod żarówką..I tak do końca dnia mu zeszło czyli 2 godziny..bo terre skończyłem koło 18:00.
Sam oczywiście łądnie go musiałem ułożyć w kryjówce..on oczywiście dwa razy dupule podnosił i gnał na ciepły jeszcze kamień.
Wczoraj pierwszy cały dzień w terrarium. Po zapaleniu żarówek po około 3-5 minutach gadzinka wstaje i gna na kamień. I tak pół dnia mu zeszło na tym kamieniu..gdy już się nagrzał zaczoł chodzić, oglądać...przy okazji zapaskudził cały basen że się błoto zrobiło..bardzo zainteresowala go jakaś gąsienica przywleczona z darnią, wogóle pełno owadów mam w terrarium  ;D Mało je, ale wczoraj sam z własnej woli zjadł suszke co to sobie na ziemiorze lezała! Sukcesss..
Dziś rano zabrałem go z terry by go wykąpać. Jedno co od razu rzuciło się w oczy..to jego skóra. Wcześniej miała pełno łuszczącego sie naskórka, na łapkach, między łapkami i główką..nie wyglądało to za ładnie, takie wrazenie zniszczonej, wysuszonej skóry sprawiało.Odpadały czasem całe płaty naskórka.Teraz tego nie ma! To znikło natychmiast. Skóre ma gładką,jędrną i  żadnego naskórka nie widać. Jako że łuszczący się naskórek jest biały to być może dlatego wydaje mi się że ogólnie sciemniał. :)

Wczoraj też mierzyłem temperature bezpośrednio pod lampą grzewczą wynosi ona 40 C.

Jak narazie nie wiem jak rozwiązać problem z miseczką na jedzenie. Mimo że jest mała wchodzi do niej rozwala wszystko po całym terrarium. Narazie całkowicie ją wyciągnołem a żarcie dla gadziny rzucam na kamień koło żarówki, stamtąd łatwo też to pozbierać, a i też nie zgnije tylko co najwyżej suszki się zrobią. Troche się jeszcze martwie tym że jedzenie jeśli już je oblepione torfem troszke bywa..czy czasem mu to nie zaszkodzi.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #125 dnia: 19.11.2012, 10:39:31 am »
To za wysoka temp. 35 stopni to max co powinno być pod lampą.
To albo żarówkę trzeba wyżej powiesić albo zmienić na 25 W.

Miskę z jedzeniem postaw na darni, to nie będzie się tak ziemia do niej dostawała. A podłoże bez darni dobrze ubij, żeby się tak do łap nie przyczepiało.

Offline Fik

• *
« Odpowiedź #126 dnia: 19.11.2012, 10:58:13 am »
Już zmieniam temperature na 30-35..
Ankan na terrarium.com. wyczytałem że temperatura bezpośrednią pod żarówką grzewczą dla zółwi to 35-40 C. W strefie mokrej temp. 26-30 C wilgotność 70-75 %.
W strefie suchej wilgotność 30-50 % no i temp. pod lampą 35-40 C.

Mogłabyś skorygować te dane, wydaje mi się że są one bardzo ważne.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #127 dnia: 19.11.2012, 12:15:28 pm »
35-40 stopni to za ciepło. Taka wysoka temp. to dla gwiaździstych co najwyżej.
Wiesz - to jest trochę tak - zalecenia jedno a praktyka to drugie. Dla lampartów też takie wysokie temp. zalecają, a moje mają 31-33, max. 34 pod lampą. Dzięki temu, że się tak nie grzeją nie przeziębiają się przy przystawianiu na wybieg.
W reszcie strefy suchej - w zależności od odległosci od lampy masz w przedziale 30-26 stopni.
W strefie wilgotnej to ja mam gdzieś w okolicach 24-26 stopni.
Wilgotność - to bardzo sie waha - strefa sucha 40 - kilka - 50 - kilka; wilgotna - 60-75%. Noc między 50-kilka a blisko 70%.
Twój żółw moze mieć i chłodniej niż 24 w wilgotnej. W nocy też spokojnie może mieć 18 stopni.
Wilgotność też się będzie Ci wahać w zależności nawet od aury na zewnątrz - wystarczy byś pilnował, żeby nie było poniżej 40 i powyżej 80% non stop. Przy czym jak żółw ma ziemię/darń i basen z wodą to poniżej 50% nie będzie Ci spadać.

Offline she

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #128 dnia: 19.11.2012, 21:14:42 pm »
Żółwiasta ja też nie miałem z tym problemów, ale kupowałem w półmiejskim sklepie ogrodniczym na peryferiach, był i torf i ziemia bez jakiegokolwiek dodatku.

nie ma czegoś takiego jak bez dodatku. Zawsze coś jest- ziemia czy torf leżą w workach niewiadomo jak długo, dlatego muszą mieć w sobie jakiś składnik, który zapobiega np. pleśni, grzybom.... Poza tym zadajmy sobie pytanie co to są nawozy- to nic innego jak składniki mineralne, makro i mikroelementy, a każda ziemia- KAŻDA nawet w naturze posiada coś takiego w swoim składzie tylko, że w innych ilościach i to zapewne zależy od klasy ziemi.

Offline Fik

• *
« Odpowiedź #129 dnia: 19.11.2012, 23:02:56 pm »
No oczywiście że każda ziemia coś zawiera naturalnego bądż nienaturalnego.
No ale równiez nie będzie problemów z ziemią którą wykopiesz w lesie i wsypiesz do wora który będzie tylko oddychał..z dziurkami. Tak jak i ten torf który kupiłem, wysypywał mi sie po drodze z powodu dziur w worku.

Offline Fik

• *
« Odpowiedź #130 dnia: 26.11.2012, 14:53:25 pm »
Mam do Was pytanie co do kryjówki mojej  gadzinki:
Tak ona wyglądała w surowym stanie.

A tak wygląda teraz:

Skrytykował ją  Rumek...ja tez co do niej zaczynam mieć pewne mieszane uczucia.
Przede wszystkim gadzinka tam sama nie wchodzi..ale zbijam ten argument tym że woli kamień , który kojarzy mu się z ciepłem. Więc tam woli zasypiać ...a do kryjówki za cholere sam nie wejdzie.Także ręcznie Tofika tam wkładam..po czym on wychodzi z niej na kamień  i ja robie znowu to samo (często kilka razy) .Gdy był nieszczęsnym "podłogowcem" sam zawsze zasypiał w jednym miejscu.

Sama kryjówka jest od dołu poprostu podłożem, czyli torfem. Otoczona jest trochę wyżej położonymi darniami trawy..także żółwik na tym torfie jest w zagłębieniu na jakieś 2 cm. Od góry delikatnie zasłania ją Zielistka.

Czy takie cos tak powinno albo może wyglądać?

« Ostatnia zmiana: 26.11.2012, 15:00:38 pm wysłana przez Fik »

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #131 dnia: 26.11.2012, 15:26:26 pm »
Daj mu spać, gdzie chce..:) Może z czasem się do kryjówki przekona - jak nie to może spróbuj jakoś ją dookoła obudować (może jakaś ścianka z patyczków albo korka), żeba taka norka powstała. Chętniej żółwie się chowają w miejscu gdzie są całe przekryte.

Offline Fik

• *
« Odpowiedź #132 dnia: 30.11.2012, 23:10:09 pm »
A dziś poraz pierwszy poszedł spać sam w to miejsce do tego przeznaczone. Nie wiem czy czasem nie uciekał przede mną bo przyniosłem mu po 12 h nieobecności trzykrotke. No oczywiście z OBI   :) To ma na mikołaja i juz niech lepiej  nie woła że chce jeść  ;D
tak wogóle to widze że przestawia sie na zioła..zdarza si e mu zjeść suszke ale tylko wtedy kiedy ja jestem bardziej uparty niż on...a potem w nagrode dostaje cały pęk mleczy za to że tą suszke zjadł. Mlecze to w tej chwili dla niego jak kiedyś pomidory. Albo one albo nic.
Tofik to osobnik alergicznie uczulony na JBL HERBIL, ja mu go wmuszam na siłę. Wygląda to mniej wiecej tak że zawijam 1/3 granulki JBL w mleczu jedząc mlecza on go dostaje do paszczki...a potem go wypluwa. Ja wtedy go podnosze i mu palcami nie daje wypluć tego..trzymam go główką do góry by choć siła grawitacji JBL Herbil działa na moją korzyść  ;D

Generalnie sa problemy, ale je i już nie je śmieci. Za rok napewno gadzinke będe zimował.
« Ostatnia zmiana: 30.11.2012, 23:12:03 pm wysłana przez Fik »

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #133 dnia: 30.11.2012, 23:30:12 pm »
Gratuluje postepow :) z tym JBL em go tak nie mecz, mozesz rozmoczyc to w wodzie i mieszac mu np z mleczami

Offline Fik

• *
« Odpowiedź #134 dnia: 01.12.2012, 00:37:26 am »
Tak robiłem na początku, rozmaczałem na papkę JBL i paprałem w nim mlecza...ale wtedy nie było szans że wogóle ugryzie mlecza.
Ja nie wiem jak zmysł powonienia jest rozwinięty u żółwików..ale wychodzilo by na to że bardzo. Mlecz upaprany JBL pachnie nim intensywniej...suchy i zawinięty za to nie.