Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 12.03.2025, 05:33:14 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Gracja  (Przeczytany 42971 razy)

Offline Jacoby

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Gracja
« dnia: 30.08.2024, 10:30:38 am »
Witam
Wyruszyłem właśnie z Lublina,gdzie wczoraj zostałem wybrany ( patrzyła się na mnie) przez Grację ( imię wybrane przez koleżanki z elektrociepłowni w Lublinie).
Dorosła samica żółwia stepowego, znaleziona miesiąc temu na jednym z osiedli w Lublinie.
Musiała żyć na podłodze,bo to,co widać na zewnątrz, ściska za serce. Wiem już,że ze stawami też nie najlepiej.
Wiem,że czeka mnie długa droga w leczeniu jej.
Na wybiegu była wręcz maltretowana przez inne samice.
Bartek powiedział, że cieszy się że adoptuję ją, bo....
Sami oceńcie.
Pozdrawiam
Mój tata straszył mnie, że jak nie będę się uczył, pójdę do łopaty. Po co uczyłem się jak i tak, w wolnych chwilach, idę do łopaty.

Offline Jacoby

• *
Odp: Gracja
« Odpowiedź #1 dnia: 25.09.2024, 12:36:57 pm »
Witam
Gracja jest po badaniach krwi.
Oprócz niskiego stanu wapnia, ma również kłopoty z nerkami. 
Zwiedziła już gospodarstwo moich rodziców, wybieg balkonowy.
Teraz siedzi w terrarium.
Zdjęcie przedstawia innego żółwia (chyba) ;).
Pozdrawiam
Mój tata straszył mnie, że jak nie będę się uczył, pójdę do łopaty. Po co uczyłem się jak i tak, w wolnych chwilach, idę do łopaty.

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 782
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
« Odpowiedź #2 dnia: 28.09.2024, 18:27:28 pm »
Bardzo ładna ta Twoja Gracja  :)
Widać, że po przejściach, ale pod Twoimi skrzydłami na pewno wyjdzie na prostą.
Wszystkiego dobrego dla niej!
Wrzucaj regularnie jej postępy tutaj na forum

Offline Jacoby

• *
« Odpowiedź #3 dnia: 07.10.2024, 07:46:48 am »
Witam
Weta zaleciała kurację Allupollem na wysoki stan kwasu moczowego.
 Gracja chyba jednak zimowała, bo od  prawie dwóch tygodni zachowuje się
jakby miała narkolepsję. Jeść też za bardzo nie chce. Raz na trzy, cztery dni wcina pół miski posypanej startą sepią (uzupełnienie niskiego stanu wapnia). Wtedy udaje się jej podać kawałek tabletki.
Weta kategorycznie zakazała zimowania z powodu właśnie nerek.
Kąpię ją dwa razy w tygodniu.  Z racji rozmiarów - w wannie. Zawsze wypróżnia się oraz oczyszcza.
Pomimo spania, tyłek zawsze trzyma pod włączonymi lampami grzewczymi.
Takie z nią teraz mam przeboje....
Pozdrawiam

Offline Jacoby

• *
« Odpowiedź #4 dnia: 17.02.2025, 12:54:51 pm »
Witam
Podawanie Allupolu stało się problematyczne,
bo Gracja to dojrzała i cwana żółwica - sposób podawania tabletki rozgryzała po paru dniach i musiałem kombinować inny sposób (rozcieranie do pokarmu, zawijanie w liść cykorii - dawało efekty max przez tydzień).
Klątwa wątroby wraca - Gracja po ostatnich badaniach wykazuje poprawę pracy nerek, za to wątroba daje o sobie znać.
Teraz kąpiele w dosyć silnym ( 5 ml /litr) roztworze biogreena (namiastka sodiazotu). Dodatkowo - co tydzień zastrzyki, po których dostaje przykurczu nogi.
Skubana - kiedy nikt nie patrzy, nogę wysuwa i normalnie idzie. Kiedy zauważy, że jest obserwowana, nogę podkurcza i porusza się tylko na łapach. Dzisiaj kolejna wizyta.
Z niecierpliwością czekam na szybką i ciepłą wiosnę - tak, aby mogła zmienić terrarium na wybieg balkonowy.
Na fotkach - kąpiel w misce ( wanna pochłania zbyt dużo biogreena i na wizycie u nieludzkiej pani doktor.
Pozdrawiam

Offline Kenet

• **
« Odpowiedź #5 dnia: 18.02.2025, 08:30:07 am »
Cześć. Tak niestety jest z żółwiami po przejściach. Wieloletnie zaniedbania i zniszczenia w organizmie dają osobie znać co jakiś czas. Dlatego jeszcze większy szacunek dla Ciebie, że podjąłeś się opieki nad Gracją. Dużo zdrowia dla niej!
Faktycznie, żółwie o wiele lepiej czują się na dworze bo to dla nich jak naturalne środowisko. Wtedy jej stan powinien się znacząco poprawić :)

Offline Jacoby

• *
« Odpowiedź #6 dnia: 20.02.2025, 13:43:49 pm »
Cześć. Tak niestety jest z żółwiami po przejściach. Wieloletnie zaniedbania i zniszczenia w organizmie dają osobie znać co jakiś czas. Dlatego jeszcze większy szacunek dla Ciebie, że podjąłeś się opieki nad Gracją. Dużo zdrowia dla niej!
Witam
Dzięki za miłe słowa.
Przed adopcją czułem, że wezmę najbardziej skrzywdzonego przez człowieka żółwia. Gracja najprawdopodobniej została schwytana na wolności.
Przemycona w warunkach, które powodowały, że na 10 przemycanych żółwi, przeżywał jeden ( lata 90-te). Ona przeżyła. Przeżyła również  ohydne warunki, które odcisnęły swoje piętno na niej.
Sam już nie jestem młody. Ale zrobię wszystko, aby Gracja swoje lata przeżyła w warunkach jak najbardziej dla niej komfortowych pod odpowiednią opieką weterynaryjną.
Niestety - ma swoje nawyki, z którymi muszę się mierzyć i znajdować rozwiązania (nie chce skubać sepii, podawanie jakiejkolwiek tabletki to wyzwanie).
Widzę, że forum chyba zanika - od wielu miesięcy jesteśmy jedynymi osobami, któe cos piszą.
Pozdrawiam

Offline Kenet

• **
« Odpowiedź #7 dnia: 20.02.2025, 20:08:11 pm »
I dlatego brawa dla Ciebie. Na pewno dasz radę!
A co do forum to ono już praktycznie umarło. Natomiast ja pamiętam jak od 2015 roku ludzie tutaj pomagali mi w opiece nad swoim żółwiem. I pamiętam ile się tutaj nauczyłem. Dlatego przysięgłym sobie że choćby nie wiem co się działo to będę tu zaglądał codziennie, bo może ktoś jest w trudnej sytuacji i nie będzie wiedział co robić a to miejsce będzie ostatnią deską ratunku. Dla takich ludzi to miejsce powstało i dlatego ja tutaj byłem, jestem i będę aż do końca moich dni…

Offline Jacoby

• *
« Odpowiedź #8 dnia: 06.03.2025, 12:51:12 pm »
Witam
Gadzinka ma coraz większy apetyt, a mimo to schudła od ostatniej wizyty o 25 gram. Nie ma już "kilo żółwia" tyko trochę mniej.
Siły za to jej przybyło - z największym trudem utrzymałem ją podczas aplikacji zastrzyków na wątrobę.
O dziwo - przyzwyczaiła się do kąpieli w misce (do 15 minut oczywiście, potem chce wyjść).
Wybieg zasiany dwa tygodnie temu koniczyną czerwoną, mniszkiem lekarskim, stokrotką i babką lancetowatą.
Niech mi ktoś powie, że żółwie nie mają mimiki twarzy.
Poniższe zdjęcia potwierdzają to, że mają.
Pierwsze zdjęcie będzie na koszulce, jaką sobie zamówiłem. Z tyłu będzie napis: "Pracuję tylko po to, aby mojemu żółwiowi żyło się lepiej.
Pozdrawiam

Offline Kenet

• **
« Odpowiedź #9 dnia: 09.03.2025, 11:24:29 am »
Pięknie wygląda! Już niedługo ma nadejść prawdziwa wiosna to sobie Gracja pobiega na wybiegu zewnętrznym. Pokaż jak ten wybieg będzie wyglądał bo zapowiada się bardzo ciekawie :)

Offline Jacoby

• *
« Odpowiedź #10 dnia: 10.03.2025, 10:11:10 am »
Witam
Wybieg  (1,5 x 1m, czyli połowa balkonu )to obecnie goiła ziemia z wysianymi nasionami. Czekam aż powschodzą.
Wtedy powrzucam jakieś przeszkody typu korzenie kamienie. Czeka mnie jeszcze zmontowanie miniszklarenki (60x60 cm).
Wiem już ,że żółwie najbardziej źle znoszą szok termiczny, dlatego poważnie rozważam montaż żarówki grzewczej w szklarence.
W czwartek  (13.03) kolejna wizyta. Znowu będzie obrażona gadzina....
Pozdrawiam