Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 17.06.2025, 13:12:26 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Madzia  (Przeczytany 14596 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline madziażółw

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Madzia
« dnia: 17.11.2011, 11:39:26 am »
Witam!
Jestem tu nowa. Chciałabym żebyście ocenili moją  żółwicę  '' fachowym okiem''. Niestety mieszkam w małej miejscowości i w promieniu 100 km nie ma żadnego weta, który znałby się na żółwiach Wydaje mi się że ma trochę za długi dziób. Czy myślicie że może mieć ok. 17 lat?

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
Odp: Madzia
« Odpowiedź #1 dnia: 17.11.2011, 13:39:24 pm »
Hej :) Żółw na zdjęciach wygląda dobrze, jest równy- może to sugerować odłów... Czy ma 17 lat? Myślę, że może mieć nawet i więcej ponieważ wydaje się być spory. Słabo opisałaś swojego zwierzaka. Opisz dokładnie jakie ma wymiary, czym karmisz, czy posiada terrarium z lampą uvb i grzewczą, czy ma wybieg letni na słońcu, czy zimuje. Oczka moim zdaniem delikatnie opuchnięte- choć mogę się mylić, zdjęcia... Piękna samica stepowa, wydaje się być tłuściutka  :P
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #2 dnia: 17.11.2011, 13:46:40 pm »
Dziób faktycznie za długi - możesz spróbować sama skorygować pilnikiem. Poza tym piękny żółw :)  i o stanie jej zdrowia na podstawie zdjęc niewiele więcej można powiedzieć. Gdybyś opisała warunki w jakich żyje i żył to pewnie moglibyśmy powiedzieć coś więcej - co MOŻE mu dolegać.

Offline madziażółw

• *
« Odpowiedź #3 dnia: 17.11.2011, 14:57:00 pm »
Madzia mieszka u nas 10 lat ,kupiona w zoologiku nie wiadomego pochodzenia(wtedy jeszcze można było handlować jak kto chciał).Straszny niejadek jak ją kupiliśmy nic nie chciała jeść przez ok 9 tyg!!Do tej pory lubi jak się ją karmi nawet jak jest na wybiegu i ma mnóstwo zieleniny.Nie znosi suszu i wody.
Dł pancerza ok 21 cm waga ok 1200g.Nie zimowała nigdy,u nas mieszkaniu było za ciepło,a co do lodówki nie mieliśmy przekonania.Nasz wet nie miał pojęcia o żółwiach tak że trochę się baliśmy,że się nie obudzi.Do tej pory nie korygowaliśmy jej dzioba,ale teraz zauważyłam,że jej urósł-spiłować takim zwykłym pilnikiem do paznokci?Pazury nieraz jej przycinałam cążkami dla psów,ale teraz widzę ,że tak daleko jest ten trzpień,że nawet przy przycinaniu samej końcówki pazur krwawi,więc jej odpuściłam manicure :)
Mieszka w terrarium wyłożonym płaskimi kamieniami z korą kokosową i sianem w norce,żarówkę ma grzewczą i kaloryfer jako jedna ze ścian - zimą tam chętnie przebywa.UVB nie mam,ale jak tylko jest ciepło urzęduje pod domem na wybiegu.Karmimy latem gł.mleczem,babką,czerwoną koniczyną kwiatami i czasami pomidorem  takim z ogródka.Zimą dostaje susz z tych samych roślin,ale o zgrozo na melonie :o ,bo inaczej nie chciała jeść w tym roku spróbujemy moczonego.U was się dowiedziałam,że mnóstwo roślin jeszcze jest jadalnych więc ponieważ mam obecnie 18 ha łąk na pewno coś Madzi znajdę :D Mam tylko pytanie jakie rośliny powinny być podstawą diety,bo czytam ,że coś jest jadalne,ale lepiej nie dawać za dużo albo ,że inni uważają ,że nie jadalne itp. i bądź tu mądry.Czy należy podawać jakieś dodatki np sepię ?Czy trzeba żółwia odrobaczać profilaktycznie jak psy?Ona tylko 2 razy była odrobaczana Pyrantellum jak ja kupiliśmy.

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 17.11.2011, 18:51:15 pm »
Dziób pilnikiem, albo ostrożnie cążkami.
Jako podłoże w terrarium najlepsza jest mieszanka gliny z piaskiem i/lub ziemią. Terrarium powinno stać z dala od kaloryfera, bo bardzo wysusza powietrze, a odpowiednia wilgotność jest bardzo ważna dla żółwia, odpowiednią temperaturę osiągniesz dzięki żarówce np 40W lustrzance. UVB jest konieczne dla prawidłowego syntezowania wapnia. Do jedzenia warto dodawać sepie, a najlepiej taką mieszanke Ca z różnych źródeł jak np węglan wapnia, skorupki jaj, sepia i trochę  Ostercalu.
Jako podstawa diety to najlepsze będą mlecze, pokrzywa i babka (i lancetowata i zwyczajna).
Odrobaczanie profilaktyczne to moim zdaniem głupota w przypadku każdego zwierzęcia. Po co ładować w organizm chemię? Przecież badanie kału to nic strasznego, lepiej sprawdzić czy jest w ogóle po co odrobaczać.
Ogólnie radze Ci odstawić wszystkie warzywa i owoce, od czasu do czasu (rzadko, np raz w miesiącu) możesz podać marchew lub dynie.
Do zimowania mam nadzieje się z czasem przekonasz.
I to chyba tyle ode mnie póki co.... :)

Offline madziażółw

• *
« Odpowiedź #5 dnia: 17.11.2011, 20:41:16 pm »
Dzięki za odpowiedź,co do kaloryfera to nie da się narazie nic zmienić ze względu na
ciasnotę :(Myślę,że powietrze nie jest aż tak bardzo suche,bo obecnie mieszkamy w starym domu jednorodzinnym i generalnie panuje tu wilgoć :(W poprzednim mieszkaniu w blokach pewne było o wiele bardziej sucho chodź z dala od kaloryfera,ale jak będzie możliwość pomyślimy o innym miejscu.
A jak z wiekiem może mieć tą 17-nastkę?
Wątpię czy znajdę w okolicy laboratorium co mi przebada żółwia na pasożyty,ale spróbować można,bo wolałabym mieć pewność,że jest zdrowa.
Już widzę jak ona je te wapna i sepie,ha,ha ,ha jak ona potrafi sobie coś wg niej niesmacznego pazurkiem z gardła wyjąć :laugh:Marchwi nie znosi,dyni też więc odpadają.
A to UVB konieczne,słońce latem nie wystarczy?Jeśli przez 10 lat nie miała to powinna mieć jakieś zmiany na pancerzu czy coś takiego?
A tą glinę to tak z dworu przynieść?A jak jakieś robactwo przywlokę?I ta ziemia konieczna,będzie brudna,w sumie latem sobie kopie na wybiegu....

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 17.11.2011, 21:01:31 pm »
Co do wieku to oczywiście możliwy. Jeśli to żółw z odłowu i bez papierów to nie dowiesz się ile dokładnie ma lat.
Jeśli żółw nie zimuje i zimę spędza w terrarium to konieczne jest UVB. Na żółwiach dorosłych, które nie rosną już za bardzo nie widać zniekształceń skorupy - one pojawiają się u młodych osobników w fazie intensywnego wzrostu. U dorosłych zmiany następują zazwyczaj po pewnym czasie, wkrótce może zacząć jej mięknąć pancerz, kości staną się słabe itd. Gady nie magazynują wit D3 więc potrzebują UVB przez cały czas - oczywiście poza okresem hibernacji.
Podłoże oczywiście możesz przynieść z dworu, jak znajdziesz gdzieś taką gliniastą ziemię to super - owadów za wiele teraz już nie przyniesiesz bo większość już śpi ;) a nawet jeśli to się nie przejmuj - żółwiowi krzywdy nie zrobią. Zawsze możesz wyprażyć ziemię w piekarniku - ale wtedy jest sucha i jest z tego smród. Ja nigdy tego nie robie. A to, że żółw będzie brudny.... przecież to nie dziecko, nic jej nie będzie ;) będzie dużo szczęśliwsza mogąc kopać w ziemi, poza tym takie podłoże jest najlepsze dla jej stawów- stanowi stabilne oparcie dla konczyn. Inne, sypkie podłoża, jak piasek czy kostki bukowe, kokoseowe mogą doprowadzić po pewnym czasie do bolesnego zwyrodnienia stawów.
Do jedzenia posypanego sepią czy mieszanką można żółwia przyzwyczaić. Tak samo jak do jedzenia suszków czy roślin za którymi nie przepada. Pamiętaj że gady potrafią przetrwać długi okres bez jedzenia - są do tego przystosowane, można to wykorzystać robiąc kilku dniową głodówkę i po czasie podać jedzenie za którym nie przepada. Albo podawać tylko ten rodzaj jedzenia, np suszki i nic więcej - przełamie się w końcu, uwierz mi. I nie musi Ci być jej żal, że tyle nie je. Nie jest chudym żółwiem, więc jej to nie zaszkodzi.

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 17.11.2011, 21:02:50 pm »
UVB, ziemia i inne nasze wynalazki to absolutne minimum, by żółw miał dobre warunki. Chciałabyś mieć np. do komputera dostęp tylko w określone miesiące roku? :P Bez kompa będziesz żyła- wierz mi  ;D Ale co to za życie. A teraz serio.  Jeśli żółw ma dostęp do słońca tylko latem a zimą nie zapada w sen zimowy, powinien mieć sztuczne promieniowanie uv. Glinę możesz kupić w wędkarskim, poproś o wiążącą. Żółw nie ma zmian na pancerzu, bo prawdopodobnie jest z odłowu, a to wiele wyjaśnia. Zbadać kał można u każdego weta ;)
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Offline madziażółw

• *
« Odpowiedź #8 dnia: 17.11.2011, 21:44:19 pm »
Może w Warszawie u każdego ,ten mój się nawet na psach nie zna (przyznał się ,że jest specjalistą od świń)a najbliższy z laboratorium jest jakieś 50km ode mnie.Może w ludzkim by zbadali?
Ok to kupię jej tą lampę,są jakieś polecane?np .cena firma rozmiar,strona sklepu-bo jak znam życie w GSie nie jest to standardowy artykuł :laugh:A Terarrium częściowo płaskimi kamieniami może być wyłożone?fajnie się nagrzewają Madzia je lubi.A glina do czego służy wędkarzom i to jeszcze jakieś rodzaje?to mnie zadziwiło :)

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 17.11.2011, 21:47:31 pm »
 Świetlówka ( do wymiany co roku, świeci cały dzień - tak jak grzewcza) :  http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=uvb+10.0+repti+glo
lub ta (do naświetlania ok 10min dziennie, wystarczy na wiele lat): http://www.interlumen.com/fi127-300w-matowa-osram-e27-230v-ultra-vitalux-p-1142.html

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 17.11.2011, 21:50:43 pm »
O kurde, jak od świń to nie wiem...  ::) Zdziwiłaś mnie tym wetem xD Kamienie mogą być jednak na większości terrarium ma być ta ziemia z gliną :) Glina służy tym barbarzyńcom ( wędkarze ) do robienia zanęt... żarówki to np: http://rajdlazwierzat.pl/pl/exo-terra-repti-glo-100-13w.html Ale lepiej w formie rury jeśli terra jest długie. Jeśli kupisz taką zwykłą- umieść w okolicy lampy grzewczej, bo tam zółw spędza sporo czasu :)

Offline Dorcia

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #11 dnia: 17.11.2011, 21:54:43 pm »
Do czego glinka? do związania, dociążenia czy zubożenia zanęty, tak w skrócie :)
Osobiście ostatnio przekonałam się do mieszanki ziemi, piasku i glinki. Glinka wędkarska wiążąca zwykła, żółta mniej brudzi.
Podłoże naprawdę dobrze się sprawdza, trochę liści, darń, kępki trawy i żółwiki zabawę mają że hej.
A kamyki jak najbardziej. Wygrzewanie na kamyku jest jak najbardziej super, dodatkowo pazurki się ścierają naturalnie a i powspinać się można :)

Może podaj swoje okolice, coś może ktoś doradzi. Właściwie każdy wet powinien mieć kontakt z laboratorium. Próbki można jakoś wysłać, czasem laboratoria same dojeżdżają do lecznic.

Offline madziażółw

• *
« Odpowiedź #12 dnia: 17.11.2011, 22:03:46 pm »
Mieszkam w zachodniopomorskim,większe miasto w okolicy to Koszalin tam laboratorium pewnie mają ale może znacie weta od żółwi,bo moi to chirurdzy od psów :)

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 17.11.2011, 22:07:10 pm »

Offline Dorcia

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #14 dnia: 17.11.2011, 22:16:06 pm »
No tak, ale Szczecin i Koszalin to jakieś 150 km.

Jest w Koszalinie lecznica, która w zakresie usług ma też gady, ale opinii na forach nie znalazłam.
Natomiast w Koszalinie lecznice generalnie są, więc badanie można spokojnie wykonać. W przypadku konieczności leczenia zawsze można się skonsultować telefonicznie z lekarzem specjalistą, ew może lekarz tamtejszy zgodzi się na konsultacje (takie sytuacje nie są w praktyce rzadkie).