Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 17.06.2025, 23:07:12 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Majowo-czerwcowy balkonowy wybieg Marianki i Stefanka :)  (Przeczytany 63329 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rumek

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 6
Odp: Majowo-czerwcowy balkonowy wybieg Marianki i Stefanka :)
« Odpowiedź #135 dnia: 01.06.2012, 10:38:15 am »
Wiesz co Kamil ja to wczoraj zabrałem na noc żółwia do domu bo prognoza była burz i tem.ok.7st. Zabrałem go też dlatego , że praktycznie nie chce się chować w kryjówce i wszelkie deszcze spędza skulony i zmoczony. W terrarium miałem 18-19stopni wieczorem więc spokojnie się zakopał i poszedł spać. Rano jak wychodziłem to rozpaliłem grzewczą i z promieniowaniem i elegancko się wylegiwał na kamieniach. Temperatura rano jak wychodziłem ok.12stopni, zachmurzenie duże,deszcz padający. Jeśli będzie tak przez weekend to dokończę nowy wybieg ale żółw zadebiutuje w nim dopiero jak się zrobi bardziej słonecznie :)  8)
Mylić się to rzecz ludzka , nie słuchać rad to głupota.

Offline KamilJ

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #136 dnia: 01.06.2012, 10:45:58 am »
U mnie w nocy było 5 stopni, ale pod folią 7, do tego całą noc przelotnie padało i tak samo ma być dziś i jutro. Trochę mnie to martwi, żeby się nie przeziębiły, sam deszcz raczej im nie zagraża, ale mimo wszystko jest chłodno i wilgotno.
I teraz nie wiem czy je zostawiać czy nie, bo dopiero w niedziele ma być koło 18 stopni, ale już z przebłyskami słońca, to nadal dosyć chłodno jak na żółwie, ale w sumie, ładnie się zakopują w dzień wychodzą tylko na chwilkę, poskubią coś i z powrotem się zakopują.
Trochę mi ich szkoda, ale nie chcę też ich jakoś mocno rozregulować, że znów pójdą do ciepłego i do tego w nocy temp w terra nie spadnie pewnie mniej niż 15 stopni, a na dworze już przy 5 śpią i dają radę.
Posiadam dwa żółwie stepowe:D

Offline rumek

• *
« Odpowiedź #137 dnia: 01.06.2012, 11:22:34 am »
wiesz co ja też gł.zastanawiałem się nad "rozregulowaniem" żółwia jeśli chodzi o temperaturę...ale doszedłem do wniosku że skoro ostatnio miał ciepło albo bardzo ciepło plus słońce a teraz diametralna różnica to postanowiłem że wróci na kilka dni w podobne warunki (ale z mniejszym promieniowaniem słońca niż było do tej pory) a z obniżeniem temperatury w terrarium to mam dwa pomysły :
1.wracam z pracy i wyłączam grzewczą żarówkę
2.otwieram terrarium i prognozuję spadek tem.na noc do ok.16 stopni :)

<afro>  8)

jak się cieplej zrobi (chociaż żeby słońce było) to powrót na dwór :)

Offline KamilJ

« Odpowiedź #138 dnia: 01.06.2012, 12:54:38 pm »
Rozpadało się strasznie do zaczął wiać silny wiatr...
Nie miałem serca, żółwie wróciły do mieszkania...
Na dworze 8 stopni, ale odczuwalne pewnie ze 2-3 mniej, biorąc pod uwagę deszcz i zimny wiatr...
U nich było 10 stopni i nic nie przejawiało żeby było cieplej :(
Zapalę im tylko UVB w terra jest teraz 15 stopni, specjalnie najpierw wyziębiłem pokój, żeby nie doznały szoku...
Jeden siedział zakopany, ale z główką na zewnątrz, a drugiego nie widziałem już od przedwczoraj... Jak go wyciągałem to długo miał oczka zamknięte i tak strasznie zamulony, ze 3-4 minuty minęły zanim otworzył oczy...aż się przeraziłem, ale myślę, że nic mu nie będzie...ale skorupy miały takie zimne, że szok...
Tak więc myślę, że na dwa dni wróciły do mieszkania, bo poprawiać ma się od niedzieli popołudniem, więc pewnie w poniedziałek wrócą na wybieg.

A jak sytuacja wygląda u Was?

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: 01.06.2012, 14:27:40 pm »
Moje gadziny na wybiegach.Wszystkie!
Folia jest rozwinięta, więc deszcz ich nie zalewa.Siedzą osowiałe.

Moim zdaniem nic im nie będzie.W ubiegłych latach zdarzały się chłodne dni, szczególnie we wrześniu, a żółwie przetrwały.

Sądzę, że takie przenoszenie z miejsca na miejsce nie jest wskazane.Raz, że to stras dla żółwia, a dwa zmiana warunków - otoczenia, temperatury, wilgotności itp..

Zaznaczam, że to tylko moja opinia. ;)

Offline KamilJ

« Odpowiedź #140 dnia: 01.06.2012, 15:35:07 pm »
Rozumiem o co Ci chodzi i w sumie sam myślę podobnie, ale biorąc pod uwagę, że jeden już drugi dzień nawet się z ziemi nie wygrzebał to już się trochę martwiłem.

Myślę, że zmiana temp też nie była jakaś drastyczna, bo najpierw wychłodziłem pokój i terra a tam tylko zapaliłem im UVB, bez grzewczej.

Stresu za dużego nie przeszły to raptem 2 metry z wybiegu do terra ;D

Pewnie gdyby nie to, że jest teraz chyba najcieplejszy moment dnia a jest zaledwie 10 stopni, wieje i pada, to bym ich nie zabierał, jak je zabierałem to było 8 stopni a było koło godziny 13... Więc nie liczyłem, że temp podskoczy i jak na razie zbytnio tego nie zrobiła...

Gdyby dziś było nawet 13 stopni i by było słoneczko to bym je zostawił, a tak jednak się martwiłem, może nie potrzebnie...

Pewnie gdyby to był nie był wybieg balkonowy, to też bym jej zostawił, gdzie mogłyby się głębiej zakopać.

Mam nadzieję, że na dniach temp podskoczy chociaż do tych 18-20 stopni i wtedy wrócą na wybieg.

Dodano 01.06.2012, 17:45:21 pm
Dzisiejsza noc ma być bardzo zimna, a w Bydgoszczy ma być najzimniej w całej Polsce, bo tylko 3 stopnie, więc jestem zadowolony, że zabrałem żółwie do mieszkania ;)
« Ostatnia zmiana: 01.06.2012, 17:45:21 pm wysłana przez KamilJ »

Offline KamilJ

« Odpowiedź #141 dnia: 04.06.2012, 21:27:49 pm »
Żółwie nadal w terra, pogoda się jednak nie poprawiła, dziś było koło 15 stopni, ale nawet na minutę słońce nie wyszło, jutro ma do tego padać więc nie ciekawie. Za to w środę ma być słonecznie i 17 stopni, więc liczę po cichu na ich powrót na wybieg ;)

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #142 dnia: 04.06.2012, 21:33:04 pm »
Byłoby cudnie gdyby od środy zaczęło się poprawiać. Szkoda gadzinki w terrarium trzymać. No ale początek sezonu był różny to może teraz już będzie tylko lepiej :) A co się ten Bydgoszcz taki zimny zrobił ostatnio?!

Offline KamilJ

« Odpowiedź #143 dnia: 04.06.2012, 21:37:18 pm »
Ja nie wiem, jak wcześniej było najcieplej, tak teraz jest najzimniej... Amplituda temp jest ogromna  :-X

Offline rumek

• *
« Odpowiedź #144 dnia: 05.06.2012, 15:46:41 pm »
u mnie w niedziele było spoko słońce :D to miał możliwość wygrzewania się prawie cały dzień...natomiast wieczór i noc zimne więc siedzi w domu i tak sobie myślę , że jeśli się nie zmieni to na cieplejsze noce to pewnie będzie tak jak do tej pory...Liczę na poprawę pogody i temperatury od czwartku-piątku :) :)

Offline KamilJ

« Odpowiedź #145 dnia: 05.06.2012, 16:15:42 pm »
Ja słońca nie widziałem od czwartku... Już mi samemu się humor psuje patrząc na pogodę :(
Mam nadzieję, że na dniach będzie lepiej z pogodą :D
Pod koniec tygodnia ma być ciepło, ale będą burze, ale i tak lepiej niż chłód i deszcz :(

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #146 dnia: 05.06.2012, 22:29:23 pm »
Ja to już w sumie nie kojarzę kiedy ostatnio słońce widziałam, teraz u mnie albo pada albo leje. W zasadzie burza też dzisiaj była. Oj pogoda się u nas zmienia bardzo. Zapewne jesień będzie ciepła i słoneczna a zimą nie będzie gdzie się z gadami podziać bo będzie przedwiośnie! a Twoje w terrarium?

Offline KamilJ

« Odpowiedź #147 dnia: 05.06.2012, 22:36:18 pm »
Ostatnio wstałem jakoś o czwartej 2-3 dni temu a na dworze 3 stopnie, po prostu koszmar... Miało dziś być przejściowe słońce a tu nic, 15 stopni i straszny wiatr z deszczem...
A żółwie w terra, a liczyłem, że już wczoraj na wybieg wrócą, ale może jutro się uda...
Pod folią tak samo 15, nawet nie ma się z czego nagrzać...
Jakby słońce było to pod folią w chwilę by się zrobiło z 5-7 stopnie cieplej, to już ponad 20 by było super i by tam siedziały, a tu taka kicha.

Offline rumek

• *
« Odpowiedź #148 dnia: 06.06.2012, 08:41:11 am »
ja w takim razie Was pociesze bo u mnie dzisiaj póki co 16stopni plus względne słońce więc źle nie jest :D jestem dobrej myśli bo chce skończyć robienie wybiegu i żeby żółw spokojnie mógł się na mistrzostwa  ;) przenieść do nowego lokum na zewnątrz :D

Offline KamilJ

« Odpowiedź #149 dnia: 06.06.2012, 09:01:06 am »
U mnie zaledwie 12stopni, słońca brak, ale chmury z ciemno szarych i szarych, zamieniły się w szaro-białe, więc już jest jakaś poprawa. Może za parę godzin będzie lepiej ;)

Dodano 07.06.2012, 11:46:43 am
Wyszło słońce momentalnie ciepło się zrobiło, nie gorąco, ale wystarczająco, żeby żółwie wróciły na wybieg ;)
« Ostatnia zmiana: 07.06.2012, 11:46:43 am wysłana przez KamilJ »