Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 17.06.2025, 14:38:47 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Żółwik Leonardo (gadzina stepowa)  (Przeczytany 74549 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
Odp: Żółwik Leonardo (gadzina stepowa)
« Odpowiedź #150 dnia: 11.05.2013, 20:49:39 pm »
Pewnie,że się starasz.Próbuje Cie naprowadzić tylko jak zrobić tanim kosztem :)
W domu jest wiecznie coś do zrobienia i uwierz ,ale ja to rozumiem,bo u mnie jest to samo.Dlatego dużo rzeczy wykorzystuje z natury :)
A co do Leonarda to super,że jest na słoneczku.Moja Tośka ma fotki jaki miała na początku wybieg.Zbite brzózki i aż dziw,że nie zwiała
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

Offline darcia23

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 6
  • Todzia, Magellan, Emi :)
« Odpowiedź #151 dnia: 11.05.2013, 20:56:05 pm »
Jak ma się taką pomoc to i pracować na wybiegu się chce ;)
Na jaką wysokość ten plotek planujesz zrobić i z jakiego drzewa? z wierzby? te gałęzie muszą być giętkie żeby się nie połamały.

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #152 dnia: 11.05.2013, 21:00:16 pm »
Artur przepraszam za zaśmiecanie wątku
Niedawno wycięliśmy trochę krzewów,więc gałęzie giętkie mam.Jutro jedziemy na wycieczkę jeśli nie będzie padać i chcemy jakieś skałki przywieźć.Nie mam pojęcia jeszcze na jaką wysokość.Na pewno w miarę bezpieczna,aby żółw mi nie wylazł Wszystko wyjdzie w praniu
Artur siatka taka 4/5 jest bardzo fajna w leroy za 22 zł

Offline QDŁ

• *
  • Reputacja: 3
  • Step Leonardo
« Odpowiedź #153 dnia: 11.05.2013, 21:03:28 pm »
Ale to nie jest zaśmiecanie, warto zbierać WSZELKIE informacje;p
Po za tym fajnie że coś TU się dzieje;p

Taki płotek był by na sezon, a betonowy plotek miał bym na lata - wychodzi z płyt jakies 250zł za obszar 3m x 4m i wysokosc 1m

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #154 dnia: 11.05.2013, 21:07:46 pm »
Artur a jaki płot betonowy za tyle pieniędzy?Na prawdę możesz zrobić tańszym kosztem.

Offline darcia23

• *
« Odpowiedź #155 dnia: 11.05.2013, 21:18:22 pm »
Ja też przepraszam, że się wcięłam. Ja już etap skałek mam za sobą :laugh: można powiedzieć, że wybieg prawie gotowy tylko brak ogrodzenia, szklarenki i jeszcze jednego basenu. Co do tego  betonowego ogrodzenia to bardzo drogo wychodzi zz tego co piszesz i dosyć wysoki planujesz, nie będzie dawał dużo cienia?

Dodano 11.05.2013, 21:22:42 pm
Jeszcze mam pytanie czy dół czyli podłogę tak to nazwę będziesz betonował? i na to dopiero ziemia?żeby woda miała jak odpływać w czasie dużego deszczu.
« Ostatnia zmiana: 11.05.2013, 21:22:42 pm wysłana przez darcia23 »

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #156 dnia: 11.05.2013, 21:29:48 pm »
To pewnie skałki ze szklaku orlich gniazd :)
Mnie tu Marek mówi,że jednak nie będziemy się bawić gałęziami tylko zrobi mur jak u stepówek,bo czasu nie ma.Za tydzień chciałabym jechac po Gucie

Offline QDŁ

• *
  • Step Leonardo
« Odpowiedź #157 dnia: 11.05.2013, 21:33:10 pm »
planowany jest 1m ale połowa wkopana;) wiec wysokosc 50cm to nie az tak duzo;)

Offline darcia23

• *
« Odpowiedź #158 dnia: 11.05.2013, 21:40:32 pm »
U mnie skałek do wyboru do koloru :) ja chyba kupie bo czasu na robienie też nie mam, dziwie się nawet,że wybieg tak sprawienie nam poszedł.
Wiem jak to jest, ja jak miałam jechać po Magusia to doczekać się nie mogłam ;)
Fakt, dużo będzie wkopane :)

Offline QDŁ

• *
  • Step Leonardo
« Odpowiedź #159 dnia: 18.05.2013, 18:33:41 pm »
W pierwszych słowach tego postu pragnę podziękować Tosi za wszelką pomoc oraz rady dotyczące hodowli żółwi.
Dziękuję Żaneto ;)

No i stało się...
W dniu wczorajszym tuż po powrocie z pracy wyprowadziłem Leonarda do swojej "mini-zagrody", po drodze dopadł nas nasz bodyguard Keton. Głupi ja pokazałem mu żółwia gdzie ten go obwąchał. Wsadziłem stepówke w jego zarośla po czym poszedłem do domu odpocząć. Po jakimś czasie poszedłem zobaczyć co u żółwia - przez ostatnie tygodnie nic się nie działo gdy go tak zostawiałem więc o nic sie nie martwiłem. Patrzę a tam żółwia nie ma... więc przeczesuje teren, podnoszę kamienie i jego kryjówkę ale nic. Nie było możliwości żeby sam nawiał, domyśliłem się że pies go zabrał... pewnie pomyślał że to zabawka czy coś... Najgorsze było to że jakieś 15m od owego wybiegu szwagier kosił trawę kosiarką... oczywiście zaczęliśmy akcje poszukiwawczą. Po około 30 minutach pies wywąchał nam miejsce gdzie porzucił swoją nową "piłeczkę".
Żółw wystraszony schowany był w swoją skorupę, na szczęście widać było reakcje na dotknięcie łapki co oznaczało że żyje. Zabawa z psem odcisnęła na Leonardzie pewną rane...

Po niedługiej chwili żółw wyciągną swój łebek oraz kończyny po czym jak gdyby nigdy nic zaczął spacerować po terrarium i zjadł trochę mniszków... Na bieżąco korespondowałem z Tosią która to od razu doradziła zrobienie badań RTG, niestety w ten sam dzień nie było możliwości z racji godzin późno popołudniowych. W samej rance nie było widać krwi czy innych dziwnych przypadłości.

Z samego rana zabrałem Leo do weta na prześwietlenie, w rance widać było jakąś ciecz.
Po wykonaniu badań przez dr Rubik, wiadomo było że kieł nie wyrządził krzywd narządom wewnętrznym - płuca całe. Wystąpiło jedynie krwawienie pod skorupką - na co jak stwierdził lekarz nie ma co dawać żadnych zastrzyków czy specjalnych witamin. Wystarczy smarowanie ranę jodyną. Oczywiście też tymczasowo muszę zrezygnować z wynoszenia bez kontroli zwierza, nie może się zakopywać by ranki nie zabrudzić.

Żółwik przeżył naprawde ciężkie chwile... Niech sytuacja ta pokaże innym że jednak pies, chociaż może nie mieć złych zamiarów krzywdę może zrobić. Cholernie zły jestem na siebie że doprowadziłem do takiej sytuacji...
Kolejna wizyta u weta za 3tygodnie. Mogę w tedy umieścić na forum skany zdjęć rentgenowskich jeśli ktoś był by zainteresowany. Mam nadzieję że wszystko się dobrze ułoży

Offline sara11

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #160 dnia: 18.05.2013, 18:53:04 pm »
mialam podobny problem tydzien temu,jak zajmowalam sie zolwiami kuzynki.poszlam je nakarmic i nie zauwazylam ze pobiegl za mna pies.obeszlam wszystkie wybiegi,ale na sam koniec zajrzalam jeszcze do najmniejszego zolwika(on zawsze przyciaga najwiecej mojej uwagi) zorjetowalam sie ze zolwia nie ma.wpadlam w panike,bo wiedzialam ze sam by nie uciekl.poza tym ze 5min.wczesniej tam byl.przekopalam reka praktycznie caly wybieg.popodnosilam wszystkie doniczki i inne wystroje i nic.dopiero jak zbieglam na dol to zauwarzylam ze pies sie dziwnie zachowuje w budzie,cos tam chowal.zolwia znalazlam zakopanego pomiedzy poduszkami w budzie psa,byl caly oklejony sierscia i ziemia,ale na szczescie zupelnie nic mu sie nie stalo.nie mial zadnych ran.upieklo mi sie mimo tego ze bylam wsciekla na siebie(o kuzynce nie wspomne) ale na drogi raz wiem,ze musze bardziej pilnowac psa jak zolwi.ciesze sie ze i twojemu zolwiowi nic nie jest

Offline oliwka660

• *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
« Odpowiedź #161 dnia: 18.05.2013, 21:38:21 pm »
O kurcze to żółwik musiał się nastresowac  :o
Dobrze ze wszystko dobrze się skończyło  :)
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #162 dnia: 20.05.2013, 11:59:32 am »
Oj, ale się gadzina nastresowała..:( Dobrze, że się ta "przygoda" dobrze dla Leonarda skończyła.

A wybiegu nie masz przekrytego siatką, że pies wyjął tak łatwo żółwia z niego?
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline QDŁ

• *
  • Step Leonardo
« Odpowiedź #163 dnia: 20.05.2013, 13:05:51 pm »
Właśnie nie był - od pierwszych dni ciepła był wyciągany i nic się nie działo... Teraz wiem że nie powinienem tak tego bagatelizować. Jestem naprawdę strasznie zły na siebie że do takiej sytuacji doszło. Na szczęście żółwik normalnie się zachowuje. Wystawie go na balkon do jakiejś miski czy czegoś podobnego by trochę promieni złapał, ale bez dużej ilości ziemi czy kryjówek by ranka się nie zabrudziła.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #164 dnia: 20.05.2013, 13:13:00 pm »
Ano - pies coby nie mówić przyjacielem żółwia nie jest i nawet niechcący może mu duża krzywdę wyrządzić..:(
W siatkę na wybieg będziesz musiał zainwestować.

A żółwiowi do pojemnika możesz dać ręczniki papierowe kuchenne - i spryskiwać je wodą, żeby lekko wilgotne były.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ