Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 18.08.2025, 14:09:19 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Terapena Karolińska  (Przeczytany 14836 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bombanier

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Terapena Karolińska
« dnia: 25.05.2022, 12:06:58 pm »
Witam, tak się ostatnio zastanawiałem jak terpany (oczywiście mam na myśli podgatunek Terrapene carolina carolina) radziły by sobie w naszym klimacie na wybiegu całodobowym (powiedzmy od wiosny do jesieni) z ew. zimowaniem w pom. zamkniętym w okresie zimowym. Patrząc na klimat na obszarze ich występowania (zwłaszcza tereny wschodnie Stanów Zjednoczonych) to temperatury są zbliżone do tych, które mamy u siebie w Polce. Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia z ww. gatunkiem to zapraszam do dyskusji.

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1270
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
Odp: Terapena Karolińska
« Odpowiedź #1 dnia: 30.05.2022, 21:59:36 pm »
Spokojnie by wytrzymała w naszym klimacie. Oczywiście z rozmnażaniem byłby problem, ale poza tym wszystko ok. Nie jest to popularny gatunek w Polsce i niewiele osób ho posiada. Nie pamiętam żeby na tym forum przewinęła się terepena.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem. Bez wysiłku lasi łapie. Grawitacja jest jego bronią. Wszechświat w jego zasięgu.

Offline Bombanier

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 01.06.2022, 08:48:11 am »
Też wyszedłem z tego założenia, że prawdopodobnie dał by rade. Szkoda, że nie ma aktywnego użytkownika, który hoduje już terapene i podzielił by się doświadczeniem. Powoli przymierzam się do "wejścia" w hodowlę żółwi wodno-lądowych i intensywnie się zastanawiam nad terpaną czy żółwiem cętkowanym, który mam nadzieje będzie do dostania w niedalekiej przyszłości u nas w kraju.

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1270
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
« Odpowiedź #3 dnia: 03.06.2022, 19:43:36 pm »
Życzę powodzenia!
Może ty będziesz tym użytkownikiem, który będzie dzielił się wiedzą  :)
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem. Bez wysiłku lasi łapie. Grawitacja jest jego bronią. Wszechświat w jego zasięgu.