taki mały research.. dieta ze strony
http://www.tortoiselibrary.com/shopping.html zawartość wapnia i fosforu z różnych stron (
http://tortnet.darchorizons.com/nutrition.html,
http://www.guinealynx.info/diet_ratio.html,
http://www.turtlestuff.com/avoidthese.html). Tam również tabelki z zawartością szczawianów, w poniższym spisie podaję tylko ratio Ca:P. Wszędzie podają, że dobre ratio to około 2:1, wg tego więc nic się prawie nie nadaje ;S
podstawa:
kapusta warzywna pastewna /collards 14,5:1
liście rzepy /turnip greens 4,5:1
gorczyca /mustard greens 2,4:1
jarmuż /kale 2,4:1
pietruszka /parsley 2,4:1
szpinak /spinach 2,0:1
rukiew /watercress 2,0:1
kalarepa /kohlrabi
kapusta warzywna głowiasta /cabbage 2,0:1
cykoria endywia eskariola /endive escarole 1,9:1
boćwina /swiss chard 1,1:1
koniczyna, lucerna /clover, alfalfa
sałata czerwona /lollo rosso
rukola /rocket, arugula
roszponka /lamb's lettuce, corn salad, rapunzel
rzepak /0,5:1
nać marchwi i rzodkiewki /carrot and radish tops
kiełki /sprouts
sałata lodowa /iceberg lettuce
sałata rzymska /romaine lettuce 0,8:1
papryka /bell peppers 0,5:1
ogórek ze skórką /cucumber 0,7:1
seler /celery 1,6:1
cykoria endywia belgijska /endive, belgian chicory 0,7:1
marchew /carrot 0,6:1
grzyby /mushrooms
cukinia /zucchini
brokuły /broccoli 0,7:1
kalafior /cauliflower 0,5:1
dynia /pumpkin 0,5:1
od czasu do czasu:
papaja /papaya 4,8:1
malina /raspberry 1,8:1
jeżyna /blackberry 1,5:1
ananas /pineapple 1,0:1
jabłko ze skórką /apple 1,0:1
gruszka /pear 1,0:1
mango /mango 0,9:1
arbuz /watermelon 0,9:1
czereśnia /sweet cherry 0,8:1
żurawina /cranberry 0,8:1
melon /melon 0,7:1
morela /apricot 0,7:1
kiwi /kiwi 0,7:1
truskawka /strawberry 0,7:1
borówka /blueberry 0,6:1
brzoskwinia /peach 0,4:1
śliwka /plum 0,4:1
figi
owoce morwy
owoce kaktusa
rzadko:
winogrona /grapes 0,8:1
banan /banana 0,3:1
kolba kukurydzy /corn on the cob 0,2:1
nie dawać:
cytrusy oprócz pomarańczy "navel"
ostre papryczki
oliwki
ziemniaki i inne korzeniowe warzywa
mleko, ser
orzechy, ziarna, nasiona