Witaj na forum
,
żabuti jest na pewno interesującym gatunkiem, ale moim zdaniem trochę ciężkim w hodowli - w końcu pochodzi on z lasów deszczowych i trudno jest w warunkach domowych odzwierciedlić mu jego naturlane środowisko. Rozumiem jednak, że klamka już zapadła i teraz trzeba skupić się na przygotowaniu wszystkiego, tak aby żółw czuł się u Ciebie jak najlepiej.
Napiszcie jak o czymś nie wiem lub zapomniałem albo co mam poprawić . Bardzo się przyda zdanie od ekspertów o tym jak po prostu dbać o ten gatunek.
Ja za żadnego eksperta oczywiście się nie uważam, ale skoro prosisz o jakieś rady, to coś napiszę...
Jak na razie mam terrarium o wielkości 1.20m na 0.8m szerokie i 35 wysokie(trochę mało).
Terrarium w sumie duże i nieduże
- wszystko zależy od tego jakich rozmiarów będzie żółw, którego dostaniesz?! Czy Twoje terrarium jest od góry otwarte, czy też zamknięte? Uważam, że dla tego gatunku terrarium zamknięte byłoby dużo lepsze - w takim wilgotność powietrza nie spada tak szybko, jak przy otwartym, przez co lepiej odwzorować warunki panujące w naturalnym środowisku - wysoka wilgotność i ciepło, prawie że wręcz parno. A propos terrarium, a konkretnie wystroju to uważam, że czeka Cię jeszcze sporo pracy - pierwsze co mi się rzuca w oczy po obejrzeniu fotek to brak roślin, korzeni, kamieni, brak praktycznie wszystkiego - rozumiem jednak, że to dopiero początek i że z biegiem czasu terra zacznie przypominać choć w połowie las deszczowy.
Jako podłoże mam około 6cm ziemi i na tym jakieś 5cm kory która została mi polecona w gadzim sklepie, no i trochę takiego mchu który też tam kupiłem.
Ziemia jest ok, kora jest ok i mech też jest ok, przy czym - jak na mój gust troszkę w innych proporcjach. Z tego co wiem to młode żabuti bardzo chętnie zakopują się w ziemi, dlatego ja bym odjął trochę tej kory i wysypał więcej ziemi - kora też nie musi być w każdej części terrarium.
Jak na razie mam tylko świetlówkę Repti-Glo 5.0, 105cm. Dokupię do tego dwie lustrzanki 60W, jedna biała a druga czerwona którą będę zapalać na noc. 60W bo temperatura musi być wysoka - 350C. Wilgotność musi być między 75% a 90%.
Świetlówkę UV masz dobrą - 5.0 jest dla tego gatunku idealna. Co do lustrzanki to nie wiem czy 60 W wystarczy - wszystko się okaże zapewne w praktyce. Natomiast zamiast czerwonej lampki grzewczej polecam Ci zwykły promiennik ciepła (nie wydzielający światła).
Wilgotność musi być między 75% a 90%. Jak włożyłem podłoże i rozlałem około litra na ziemie to wilgotność utrzymywała się przez dwa dni na 80% a potem spadła do 70%. Więc myślę że nie będzie aż tak rudno zadbać o wilgotność.
Jeśli chodzi o wilgotność powietrza, to niestety tu będzie ciężko w warunkach domowych utrzymać ją na żądanym poziomie tych 90 % - podlewanie ziemi nic Ci niestety nie da, bo jest to syzyfowa praca. Tutaj moim zdaniem bez techniki się nie obędzie. Dobrym rozwiązaniem byłby terraryjny nawilżacz powietrza, który w takich sytuacjach na prawdę się dobrze sprawdza, szczególnie w zamkniętym terrarium.
Mam też nieduże, zadbane podwórko ale nie wiem czy mój żółw będzie z niego korzystał za często z powodu angielskiej pogody.
Dobrze byłoby gdyby czasami coś z tej pogody skorzystał, bo wiadomo, że żadna nawet najlepsza lampa słońca nie zastąpi. Z drugiej jednak strony temperatury w Anglii nie są zbyt "hojne", także nie wiem czy żółw nie będzie narażony na ciągłe przeziębienia - chyba sam będziesz musiał jakoś o tym zadecydować.
Jako suplement diety jest zalecane dawanie żółwiowi jakiegoś dodatkowego źródła wapnia. Czytałem na jednej amerykańskiej stronie, koleś do terrarium żółwiowi normalnie wkładał cuttlebone http://en.wikipedia.org/wiki/Cuttlebone a jedzenie proszkował zmieloną kredą. Mam dostęp do cuttlebone (nie wiem jak to po polsku się nazywa) i do naturalnej kredy. Więc co mam wybrać, te dwa składniki czy lepiej jakąś sepie kupić?
Cuttlebone to właśnie sepia. Jak najbardziej możesz ją żółwiowi w całości podawać lub też posypywać po jedzeniu. Jeśli podasz ją w całości żółw będzie mógł sobie na niej ścierać dodatkowo dziób, który u żółwi rośnie całe życie. Sepia jednak jest ponoć średnio przyswajalna co oznacza, że być może niezbędne będzie podawanie innych, dodatkowych preparatów, na wzmocnienie kości i pancerza - tutaj może Ci coś poradzi ankan lub ktoś inny z forumowiczów
Dodano 24.04.2010, 17:25:17 pm
Dopiero teraz - po dokładnym obejrzeniu fotek - zauważyłem, że twoje terrarium jest od góry zamknięte, ale z tego co widzę to chyba całkiem, tak? Czy sufit terrarium (klapa) się podnosi, bo zastanawia mnie z której strony jest do niego dojście? Czy ja dobrze widzę, tam z przodu nie ma żadnej szyby, ani nic? Jak to jest z tym terrarium?!