Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 16.06.2025, 13:32:36 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Żółwiowe roślinki  (Przeczytany 96061 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 69
Odp: Żółwiowe roślinki
« Odpowiedź #150 dnia: 09.04.2009, 19:17:40 pm »
Ale dzis mialam dzien, tak jak szukalam wszedzie z lista w reku , aloesu ,opuncji, itp. i nie moglam nigdzie znalesc , tak dzis calkiem przypadkiem, szukajac nowych zeczy do lazienki (bo mamy remont), weszlam do ogrodniczego a tam wielka szklarnia i wyprzedaz. Niestety nie mialam ze soba listy a sklep jest ponad godzine drogi od nas , wiec musialam zaufac sprzedawczyni. Sami zobaczcie i powiedzcie mi w tych dwoch przypadkach co to moze byc, bo dziewczyna twierdzila ze to aloes i opuntia(musialam je porozsadzac bo wylazily juz z doniczek).
To chyba Agave americana
To ten Kalanchole co Ankan mi ostatnio podalaA te dwa to nie jestem pewna ten to chyba opuncja
a ten to agave, ale pewnosci nie mam
najlepsze w tym wszystkim to ze dziewczyna sprzedala mi wszystko za 15euro co wydaje mi sie bardzo tanio.
[/left]

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #151 dnia: 09.04.2009, 21:49:53 pm »
Czyli całkiem przez przypadek udało Ci się ładny zestawik kupić..:)
Te na 2 pierwszych fotach w 3 czarnych doniczkach obok siebie to agawa (americana), to co witnie na czerwono to Kalanchoe (blossfeldiana), ten w czerwonym kolorze wyglada na cylindroopuntię - nie wiem tylko czemu czerwona, może taka odmiana, ale przyznam pierwszy raz widzę. Ten ostatni to odmiana aloesa raczej.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Basia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #152 dnia: 10.04.2009, 00:18:15 am »
Szkoda Malwa, że tak daleko mieszaksz, bo bym ci z przyjemnością swoje rośliny oddawała, bo czasem już miejsca nie mam.

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #153 dnia: 10.04.2009, 02:22:15 am »
Dzieki Basiu , no ale niestety to kawalek drogi :(.
Ankan znalazlam taka stronke www.cactusinfo.net/gallery/O/index.htm  zrknij na opuntie subulata monstruosa albo tuna monstros.

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #154 dnia: 10.04.2009, 02:54:12 am »
Tak mi wpadlo teraz do glowy ze moze ta opuncja jest podwiednieta albo cos, bo dziewczyna mowila ze duzo zeczy jej padlo w tym roku bo ktos (osoba pracujaca przed nia, albo dla niej nie jestem pewna o co jej chodzilo) nie wstawil ich na zime do szklarni tylko zostawil pod folia, czy cos takiego, dala mi (za darmo) jeszcze to   mialo duzo obwiednietych tych lodyg wiec je pourywalam ,troche wyglada jak aloe vera, ale nie jestem pewna, ale to nie szkodzi bo i tak mosi minac pare miesiecy zanim co kolwiek bede mogla im dac, wiadomo czym to pryskali, przy przesadzaniu nawet uzylam ziemie z ogrodu zeby nie byla pryskana  ^-^. Mowie ci prawdziwy ogrodnik sie ze mnie zrobil , sama jestem w szoku jak to wciaga.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #155 dnia: 10.04.2009, 10:08:05 am »
Bardzo fajna ta stronka...:)
Ja mam wg niej opuntia subulata...popularnie to jest nazywana cylindroopuntią, bo łodygi są w przekroju okragłe. Twoja wyglada na subulatę monstruose....Może faktycznie Twoja trochę była kiepsko podlewana i stała za dużo na słońcu...że sie tak mocno na czerwono wybarwiła.
To ostatnie - owszem - też mi na aloes wyglada.
Sukulenty niestety wolno rosną..:( Wszystkie jak jest ciepło (a u Ciebie to chyba juz jest) możesz wystawić na zewnątrz - nawet dla nich lepiej będzie...:)

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #156 dnia: 10.04.2009, 10:22:18 am »
Hmm... kiepska sprawa z tymi roslinami , duzo z nich jest strasznie do siebie podobne :-\.  Najlepsze w tym ze ta druga dziewczyna jeszcze nie pszeslala mi cennika, wsumie az tak bardzo juz mi nie zalezy ale sam fakt jak tu ciezko cos zalatwic, co jedynie dostalam wczoraj wiadomosc czy chce kupic po jednej sztuce czy pare, wiec juz wiem ze tanio nie bedzie.
Z ta pogoda to u nas ruznie, a wlasciwie do du...y przedwczoraj 17 stopnij, wczoraj 7 stopnij i ulewa , a dzis zobaczymy jak narazie sloneczko swieci ale to moze sie zmienic w pare minut, tak juz jest na malych wyspach :(. Kwiaty poustawialam na parapecie, poprzesadzalam i lekko podlalam, ponoc mam je podlewac dopieo jak ziemia zrobi sie sucha. A ty co ile podlewaz?

Offline Ishikawa

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #157 dnia: 10.04.2009, 10:23:14 am »
Kupilam sobie truskawke w doliczce  w skelpei Jacobs (tak, tak tej od kawy) i jak mi cos urosnie to moge dawac listki Waflowi ? Czy nieryzykowac? Bo to jest sama ziemia juz z nasiuonkiem w srodku, wiec ewnetualne podlewanie i odzywki to bedzie moja działka:)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #158 dnia: 10.04.2009, 10:35:07 am »
Odmian faktycznie jest dużo...i można sie pogubić...:( mniej popularne upolować trudno...:(

7 stopni to nieciekawie...:(

Ja aloesy, agawę, crassulę, cylindroopuncję, kalanchoe podlewam 1-2x w tygodniu. 1x generalnie jesień-zima, a wiosna-lato, jak jest słońce i ciepło to 2x. Oczywiście nie tak mocno, żeby woda przelatywała na wylot na podstawek.
Kwiaty te mój tata wystawia na taras albo do ogródka gdzieś 2 poł. kwietnia, poczatek maja - i siedzą tam do końca września. Duża agawa jest zabierana jak się temp. do zera w nocy zbliża - nie może zmarznąć, ale 5 stopni jej też nie przeszkadza.

Ishikawa - liście truskawki spokojnie mozesz Waflowi dać...:) Nadają się też: jeżyny, maliny i poziomki.

Offline Beata

• Administrator
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
« Odpowiedź #159 dnia: 10.04.2009, 10:39:08 am »
Kupilam sobie truskawke w doliczce  w skelpei Jacobs (tak, tak tej od kawy) i jak mi cos urosnie to moge dawac listki Waflowi ? Czy nieryzykowac? Bo to jest sama ziemia juz z nasiuonkiem w srodku, wiec ewnetualne podlewanie i odzywki to bedzie moja działka:)

Liście truskawki się jak najbardziej nadają. Chodzi tylko o to żeby ziemia na której to rośnie nie była sztucznie nawożona, ew. trzeba przeczekać aż się ten nawóz rozłoży.
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: 10.04.2009, 10:43:50 am »
Ja chyba uzyje mojej "psikawki", bo znajac zycie to albo je ususze na wior, albo beda plywac w wodzie, a tak jak je popsikam lekko z 2razy w tyg. to chyba bedzie ok ;) .
Ja posadzilam pare truskawek na wybiegach, a pare obok , bo za duzo owocow dla nich nie jest wskazane, a tak to sama moge im wydzielac przydzial, bo wiadomo co wybiora jesli beda mialy same wybierac.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #161 dnia: 10.04.2009, 11:11:38 am »
Lepiej je podlac niż popsikac, bo psikanie to tylko powierzchniowo działa.
A przed podlaniem kolejnym sprawdź czy ziemia nie jest nadal mokra i jeśli tak - to nie podlewaj.

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: 10.04.2009, 11:38:02 am »
Ok  ;) .

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #163 dnia: 10.04.2009, 16:19:48 pm »
Xmas cactus 2.99euro za jeden
Plan jest taki zeby przez lato zgromadzic jak najwiecej roslinek na zime, wkoncu troche zolwinek mi przybylo i pewnie przybywac bedzie , wiec nie smiac sie ze mnie wcale nie oszalalam poprostu chyba jest sezon na nie czy cos bo co chwilke cos znajduje, np. dzisiaj szukalismy lustra a wrucilismy z nowym brodzikiem i 3 cactusami :-\ :-\ :-\ mowie wam strach z domu wychodzic ::).

Offline Ishikawa

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #164 dnia: 10.04.2009, 16:26:05 pm »
Xmas Cactus? Ja to znam jako kaktus wielkanocny :D
Piekne okazy :)